Dünya Ortalığı karıştıran mesaj sahte çıktı

Ortalığı karıştıran mesaj sahte çıktı

17.03.2011 - 11:04 | Son Güncellenme:

Japonya'da nükleer patlamanın ardından cep telefonlarına gelen bir mesaj ortalığı birbirine kattı

Ortalığı karıştıran mesaj sahte çıktı

Fukuşima nükleer santralinden sızan radyasyonun Japonya'nın dışına taştığı yolundaki bir cep mesajı, Asya kıtasını ayağa kaldırmıştı.

Haberin Devamı

Ancak BBC'den gönderilmiş gibi gösterilen ve Pazartesi gününden bu yana Asya ülkelerine yayılan mesajın sahte olduğu anlaşıldı.

Mesajda insanlara, radyasyonun olası etkilerinden korunabilmeleri için gerekli önlemler bir bir anlatılıyordu.

BBC, özellikle Filipinler'de halkı paniğe sürükleyen mesajın sahte olduğunu bildirdi.

Filipinler hükümeti de resmi olarak bu mesajdaki bilgileri yalanlamak zorunda kaldı.

Bazı basın yayın organlarında Filipinler'de çalışanların ve öğrencilerin evlerine gönderilmeye başlandıkları yolunda söylentiler yayılmıştı.

İşte o mesaj!

BBC Flaş haber: Japon hükümeti Fukuşima nükleer santralinden radyasyon sızıntısı olduğunu doğruladı. Asya ülkeleri gerekli önlemleri almalı. Yağmur başlarsa, ilk 24 saat evden dışarı çıkmayın. Kapı ve pencereleri kapatın. Tiroidin bulunduğu boyun bölgesine betadin sürün, radyasyon ilk tiroidi vuruyor. Ek önlemler alın. Radyasyon Filipinler'i bugün saat 16'da vurabilir. Hong Kong'da bugün, ya da önümüzdeki günlerde yağmur yağarsa. Yağmurdan kaçının. Yağmura yakalanırsanız, şemsiye ya da yağmurluk kullanın, az atıştırıyor olsa dahi. Yağmur sularında olabilecek radyoaktif partiküller, yanıklara alopesiye hatta kansere dahi yol açabilir.

Haberin Devamı

Japonya'daki gibi afet dönemlerinde bu türden sahte mesaj ya da e-postaların yayıldığı biliniyor.

ABD Acil Durumlara Hazırlık Dairesi US-CERT'ten uzmanlar, bilgisayar kullanıcılarını bu türden olası, sahte e-postalara karşı hazırlıklı olmaları yolunda uyardı.

Amerikalı uzmanlar, bu tür mesajlara bilgisayarlara zarar verebilecek virüsler konabileceğini belirtti.

Japonya'daki Fukuşima nükleer santralinin ikinci reaktöründe Salı sabahı dördüncü bir patlama daha meydana gelmişti.

Radyasyon başta insan sağlığına zararlı seviyelerdeydi ancak daha sonra santralin çevresi dışında herhangi bir etkiye yol açmadığı bildirildi.

Yetkililer, tehlikeli bölge çemberini 30 kilometrelik bir alanı kapsayacak şekilde genişletti, halka evlerinden çıkmamaları ya da bulundukları yeri derhal terketmeleri tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

Mesajda şu ifadelere yer veriliyordu:

"BBC Flaş haber: Japon hükümeti Fukuşima nükleer santralinden radyasyon sızıntısı olduğunu doğruladı. Asya ülkeleri gerekli önlemleri almalı. Yağmur başlarsa, ilk 24 saat evden dışarı çıkmayın. Kapı ve pencereleri kapatın. Tiroidin bulunduğu boyun bölgesine betadin sürün, radyasyon ilk tiroidi vuruyor. Ek önlemler alın.

"Radyasyon Filipinler'i bugün saat 16'da vurabilir. Hong Kong'da bugün, ya da önümüzdeki günlerde yağmur yağarsa. Yağmurdan kaçının. Yağmura yakalanırsanız, şemsiye ya da yağmurluk kullanın, az atıştırıyor olsa dahi. Yağmur sularında olabilecek radyoaktif partiküller, yanıklara alopesiye hatta kansere dahi yol açabilir."

BBC Türkçe

Yazarlar