Dünya Neom'dan ilk görüntüler yayınlandı! Suudiler başladı

Neom'dan ilk görüntüler yayınlandı! Suudiler başladı

22.10.2022 - 18:04 | Son Güncellenme:

Mısır Piramitleri kadar simgesel ve zaman üstü olması istenen 500 milyar dolarlık mega projenin havadan çekilen görüntüleri, dünyada ses getirdi.

Neomdan ilk görüntüler yayınlandı Suudiler başladı

Yeryüzünün en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın bu yaz görselerini dünya ile paylaştığı mega proje, ismini Yunanca yeni anlamına gelen 'Neo' ve Arapça 'gelecek' anlamına gelen 'Müstakbel' kelimelerinin birleşiminden alıyor: Neom.

Haberin Devamı

120 kilometre boyunca uzanacak Neom'un 500 milyar dolara mal olması bekleniyor. Büyüklüğü, neredeyse Belçika kadar.

Bilim kurgu filmlerinden fırlayan The Line'da herhangi bir yol veya otomobil yok. Uçan asansörler, yapay bir kayak merkezi, robotların ve taşıtların yüzdüğü bir şerit var.

Dünyada birçok insanın gerçekleşeceğine inanmadığı proje, 200 metre genişliğe ve yer yer 500 metre yüksekliğe sahip.

Neomdan ilk görüntüler yayınlandı Suudiler başladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Mısır Piramitleri kadar simgesel ve zaman üstü bir proje inşa etmeyi hedeflediğini söyledi.

Veliaht Prens'in en büyük hayali Neom'da çalışmaların başladığı bildiriliyor. Hava fotoğrafları çeken Ot Sky tarafından paylaşılan video görüntüsünde, uzunluğu 120 kilometreyi aşan mega şehir The Line için ekskavatörlerin çölü kazmaya başladığı görüldü.

Haberin Devamı

Neomdan ilk görüntüler yayınlandı Suudiler başladı

Onlarca kazıcının açtığı hendeklerden çıkarılan topraklar, yine onlarca kamyonla taşınıyor. Hendeklerin inşa edilecek mega şehir The Line'ın temelleri olması bekleniyor.

Dikey kent projesi The Line'ın planlama direktörü Tarık Kaddumi, şehrin şu anki yaşam tarzımızda devrim yaratacağını söylüyor.

Neomdan ilk görüntüler yayınlandı Suudiler başladı

Kaddumi, bazı uzmanların projenin sürdürülebilir olmadığı yönündeki şüphelerine karşın The Line'ın 'net-sıfır' olacağını belirtiyor. Net-sıfır, atmosfere yeni emisyon gazı eklenmemesini ifade ediyor. Bu da, atmosfere salınan ve sera etkisine neden olan gazların miktarını, yeryüzü tarafından doğal olarak emilen sera gazı miktarıyla eşitlemek anlamına geliyor.

Neomdan ilk görüntüler yayınlandı Suudiler başladı

Dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, mega kent projesini, ilk kez 16 yıl önce, 2006'da tanıttı. 2015 yılına gelindiğinde, projenin adının 'Kral Abdullah Ekonomik Şehri' olacağı açıklandı, 100 milyar dolarlık bir yatırım öngörülüyordu.

Neomdan ilk görüntüler yayınlandı Suudiler başladı

Bu tarihlerde, Muhammed bin Selman henüz Veliaht Prens değildi. 2017'de Suudi Arabistan'ın fiili idaresini ele alan Muhammed bin Selman, Kızıldeniz kıyısında bir mega kent inşa edeceklerini duyurdu. Uluslararası medyada MBS adı takılan Veliaht Prens, Mısır ve Ürdün'le de bağlantılı olacak projeye 500 milyar dolar ayırdı.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan'ın sadece petrol gelirlerine dayalı ekonomisini çeşitlendirmeyi hedefleyen MBS'nin projesi, 26 bin 500 kilometre karelik bir alana yayılacak. Şehrin büyüklüğü, neredeyse Belçika kadar.

Neomdan ilk görüntüler yayınlandı Suudiler başladı

Ülkenin kuzeybatısındaki Neom'un konumu, Akabe Körfezi ve Süveyş Kanalı ile deniz ticaret yollarına yakın bir noktada.

Neom'un en önemli parçası ise, dikey şehir The Line. Sadece rüzgar ve güneş enerjilerinin kurulaca The Line, 200 metre genişliğinde ve yer yer 500 metre yüksekliğinde inşa edilecek. Şehir, sahil boyunca uzanan ve çöllere erişen iki tarafı aynalı bir yapıda 'fütüristik bir mimariye' sahip olacak.

Neomdan ilk görüntüler yayınlandı Suudiler başladı

Uçan asansörler, yapay bir kayak merkezi, robotların ve taşıtların yüzdüğü bir şerite sahip olacak mega şehir, çöl, dağ ve deniz manzarasını bir arada sunacak.

Şehrin 2030 yılına kadar tamamlanan bölümünde 1.5 milyon kişinin yaşaması planlanıyor. Proje son halini aldığında 9 milyon kişilik nüfusu barındırması öngörülüyor.

Neomdan ilk görüntüler yayınlandı Suudiler başladı

The Line projesinde herhangi bir yol veya otomobil yer almayacak. Ancak bir uçtan diğer uca 20 dakikada ulaşılmasını sağlayacak yüksek hızlı bir treni bünyesinde barındıracak. Bununla birlikte şehir sakinlerinin beş dakikalık yürüyüşle sosyal alanlara ulaşabilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Neomdan ilk görüntüler yayınlandı Suudiler başladı

İsmini Yunanca yeni anlamına gelen 'Neo' ve Arapça 'gelecek' anlamına gelen 'Müstakbel' kelimelerinin birleşiminden alıyor: Neom.

Şehirde yalnızca rüzgar ve güneş enerjileri kurulacak. Yüzde 100 yenilenebilir enerjiye sahip olacak projede, 'Oxagon' adı verilen deniz üstünde yüzen bir sanayi şehri de var. 

40 kilometre kare büyüklüğünde planlanan bölgenin dünyanın en büyük sanayi bölgesi olması bekleniyor. Türkçe anlamı 'sekizgen' olan Oxagon'un Kızıldeniz’in kıyısına inşa edilmesi planlanıyor.

Riyad yönetimi, bilim kurgudan ilham alan Neom projesinin görsellerini bu yaz dünya ile paylaştı.

Mısır Piramitleri kadar simgesel ve zaman üstü bir proje inşa etmek istediğini söyleyen Veliaht Prens Muhammed bin Selman, The Line'ı "İnsanı ilk sıraya koyan bir medeniyet devrimi" sözleriyle tanımlıyor.