Dünya Nükleer korku geri döndü!

Nükleer korku geri döndü!

09.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş devam ederken, son dönemde nispeten daha sakin olan güney cephesinde hareketlenme var. Özellikle Zaporijya’da meydana gelen karşılıklı saldırılar, mevcut durumda Rus kontrolünde olan nükleer santralle ilgili endişeleri yeniden gündeme getirdi.

Nükleer korku geri döndü

Rusya, Ukrayna’yı Zaporijya Nükleer Santrali’ne hava saldırısı düzenlemekle suçlarken, Ukrayna’nın santrali insansız hava araçlarıyla 3 kez hedef aldığı belirtildi. Saldırıların, tesisin güvenliğini doğrudan tehlikeye attığı kaydedilen açıklamada, santral ve çevresindeki radyasyon seviyelerinin değişmediği ifade edildi. Ukrayna ise iddialarını yalanlayarak saldırılardan Rusya’yı sorumlu tuttu.

Haberin Devamı

BM’den sert uyarı

Birleşmiş Milletler ise, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali etrafındaki çatışmaların sona ermesi gerektiğini söylüyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi saldırıların nükleer enerji güvenliğini tehlikeye attığını belirtti, santralin Kasım 2022’den bu yana ilk kez askeri bir harekatta doğrudan hedef alındığını söyledi.

Grossi, “pervasız saldırılar büyük bir nükleer kaza riskini önemli ölçüde artırıyor” dedi. Ukrayna topraklarındaki Zaporijya Nükleer Santrali savaş esnasında Moskova’nın kontrolüne geçmişti. Zaporijya bölgesinin diğer toprakları ise Ukrayna’nın kontrolünde.