Dünya New York Times'dan Twitter bombası: 'Yüzlerce çalışanı kovacağını öğrenince kustu'

New York Times'dan Twitter bombası: 'Yüzlerce çalışanı kovacağını öğrenince kustu'

12.11.2022 - 13:22 | Son Güncellenme:

Sosyal medya devini satın alıp şirkete lavaboyla giriş yapan ünlü iş insanı Elon Musk'ın ilk icraatı, şirketin yarısını kovmak olmuştu. Gelirinde büyük düşüş olduğu iddia edilen şirketle ilgili bir haber, bomba etkisi yarattı.

New York Timesdan Twitter bombası: Yüzlerce çalışanı kovacağını öğrenince kustu

27 Ekim'de imzayı atarak 44 milyar dolar karşılığında Twitter'ın resmen sahibi olan Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk sonrası, şirkette kaos bitmiyor. Musk'ın platformu alır almaz hayata geçirdiği icraatlarından biri, şirketin eski yöneticilerini kovmaktı. İşten çıkarılan ilk kişiler arasında Twitter Üst Yöneticisi (CEO) Parag Agrawal, Mali İşler Direktörü (CFO) Ned Segal, üst düzey hukuk ve politika yöneticisi Vijaya Gadde ve genel danışman Sean Edgett yer aldı.

Haberin Devamı

BİNADAN GÜVENLİK GÖREVLİLERİ ÇIKARDI

Agrawal'ın 38,7; CFO Segal'in 25,4; Gadde'nin de 12,5 milyon dolar tazminat alacağı tahmin ediliyor. Bu isimlerin güvenlik eşliğinden şirketten çıkarıldıkları da iddialar arasında.

Milyarder ayrıca, Twitter'ın yönetim kurulunu da feshederek kendisini 'tek yönetici' yaptı. Musk'ın bu hamlesi, aylardır çekişme içinde olduğu eski Twitter yöneticilerinden intikam aldığı şeklinde yorumlandı.

New York Timesdan Twitter bombası: Yüzlerce çalışanı kovacağını öğrenince kustu

NEW YORK TIMES 36 KİŞİYİ KAYNAK GÖSTERDİ 

Elon Musk'a devriyle gündeme oturan Twitter'la ilgili, şimdi de ilginç bir iddia ortaya atıldı. Prestijli New York Times gazetesinin, teknoloji devinde çalışan 36 kişiye dayandırdığı haber bomba etkisi yarattı.

Kaynaklar, pek çok çalışanın 4 Kasım'da başlayan işten çıkarmalardan, iki gün önce haberdar olduğunu söyledi. İnsan kaynakları ve hukuk departmanın, işyeri sohbet uygulaması Slack'te konuyu tartıştığı ve bir çalışanın "3 bin 738 kişinin görevine son verilecek" dediği belirtildi.

Haberin Devamı

ÇÖP KOVASINA KUSTU

New York Times'ın haberinde, Musk'ın danışmanlarının adı açıklanmayan müdüre kovulacak kişilerin listesini verdiği yazıldı. Müdürünse yakınındaki bir çöp kovasına kustuğu ileri sürüldü.

New York Timesdan Twitter bombası: Yüzlerce çalışanı kovacağını öğrenince kustu

Twitter personelinin iş arkadaşlarına veda ettiği, telefon numaralarını birbirleriyle paylaştığı ve LinkedIn üzerinden bağlantı kurmaya başladığı kaydedildi. Ayrıca kovulmayan kişilere yardımcı olmak için çalışmalar yapıldığı yazdı.

Musk, 2 Kasım'da danışmanları ve Twitter İnsan Kaynakları görevlileriyle işten çıkarmaları görüşmek için bir araya gelmişti. Bir sonraki gün çalışanlar, işgücünün azaltılacağına ve konu hakkında bilgilendirileceklerine dair e-posta almıştı. 4 Kasım'daysa geniş çaplı işten çıkarmalar başlamıştı.

