Dünya Noel’in tadı bu yıl da yok

Noel’in tadı bu yıl da yok

23.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa’da Noel tatili öncesi vaka artışıyla korona yasakları geri döndü. Bazı ülkelerde tedbirlerin bir kısmı yeniden devrede. Önlem alınan ülkelerde protesto gösterileri de virüs gibi hızla yayıldı. Hollanda Başbakanı, ülkesindeki eylemlerle ilgili ‘Geri zekâlıların davranışları’ dedi

Noel’in tadı bu yıl da yok

Avrupa’da havaların soğumasıyıla başlayan Kovid-19 vaka artışı sürüyor. Virüsün daha hızlı yayılan Delta varyantı nedeniyle salgının 4’üncü dalgasıyla karşı karşıya kalan çok sayıda Avrupa ülkesinde hükümetler, Noel tatili öncesi kısmi kapanma, zorunlu aşı uygulaması ve aşı pasapotu gibi tedbirleri yeniden devreye soktu. Tedbirlerin geri döndüğü ülkelerde hafta sonu protesto gösterileri vardı. Avusturya, Hırvatistan, Belçika, Hollanda, Yunanistan protesto da başı çeken ülkeler arasındaydı. Gösteriler, Fransa’nın denizaşırı topraklarından Guadeloupe Adası’na kadar sıçradı. Adada 38 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

20 gün kapalı

Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 257 milyon 960 bini aştı. 5 milyon 170 bini aşkın kişi de virüs nedeniyle öldü. Avusturya en sert önlemi alan Avrupa ülkesi oldu. Çocuklarında aşılanmaya başlandığı ülkede, 20 gün süresince geçerli olacak sokağa çıkma kısıtlaması dün yürürlüğe girdi. Günlük vaka sayısının 15 binin üzerine çıktığı ülkede hükümet, dördüncü dalgayı kontrol altına alabilmek ve sağlık sistemini koruyabilmek için 22 günlük sokağa çıkma kısıtlaması kararı aldı. Avusturya’da ciddi tepkilere yol açan kapanma kararı, cumartesi günü 50 bin kişinin katılımıyla düzenlenen gösteride protesto edilmişti. 

Günlük vaka sayısının 23 bini geçtiği Çekya’da tedbirleri geri getiren ülkeler arasında. Salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayısının görüldüğü ülkede, restoran, eğlence merkezleri, toplu etkinliklere giriş ve hizmet sektöründe aşı kartı zorunluluğu var. Yunanistan’da da dünden itibaren aşı olmamış kişilere yönelik kısıtlamalar genişletti. Aşı olmayan yetişkinler artık lokanta, kafelerin yanı sıra müze, sinema, tiyatro, spor salonları gibi kapalı alanlara giremeyecek. Yeni önlemler 6 Aralık’a kadar geçerli olacak.

Haberin Devamı

Ya ölecek ya aşı...

Almanya benzer adımları tartışırken Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Muhtemelen kış sonunda neredeyse herkes aşılanacak, tedavi edilecek veya ölecek” ifadeleriyle koronavirüs vakalarının patlaması karşısında vatandaşları “acil olarak” aşı olmaya çağırdı. Bakan Spahn, düzenlediği basın toplantısında, “Şu anda dördüncü bir dalgamız var,  birçok hastanede çok zor durumlar söz konusu. Bu dalganın giderek batıya doğru yayıldığını görüyoruz” dedi.

‘Geri zekâlıların’ dedi

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, hafta sonu ülkenin farklı kentlerinde Kovid-19 kısıtlamalarına karşı düzenlenen ve şiddete dönüşen protestoları “Geri zekâlıların davranışları” olarak nitelendirdi. “Bu yaşadıklarımız, düpedüz şiddettir” diyen Rutte, “geri zekalıların, polise yönelik şiddetini asla kabul etmeyeceğini” söyledi. Rotterdam’da göstericiler polisle çatışmış, olayda en az 50 kişi gözaltına alınmıştı. Rosendaal kentinde 19 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Maske takma ve evden çalışma zorunluluğunun 20 Kasım’dan itibaren geçerli olduğu Belçika’da pazar günü 35 bin kişi başkent Brüksel’de tedbirleri protesto etmiş, 4 kişi yaralanmış, 44 kişi gözaltına alınmıştı. Yerel basısına göre, Kovid-19 vaka sayıları günlük ortalama 16 bini aştığı ülkede test merkezleri kapasitesi doldu. Test merkezleri, artan test taleplerine yanıt veremediklerini duyurdu. Vaka sayısındaki artışa rağmen virüse bağlı ölüm sayıları 11 milyon 400 bin nüfuslu ülkede, yetişkinlerin yüzde 86.8’inin aşılanması etkisiyle geçen yıla göre daha az düzeyde.

‘ABD için zaman daraldı’

İngiliz gazetesi The Guardian’da yer alan habere göre, Avrupa gibi ABD’de de Kovid-19 vakaları son haftalarda yükselişe geçti. Uzmanlar, ABD’de bu hafta Şükran Günü nedeniyle yaşanacak seyahatler ve toplanmaların vaka artışını hızlandıracağından endişe ediyor. ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, Kovid-19 vakalarında tehlikeli seviyedeki artışı engellemek için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Yaklaşan Noel ve yılbaşı kutlamalarını da hatırlatan Fauci, şimdi harekete geçilirse bu süreçte tehlikeli bir durumun önlenebileceğini belirtti. Fauci, şunları dedi:

Haberin Devamı

“Bu ülkede hâlâ aşı olabilecek ancak olmayan 60 milyon kişi bulunuyor. Bu durum yalnızca aşısızları virüse karşı kırılgan kılan değil, aşılıların da yakalanabilmesine neden olan bir dinamiğe neden oluyor. Bağışıklığın da zamanla azaldığını biliyoruz.”