Dünya Obama’nın Türkiye ziyaretine Rum siyasilerin yorumu

Obama’nın Türkiye ziyaretine Rum siyasilerin yorumu

07.04.2009 - 15:55 | Son Güncellenme:

.

Obama’nın Türkiye ziyaretine Rum siyasilerin yorumu

Kıbrıs Rum yönetimi Meclis Başkanı Marios Karoyan, Türkiye’nin “dünyanın güçlü devletlerinin ihtiyaç duyduğu bir ülke” konumuna geldiğini söyledi.
Rum basın haberlerine göre, Demokratik Parti’nin (DİKO) lideri olan Karoyan, ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyaretine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin rolünün birçok uzman ve siyasetçinin görüşünün aksine 2004 öncesinde de önemli bir düzeyde olduğunu belirtti. “Kıbrıs sorununa ilişkin tutumunu değiştirmesi için Ankara’ya baskı yapılmasını” savunan Karoyan, “Türkiye’nin zeki bir dış politikayla sadece bölgedeki rolünü artırmakla kalmayıp, dünyanın güçlü devletlerinin ihtiyaç duyduğu bir ülke konumuna geldiğini” kaydetti.
İktidarın büyük ortağı komünist AKEL partisinin Genel Sekreteri Andros Kiprianu da, “Türkiye’nin dünyanın güçlü ülkelerinin çıkarlarına hizmet edebilecek bir ülke olduğunu” savunarak, “bu yüzden de Güney Kıbrıs’ın, Kıbrıs sorununu BM platformundan ve uluslararası hukuk çerçevesinden çıkararak çıkar çatışmaları içerisine sokmaması gerektiğini” kaydetti.
Böyle bir çıkar çatışmasında kazananın Güney Kıbrıs değil, Türkiye olacağını ifade eden Kiprianu, Rum yönetiminin Kıbrıs sorununa mümkün olan “en iyi çözümü” bulmak hedefiyle mevcut olanakları en iyi şekilde değerlendirmesini istedi.
Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise Obama’nın ziyaretinin “Kıbrıs’ı ’işgal’ altında tutan bir ülkeye yönelik çok güçlü destek ifadesi” olduğu görüşünü dile getirdi.
ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’deki temasları ve TBMM’deki konuşması Rum basınında da geniş yer buldu.
Rum gazeteleri, Obama’nın TBMM’deki konuşmasına atıfta bulunarak, ABD’nin Kıbrıs’ta kalıcı, iki kesimli, iki toplumlu federal çözümü desteklediğini, Türkiye’nin AB sürecine tam destek verdiğini ve Türkiye’ye “inanılmaz methiyeler” yaptığını yazdı.