KOVDUKLARINI GERİ ÇAĞIRDI

Dört kaynak, Musk'ın danışmanlarının işten çıkarmaların fazla olduğunu fark ettiğini ve 5 Kasım itibarıyla kovulan bazı kişileri geri çağırdığını söyledi. İşe dönmeleri istenenler arasında mühendisler, tasarımcılar ve ürün yöneticileri olduğu öne sürüldü.

Twitter'da "başka kimsenin nasıl çalışacağını bilmediği" büyük gelir kapısı olan hizmetlerin sorumlularının geri getirildiği iddia edildi.

New York Timesdan Twitter bombası: Yüzlerce çalışanı kovacağını öğrenince kustu

Haberin Devamı

Tesla ve SpaceX CEO'su Musk'ın, Twitter'ı satın almasının ardından platformda yapılacak değişikliklere dair pek çok haber çıktı. Bunlar arasında mavi tikin para karşılığında alınabilmesi ve ücretli video paylaşılması gibi adımlar var. Öte yandan ünlüleri taklit eden hesapların artması sebebiyle mavi tik kayıtları askıya alındı. 

Öte yandan şirketten hafat başında gelen açıklamada tanınmış kişi ve kurumlara ait bazı hesaplara gerçek olduklarını vurgulamak için gri tik ekleneceği duyurulmuştu. Bunun üzerine dün bazı haber kuruluşlarına mavi yerine gri tik getirildi. Ancak çok kısa süre sonra gri tikler kayboldu ve yeniden eski mavi tiklere dönüştü. Elon Musk, Twitter'ın yeni gri tik özelliğini 24 saat dolmadan iptal etti.

GRİ TİK NEDEN GELMİŞTİ?

Musk, hesapların gerçek olduğunu gösteren mavi tik sistemini, premium hizmeti Twitter Blue kapsamına alıyor. Bu hizmet için aylık 8 dolar ödemeyen kullanıcılar, mavi tiklerini kaybedecek.

Haberin Devamı

Twitter Blue, kullanıcılara daha fazla görünürlük kazandırma ve daha az reklam görme gibi ekstra avantajlar da sağlıyor. Fiyatın satın alım gücü doğrultusunda ülkeden ülkeye değişmesi planlanıyor.

Öte yandan aralarında ünlü korku yazarı Stephen King'in de yer aldığı bir dizi tanınmış isim, Musk'ın bu planını beğenmedi ve mavi tik paralı olursa platformdan ayrılacaklarını açıklamıştı.

New York Timesdan Twitter bombası: Yüzlerce çalışanı kovacağını öğrenince kustu

Bazı uzmanlar da mavi tik özelliğinin ücret karşılığında herkese açık hale gelmesiyle taklit hesapların ve sahteciliğin artabileceğine dair endişelerini dile getirmişti.

Bunun üzerine Twitter Blue girişimine öncülük eden Esther Crawford, salı günü yaptığı duyuruda hükümetler, şirketler veya kamuya mal olmuş kişiler için "gri ve resmi bir onay işareti" geleceğini söylemişti.

Crawford, yeni gri tik uygulamasının amacını şöyle anlatmıştı:

Birçok kişi mavi onay işaretli TwitterBlue aboneleri ve resmi olarak doğrulanmış hesapları nasıl ayırt edebileceğini sordu. Bu yüzden 'resmi' etiketini getiriyoruz.

"ELON ÇOK İSTEKLİ"

Crawford, Musk'ın özelliği kaldırmasının ardından yeniden açıklama yaptı.

Twitter'da artık eleştiriden azade hiçbir özellik kalmayacağını söyleyen Crawford, "Elon pek çok şey denemeye istekli. Bunların çoğu başarısız olacak ama bazıları başarılı olacak" dedi:

Amaç, platformun uzun vadede sağlıklı bir yer olmasını ve büyümesini sağlamak için başarılı değişiklikleri doğru kombine etmek.