Dünya Obama dört yıl sonra muhalefetle konuşuyor

Obama dört yıl sonra muhalefetle konuşuyor

11.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray’daki ilk dört yılında Cumhuriyetçilerle neredeyse hiç görüşmeyen ABD Başkanı Obama uzlaşmaya kapıları açtı

Obama dört yıl sonra muhalefetle konuşuyor



Amerikan siyaseti “İç Savaş’tan beri en bölünmüş günlerini” yaşarken ABD Başkanı Barack Obama sonunda karşı tarafa elini uzattı. Başkanlığının ilk dört yılında Kongre üyeleriyle görüşmek yerine ailesiyle yemek yemeyi tercih eden, özellikle Cumhuriyetçi politikacılarla ilişkilerine yatırım yapmamakla eleştirilen Obama geçen hafta Washington’ı şaşırtan adımlar attı.
Amerikan ekonomisini tekrar tekrar krizin eşiğine getiren bütçe açığına kalıcı bir çözüm bulmak isteyen Obama, bugüne kadar yalnızca parti liderleriyle pazarlık yapıyordu. Obama bu kez liderleri by-pass ederek Cumhuriyetçi Parti’nin diğer güçlü isimlerine yöneldi. Hafta başında Cumhuriyetçi Parti’den altı isimle uzun telefon görüşmeleri yapan Obama, çarşamba akşamı da 12 siyasetçiyi yemeğe davet etti.
Cumhuriyetçi politikacılarla Beyaz Saray’a 800 metre mesafedeki Jefferson Oteli’nde akşam yemeği yiyen Obama, hesabı da kendi ödedi. Aralarında John McCain, Lindsey Graham gibi önemli isimlerin de olduğu politikacıların yemek çıkışında basına olumlu mesajlar vermesi ise Washington’da yıllar sonra ilk kez iki tarafın ortak noktada buluşabileceği umudunu doğurdu. Senatör Graham, Obama’nın girişimini “Başkanın büyük bir meselede bugüne kadarki en umut verici adımı” olarak yorumladı.
Obama’nın yemekte ekonominin yanı sıra göçmen yasası, silah kontrolü ve iklim konularını da gündeme getirdiği öğrenildi.

Levrek eşliğinde bütçe
Obama’nın asıl sürprizi ise perşembe günü Cumhuriyetçilerin yıldız isimlerinden Paul Ryan’ı Beyaz Saray’da öğlen yemeğine çağırması oldu. 2012 seçimlerinde Mitt Romney’nin başkan yardımcısı adayı olarak Obama’ya karşı yarışan ve Temsilciler Meclisi’nde Bütçe Komitesi Başkanı olan Ryan, mercimek çorbası ve levrek eşliğinde Başkan’la bütçe açığını tartıştı. Obama önümüzdeki hafta da Kongre’de Cumhuriyetçiler ve Demokratlarla ayrı ayrı bir araya gelerek yeni dönemdeki vizyonunu anlatacak. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney günlük basın toplantısında gelişmeleri yorumlarken “Yapıcı diyalog için ortam hazırlamak istediklerini” ve “zorluklara karşı partiler üstü çözüm bulmayı amaçladıklarını” kaydetti. Ancak iki tarafın orta noktada buluşması hala zor.