Dünya Oturan Boğa’nın DNA’sıyla torunu tespit edildi

Oturan Boğa’nın DNA’sıyla torunu tespit edildi

29.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ünlü Kızılderili şefi ‘Oturan Boğa’nın yüz yıldır saklanan saçına yapılan DNA testiyle Ernie Lapointe adlı Amerikalının efsanenin torununun torunu olduğu ortaya çıktı

Oturan Boğa’nın DNA’sıyla torunu tespit edildi

Amerikan tarihinde Kızılderili kabilesi Lakota’nın Hunkpapa kolunun efsanevi lideri olan “Oturan Boğa”nın örgü saçı, yüz yıldır ABD’deki Smithsonian Enstitüsü’nde saklanıyordu. Ernie Lapointe ve kız kardeşleri de Oturan Boğa’nın soyundan geldiklerini söylüyor ama bazıları onlara inanmıyordu. Çıkan bir yasadan sonra cam kutudaki saç tutamı, Lapointe’in (73) mülkiyetine geçti. Oturan Boğa’nın saçına yapılan farklı bir DNA analizi de Lapointe’in Kızılderili liderin torununun torunu olduğunu ortaya çıkardı. DNA testini yapan Cambridge Üniversitesi’nden Eske Willerslev ve Lundbeck Vakfı GeoGenetics Center ekibi, söz konusu sonucu “Science Advances” dergisinde yayımladı.

Haberin Devamı

Otozomal yöntem

Willerslev şunları söyledi: “Oturan Boğa çocukluğumdan bu yana benim kahramanım. Lapointe’e mektup yazıp, antik DNA analizinde uzman olduğumu bildirdim. ‘Oturan Boğa’nın DNA’sıyla sizin DNA’nızı karşılaştırmama izin verirseniz çok sevinirim’ dedim. Talebimi kabul eden Lapointe, Kızılderili şefiyle anne tarafından akrabaydı, bu da anneden çocuğa geçen mitokondriyal DNA incelemesi tekniğinin işe yaramayacağı anlamına geliyordu. Bu nedenle Oturan Boğa’nın saçından çıkardığımız genetik parçalarda otozomal DNA aradık. 5 santimetrelik saç parçasından kullanılabilir DNA’yı bulmamız 14 yıl sürdü. Ama sonunda Oturan Boğa’nın DNA’sını Lapointe ve kardeşlerinden aldığımız DNA’lar ile karşılaştırdık. Böylece Lapointe ve kardeşlerinin Oturan Boğa’nın torununun torunları olduğunu ortaya çıkardık.”

Haberin Devamı

Söz konusu DNA yönteminin başka tarihi şahsiyetler için de kullanılabileceği bildirildi.

ABD yönetimine karşı savaşmıştı

Kuzey Amerika’da 1831 - 1890 yılları arasında yaşayan ve “Oturan Boğa” lakabıyla tanınan Kızılderili Lakota kabilesinin Hunkpapa kolunun liderinin gerçek adı Tatanka-Iyotanka’ydı. 1876’da 3 bin 500 savaşçısıyla 7. ABD Süvari Birliği’ni yenmişti. Yaşamının daha sonraki yıllarını “Vahşi Batı Sirki”yle dolaşarak geçiren Oturan Boğa kendisini tutuklamaya gelen polislerle çatışırken ölmüştü. Efsanevi Kızılderili şefinin nereye gömüldüğü kesin olarak bilinmese de iki resmi mezar yeri var: Kuzey Dakota’daki Fort Yates ve Güney Dakota’daki Mobridge.