Dünya Napoli Meydan Muharebesi

Napoli Meydan Muharebesi

17.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eintracht Frankfurt taraftarı, deplasman yasağını deplasmanda olay çıkarıp protesto etmeye kalkınca ortalık karıştı. Arabaların ateşe verildiği, taşların ve yanıcı maddelerin havada uçuştuğu Napoli sokakları savaş alanına döndü.

Napoli Meydan Muharebesi

ONUR DİNÇER- UEFA Şampiyonlar Ligi Son 16 Turu rövanşında Napoli, Eintracht Frankfurt’u 3-0 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. Karşılaşma öncesi yaşanan olaylar ise maçın önüne geçti. Güney İtalya şehrinde hem iki takımın taraftarları arasında hem de konuk taraftarlar ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktı.

Haberin Devamı

İtalya İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde müsabakayı ‘yüksek riskli maç’ ilan etmişti. Bakanlık UEFA’ya yaptığı başvuruda, Diego Armando Maradona Stadı’ndaki rövanşa Eintracht Frankfurt taraftarının alınmaması kararını iletmiş, UEFA da deplasman taraftarlarına yasak getirildiğini açıklamıştı. Olaylar, stada giremeyecek olmasına karşın bazı konuk ekip taraftarlarının şehre gitmesiyle patlak verdi.


Napoli Meydan Muharebesi

BÜYÜK MADDİ HASAR

Napoli kentinde sokaklar savaş alanına dönerken, araçlar ateşe verildi, dükkanların camları kırıldı ve büyük bir maddi hasar ortaya çıktı. Polis olayları kontrol altına alabilmek için göz yaşartıcı gaz kullandı. Fanatiklerin taş ve çeşitli patlayıcı-yanıcı maddeler de kullandıkları olaylarda, ateşe verilen araçlar içerisinde bir polis arabası da yer aldı. Frankfurt taraftarlarını taşıyan otobüsler çevredekiler tarafından taş ve şişe yağmuruna tutuldu. Alman taraftarlar küfürlü tezahüratlar eşliğinde şehrin sokaklarında rakip taraftarlara sataştı. Bir çok noktasında olay çıkan şehirde, özellikle kent meydanı yoğun çatışmaların yaşandığı yer olarak öne çıktı.

Haberin Devamı

Şehre gelen biletsiz Alman taraftarı sayısının yaklaşık 600 kişi olduğu bildirildi. Napoli ile arası iyi olmayan Atalanta taraftarlarından da şehre gelerek aralarının iyi olduğu Frankfurt taraftarlarıyla birlikte çatışmalarda yer aldıkları ifade edildi. Çıkan olaylarda sekiz kişi gözaltına alındı. UEFA Başkanı Ceferin’in de içlerinde bulunduğu bir çok kişi deplasman yasağının doğru olmadığını dile getirmişti. Çıkan olaylar yasaklamayla olayların önüne geçilemeyeceği hatta tansiyonu daha da büyütebileceğini gözler önüne serdi.

Napoli Meydan Muharebesi

ALMANYA KINADI, İTALYA ÖFKELİ

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Fraeser, Napoli’de yaşanan olayları sert bir şekilde kınadı. Fraeser açıklamasında “Bu şiddet en sert şekilde kınanmalı. Kaos ve şiddet yaratan bu kişiler sporu mahvediyor” ifadelerini kullandı. Alman basını da yaşananları ‘Utanç verici’ şeklinde tasvir etti. İtalya Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini de ‘Bunlar taraftar değil, suçlular. Almanya’da aynı şekilde davranabilirler mi?’ diye sordu. İtalya’da olayların büyümesini engelleyemeyen İçişleri Bakanlığı da eleştiri konusu oldu. Napoli Başkanı Aurelio De Laurentiis, bu tip olayları önlemek için daha sıkı tedbir alınması ve yönetmeliklerin sertleştirilmesi gerektiğini savundu.