Dünya NATO’dakilerin gözünü pırlantayla kamaştırdı!

NATO’dakilerin gözünü pırlantayla kamaştırdı!

28.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bir Rus ajanın, İtalya’nın Napoli kentinde, Hollywood filmlerini aratmayacak sosyetik bir hayat kurarak, NATO Karargâhı’ndaki görevlilerle yakınlaştığı ortaya çıktı.

NATO’dakilerin gözünü pırlantayla kamaştırdı

NATO’nun İtalya’nın Napoli kentindeki personeliyle yakınlaşan sosyetik güzelin Rus ajanı olduğu, Hollanda merkezli araştırma grubu Bellingcat’in çalışmasıyla öğrenildi. Bellingcat araştırmacıları tarafından maskesi düşürülen Rus ajan Olga Kolobova, 10 yıl boyunca “Maria Adela Kuhfeldt Rivera” adıyla kendisini Perulu bir mücevher tasarımcısı olarak tanıtıp, Napoli’deki NATO çevresine sızdı. Bellingcat’in İtalyan “La Repubblica”, Alman “Der Spiegel” gibi medya kuruluşlarıyla ortak gerçekleştirdiği araştırma, Rusya’nın Sovyet döneminden beri farklı kimliklerle Batı ülkelerinde yürüttüğü istihbarat faaliyetlerine devam ettiğini gösterdi. 

Haberin Devamı

Mağaza açtı 

NATO’nun Müşterek Kuvvet Komutanlığı’nın komutanları, askerler ve çalışanlarıyla yakın ilişki kuran Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU’nun ajanının, Hollywood filmlerini aratmayacak bir şekilde çalıştığı görüldü. Olga Kolobova’nın 2013 yılında Napoli’de “Serein” adlı bir mücevher mağazası açarak sosyeteye girdiği belirtilirken, bir NATO görevlisi, Rus ajanla kısa süreli romantik bir ilişki yaşadığını da itiraf etti. Araştırmada Rus ajanın kendisini gizlemek için Maria Rivera adıyla yarattığı hikâyeye de yer verildi. Perulu bir anne ve Alman bir babanın çocuğu olduğunu, annesinin 1980 yılında kendisini Sovyetler Birliği’ne götürerek orada bıraktığını söyleyen ajanın, Peru vatandaşlığı başvurusunun reddedildiği, bu yüzden böyle bir hikâye anlattığı ve Rus pasaportuyla seyahat ettiği belirtildi. 

Haberin Devamı

Kaçar gibi gitti 

Bellingcat araştırmacılarının, İngiltere’de eski çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia’nın zehirlenmesiyle ilgili iki Rus’un pasaportlarındaki farklılığa dikkat çekmesi ise Rus istihbaratını alarma geçirmiş görünüyor. Bellingcat’in yazısından bir gün sonra Olga Kolobova’nın 15 Eylül 2018’de Napoli’den Moskova’ya döndüğü tespit edildi. Rus istihbaratı tarafından muhtemelen benzer pasaport numaralarına sahip diğer bazı gizli ajanlarla birlikte Kolobova’nın da ülkeye geri çağrıldığı düşünülüyor. Kolobova’nın Napoli’den aniden ayrılışını açıklamak için Facebook’ta İtalyanca bir paylaşım yaptığı da belirtildi. Rus ajan paylaşımında kanser olduğu için Napoli’den ayrılmak zorunda kaldığını kastederek “Sonunda açıklamam gereken gerçek bu… Saçlar kemoterapiden sonra uzuyor, çok kısa ama hâlâ var. Her şeyi özlüyorum ve nefes almaya çalışıyorum” diye yazdı. 

Olga Kolobova nasıl tespit edildi?

Maria Rivera adını kullanan Olga Kolobova’nın aslında bir Rus olduğu, çeşitli veri tabanlarından ve açık kaynaklardan elde edilen bilgi ve fotoğraf eşleşmesine dayanarak tespit edildi. Bellingcat CEO’su ve araştırmanın lideri Christo Grozev, Napoli’deki NATO çevrelerinde bir Rus ajanına ulaşan ipuçlarını da açıkladı. Grozev, Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU’nun ajanlarının izini ilk olarak, bir grup bilgisayar korsanının ele geçirdiği Belarus sınır muhafızlarının sınır geçiş kayıtlarında gördüğünü belirtti. Kayıtlarda GRU ajanlarının kullandığı dönemdeki pasaport numaralarına bakıldığında Rusça olmayan Maria Adela Kuhfeldt Rivera adı dikkati çekti. Kolobova’nın kullandığı pasaport numarası, İngiltere ve diğer yerlerde zehirleme saldırılarını gerçekleştiren Rus ajanlarının pasaport seri numaralarıyla aynı aralıktaydı. Bu ipuçlarını takip eden, biyometrik veriler, yüz tanıma yazılımı ve açık kaynaklarla Rivera’nın aslında Rus ajanı Olga Kolobova olduğu tespit edildi.