Dünya Oligark mallarına Rus pençesi

Oligark mallarına Rus pençesi

22.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş sonrası Rusya, yurtdışına kaçan iş insanlarının servetlerini “farklı bir yöntemle” geri getirmeye çalışıyor. Nitekim Rus yetkililer, yolsuzluk davaları açarak bu mallara el koyma niyetinde. Son kurban da, Rusya’nın en zengin insanı olan oligark Andrey Melniçenko oldu.

Oligark mallarına Rus pençesi

Financial Times’ın haberine göre, Rus hükümeti, Melniçenko’ya, enerji şirketi Sibeco’yu satın alma anlaşmasında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla dava açtı. 300 milyon dolarlık yatını Birleşik Arap Emirlikleri’ne demirleyen ve halen orada bulunan Melniçenko’ya açılan dava, savaşın başlamasından bu yana Rus hükümetinin kaçan sermayeyi ülkeye geri getirme çabalarının sonuncusu olarak değerlendiriliyor. 

Haberin Devamı

Rus yönetimi, kaçan oligarkların dışında, ülkede faaliyet gösteren yabancı şirketlere de el koymaya hazırlanıyor. Rusya son olarak Fin elektrik şirketi Fortum ve Alman Uniper’e ait Rusya’daki elektrik santrallerinin kontrolünü ele geçirdi. Ele geçirilen fabrikalar, Kremlin’e yakın durmayı sürdüren iş insanlarına devrediliyor.

ABD ve Litvanya’dan Belarus uyarısı geldi!

ABD’nin Belarus’taki Büyükelçiliği, dün bir uyarı yayımlayarak, kendi vatandaşlarının “derhal” ülkeyi terk etmelerini istedi. Elçilik açıklamasında, Litvanya’nın Belarus’la olan iki sınır kapısını kapatma kararı aldığı, Polonya, Litvanya ve Letonya hükümetlerinin de benzer kararlar alabileceğine dikkat çekildi. Benzer şekilde Litvanya da, vatandaşlarına Belarus yetkililerinin son saldırgan ve provokatif tutumları nedeniyle bu ülkeye gitmemeleri uyarısında bulundu.