Dünya Obama ‘Ortadoğu barış ittifakı’ kuracak

Obama ‘Ortadoğu barış ittifakı’ kuracak

11.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sunday Times gazetesine göre ABD Başkanı Obama, gelecek ay yapacağı ziyaret öncesinde İsrail’e bir heyet gönderdi. Heyetin amacının Ortadoğu’da İsrail, Türkiye ve Ürdün’ü içeren ‘barış ittifakı’ kurmak olduğu belirtildi

Obama ‘Ortadoğu  barış ittifakı’ kuracak

ABD Başkanı Barack Obama’nın ikinci döneminde ilk ziyaretini İsrail’e gerçekleştireceğini açıklaması dünyada büyük yankı uyandırdı. Geçtiğimiz ay üçüncü kez seçilen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ilk kez ziyaret hakkında açıklama yaptı. Netanyahu, Obama ile yapacağı görüşmede İran’ın nükleer programı, Suriye’deki kriz ve İsrail-Filistin barış sürecinin konuşulacağını söyledi. Haftalık kabine toplantısında konuşan İsrail Başbakanı, “İsrail ile ABD arasındaki güçlü ittifakı vurgulayacak çok önemli bir ziyaret olacak” dedi. Beyaz Saray, tarih hakkında bilgi vermese de İsrail televizyonu Kanal 2, Washington’daki kaynaklara dayandırdığı haberinde üç gün sürecek ziyaretin 20 Mart’ta başlayacağını belirtti. Obama’nın Ürdün ve Batı Şeria’yı da ziyaret edeceği açıklanmıştı.

Baskıyı artıracak
Amerikan seçimlerinde açıkça Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Mitt Romney’ye destek veren Netanyahu ile Obama’nın bir süredir arasının açık olduğu bilindiği için ABD Başkanı’nın simgesel önemdeki ilk ziyaretini İsrail’e yapacak olması kimilerinde şaşkınlık yarattı. Ancak kulislerde Obama’nın aslında seçimlerde merkez sol karşısında zayıflayan Netanyahu üzerindeki baskıyı artırmaya çalıştığı hem de Ortadoğu’da Batı’ya yakın ülkeleri içeren bir “barış ittifakı” kurmayı amaçladığı konuşuluyor.

‘Batı’ya yakın ülkeler’
İngiltere’de yayımlanan Sunday Times gazetesinin Washington’daki kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Beyaz Saray yetkilileri kısa bir süre önce İsrail’e iki hafta süren bir ziyaret gerçekleştirdi. Sunday Times’a göre, Beyaz Saray ekibinin ziyaretinin amacı, Türkiye ve Ürdün’ün de dahil olduğu Batı’ya yakın ülkeler arasında Ortadoğu’da istikrar sağlanmasına katkıda bulunma adına bir ittifak kurmak için ilk adımı atmaktı.

Barışı canlandırmak
Analistlere göre, Obama’nın ziyaretinin bir diğer amacı da Netanyahu’ya iki yıldır yaprak kımıldamayan İsrail-Filistin barış sürecini yeniden canlandırılması için baskı yapmak. Obama’nın, seçimlerde büyük süpriz yapan merkez sol Yeş Atid karşısında zayıflayan Netanyahu üzerinde baskı kurabileceği düşünülüyor.
Altı ABD dışişleri bakanına danışmanlık yapan Woodrow Wilson Center’ın Ortadoğu uzmanı Aaron David Miller, “Obama, İsrail’le olan gerilime mola verdi; zira Netanyahu, artık daha sıkıntılı, kendine daha az güveniyor ve daha kırılgan. Barack Obama, kendi gözetiminde İran’ın nükleer silah elde ettiği Amerikan başkanı olmak ya da iki devletli çözümün ölümü nedeniyle suçlanmak istemiyor” yorumunda bulundu.