Dünya Ne botoks ne dolgu, ağaç gibisi yok! Yeşil alan, 2.5 yaş gençleştiriyor!

Ne botoks ne dolgu, ağaç gibisi yok! Yeşil alan, 2.5 yaş gençleştiriyor!

02.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni bir bilimsel araştırmaya göre, yeşil alanların yakınında yaşayan insanlar, biyolojik olarak 2.5 yaş daha genç görünme potansiyeline sahip.

Ne botoks ne dolgu, ağaç gibisi yok Yeşil alan, 2.5 yaş gençleştiriyor

“Science of the Total Environment” (Çevre Bilimi) dergisinde yayımlanan çalışmada, “Yeşil alanların genç gösterme yeteneği, hücrelerin yaşlanma hızını yavaşlatmasından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

“Bunun nedeni yeşil alanlarda insanların fiziksel ve duygusal stresinin azalması” denildi. Bilim insanları bu çalışmada, 8 bin Amerikalı’nın sağlık verilerini inceledi. Ağaçlarla, çiçeklerle, diğer bitkilerle iç içe yaşayan kişilerin, daha uzun telomerlere sahip olduklarını keşfettiler.

HÜCRELERİ YENİLİYOR

Telomerler, ayakkabı bağcıklarındaki plastik kapaklar gibi her hücrenin 46 kromozomunun uçlarında bulunan ve DNA’nın çözülmesini engelleyen yapılardır. Bir hücrenin telomerleri ne kadar uzun olursa, o kadar çok kopyalanabilir. Telomerler hücrelerin bölünemeyeceği kadar kısaldığında hücreler ölür, böylece vücut çöker.

Uzmanlar, yeşil alanların verdiği gençlikten faydalanmak için tabii ki sigaradan, alkolden uzak durulması gerektiğini söyledi. Ayrıca yeşil alanların hücre gençleştirmedeki etkisi de hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde azalıyor. Temiz havalı yerlerde ise iyi bir krem gibi hücreler yenileniyor.