Dünya Ölüm döşeğinde açıkladı: 50 yıldır en çok arananlar listesindeydim

Ölüm döşeğinde açıkladı: 50 yıldır en çok arananlar listesindeydim

03.02.2024 - 15:46 | Son Güncellenme:

Ölümcül kanser hastalığı sebebiyle hastane yatağında ölümü bekliyordu. Yaşamının son günlerinde hayatı boyunca gizlediği sırrı açığa vurmaya hazırdı. O, Japonya'yı 1970'li yıllarda sarsan bir dizi bombalı eylemin 50 yıldır kayıplara karışan failiydi. 

Ölüm döşeğinde açıkladı: 50 yıldır en çok arananlar listesindeydim

Derleyen: Ayşe Kısakürek Şu an hayatını kaybetmiş olan kanser hastası bir adam, 1970'li yıllarda Japon firmalarını bombalayan radikal bir grubun üyesi olduğu düşünülen Satoshi Kirishima olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Ölüm döşeğindeki adam polise, ülkenin en çok aranan suçlularından biri olduğunu ve 1970'li yıllarda ülkede bombalı saldırılar gerçekleştiren radikal grubun parçası olması sebebiyle yaklaşık 50 yıldır kaçak olduğunu anlattı.

'GERÇEK ADIM İLE ÖLMEK İSTİYORUM'

Güvenlik güçleri bir ihbar üzerine, 70 yaşındaki adamı sorgulamak için geçtiğmiz hafta başkent Tokyo yakınlarındaki hastaneye gitti. Polis, kendisinin ölümcül kanser hastası olduğunu ve takma adı yerine gerçek adı Satoshi Kirishima ile ölmek istediğini söylediğini ve bombalamalarla ilgili daha önce bilinmeyen ayrıntıları açıkladığını duyurdu.

Sorgulamadan dört gün sonra, yaşlı adam, polis henüz kimliğini doğrulayamadan hayatını kaybetti. Japon basınının bildirdiğine göre kendisi ve akrabaları üzerinde yapılan DNA testleri uyumlu olduklarını gösterdi. Ancak polis bu haberi doğrulamadı. Ulusal Polis Teşkilatı şefi Yasuhiro Tsuyuki yaptığı açıklamada, "Satoshi Kirishima olduğunu iler sürdükten sonra hastanede ölen adamın şüpheli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLİĞİNDEN EKSTREMİZME

Ölüm döşeğinde açıkladı: 50 yıldır en çok arananlar listesindeydim

Kirishima aranıyor posterindeki fotoğrafında, uzun saçlı ve gözlüklü bir portre çizerek gülümsüyor.

1954'te doğan Kirishima, Tokyo'da bir üniversite öğrencisiyken aşırılıkçı bir yola saptı ve 1970'li yıllarda büyük Japon şirketlerini hedef alan bir dizi bombalı saldırı gerçekleştiren militan grup 'Doğu Asya Japonya Karşıtı Silahlı Cephe'ye katıldı. 1975'te Mitsubishi Heavy Industries binasına düzenlenen ve grubun suçlandığı bombalama olayında sekiz kişi yaşamını yitirdi ve yüzlerce kişi ise yaralandı.

Kirishima'nın bir dizi bombalama olayına karıştığı düşünülüyor. 1975 yılının Nisan ayında Tokyo'nun lüks Ginza semtinde bir binaya saatli bomba koyarak patlatma suçlamasıyla aranıyordu. Bu saldırıda kimse yaralanmamıştı. 

ASLA YAKALANAMAYAN TEK KİŞİ

Kirishima'nın grubun üst düzey bir üyesi olmasa da, 10 üyeden asla yakalanmayan tek kişi olduğu kaydediliyor. Yanı sıra Japon basınının aktardığına göre, Kirishima'nın kaçarken cep telefonu veya sağlık sigortası yoktu ve yakalanmamak için maaşı nakit olarak ödeniyordu. Yine Japon medyasının bildirdiği üzere, polis geçtiğimiz Cuma günü yaklaşık 40 yıldır 'Hiroshi Uchida' takma adını kullanarak çalıştığı bir inşaat şirketine baskın düzenledi.

Haberin Devamı

Grubun iki üyesi, ölüm cezasına çarptırılmıştı. Bu kişilerden biri, 2017 yılında idam sırasını beklerken hayatını kaybeden kurucu Masashi Daidoji'di. Grubun hakkında soruşturma açılan sekiz üyesinden ikisi, 1977 yılında başka bir radikal grup olan Japon Kızıl Ordusu'nun Bangladeş'teki Japonya Havayolları uçağını kaçırdıkları sırada müzakere yoluyla bir anlaşmaya imza attı ve böylece serbest kaldı. Bu ikili, hala kaçak durumunda.