Dünya Nobel Barış Ödülü İranlı aktiviste verildi

Nobel Barış Ödülü İranlı aktiviste verildi

07.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Geçen yıl başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltında tutulduğu sırada hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ardından protesto gösterilerinin yapıldığı İran’dan kadın hakları savunucusu Nergis Muhammedi, Nobel Barış Ödülü’nü kazandı.

Nobel Barış Ödülü İranlı aktiviste verildi

Oslo’daki Norveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, şu anda cezaevinde tutulan Muhammedi’nin “İran’da kadınlara uygulanan baskıya karşı mücadelesi ve herkes için insan hakları ve özgürlüğü teşvik etme mücadelesi nedeniyle” onurlandırıldığını açıkladı. Muhammedi, 122 yıllık ödülü kazanan 19. kadın olurken, Norveç Nobel Komitesi, Aralık ayındaki ödül törenine katılabilmesi için İran’ın Muhammedi’yi serbest bırakmasını umduğunu belirtti. 

Haberin Devamı

Muhammedi, New York Times’a yaptığı açıklamada, insan hakları savunuculuğunun küresel desteğinin ve tanınmasının kendisini “daha kararlı, daha sorumlu, daha tutkulu ve daha umutlu” kıldığını söyledi. Cezaevinde kalmak anlamına gelse bile demokrasi ve eşitlik için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğini söyleyen Muhammedi, “Ayrıca bu tanınmanın İranlıların değişim için protestolarını daha güçlü ve daha organize hale getireceğini umuyorum. Zafer yakın” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi ise Muhammedi’ye verilen Nobel Barış Ödülü’nün İranlı kadınların cesaretini ve kararlılığını vurguladığını söyledi. 

Muhammedi kimdir?

İran İnsan Hakları Savunucuları Konseyi’nin sözcüsü ve başkan yardımcısı olan Muhammedi, eşitliğin ve kadın haklarının savunucusu olarak öne çıktı. Kadın hakları ve idam cezasının kaldırılması için kampanya yürüten İran’ın önde gelen insan hakları aktivistleri arasında yer alan Muhammedi, şu anda Tahran’daki Evin Cezaevi’nde. Mohammadi 2011’den bu yana pek çok kez hapis cezasına çarptırıldı ve şu anda “propaganda yaymak” suçundan Tahran’daki Evin Hapishanesi’nde tutuluyor.