Dünya Pakistan'ın inadı tuttu

Pakistan'ın inadı tuttu

31.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pakistan'ın inadı tuttu

Pakistanın inadı tuttu

       PAKİSTAN, peşpeşe yaptığı "nükleer denemeler dizisi"ne, uluslararası düzeye ulaşan yaptırım tehditlerine kulaklarını tıkayarak dün bir yenisini daha ekledi. Pakistan Dışişleri, "Hindistan'dan güçlüyüz" demekten de geri kalmadı.
       Dünkü denemeye ilişkin açıklamalar yapan Pakistan Dışişleri Bakanı Guhar Eyüp Han, yeni deneme için "Allah'ın izniyle yaptık" ifadesini kullanırken, bunun, öncekilerle aynı bölgede yapıldığını bildirdi. Savunma uzmanları, son patlatılan bombanın 18 kiloton gücünde ve Hiroşima'ya atılan atom bombasından daha küçük olduğunu belirtiyorlar.
       Pakistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Şamsad Ahmed ise, daha önce çıkan haberlerin aksine, ülkesinin sadece 1 yeni nükleer deneme yaptığını açıkladı. Ahmed, 6 denemeden oluşan serinin büyük bir başarıyla tamamlandığını belirtip, emeği geçen bilim adamlarına teşekkür ederken, "Savunmamızın ne kadar güçlü olduğunu kanıtladık" dedi. Hindistan'a da, güvenlik konusunda hemen görüşmeler başlatılması çağrısında bulunan Ahmed, "Nükleer testler yapma kararımız, Hindistan'a karşılık vermek için değil, savunmamızın durumunu kanıtlamak içindi" ifadesini kullandı.
       Öte yandan çeşitli kaynaklar, Pakistanlı bilim adamlarının 24 saat içinde iki yeni deneme daha yapmalarının beklendiğini iddia ediyorlar. Pakistan Dışişleri Bakanı Eyüp Han ise, bunun "asılsız" olduğunu söyledi. İstihbarat kaynakları, daha önce de benzer bir iddiada bulunmuş ve Pakistan Dışişleri bunu yalanlamıştı. Ancak Pakistan, buna rağmen dünkü denemeyi gerçekleştirdi.

       Hindistan ise, Pakistan'ın yeni nükleer denemelerininin ardından, yeni nükleer denemeler yapmayacağına ilişkin ilan ettiği moratoryumda bir değişiklik olmayacağını bildirdi. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, "Moratoryum hakkında bir değişiklik yok" dedi.
       Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayee ise, "Güvenliğimize karşı bir tehdit oluşması halinde, `her türlü' savunma hakkımızı kullanabiliriz" dedi. Hindistan Başbakanı, Savaşı, anlaşmazlıkları çözme yolu olarak görmediklerini de sözlerine ekledi.

       Bu arada Pakistan'ın nükleer programının "babası" olarak anılan Prof. Abdülkadir Han, patlatılan bombalardan hiçbirinin hidrojen bombası olmadığını söyledi, "Ama stenirse, hidrojen bombası denemesi de yapabiliriz" dedi. Han, "Bu, hükümetin kararına, siyasi duruma ve koşullara bağlı" diye konuştu.
       Ülkesinin 1984'ten bu yana nükleer kapasiteye sahip olduğunu ve nükleer silahlarda zenginleştirilmiş uranyumu temel aldıklarını anlatan Han, bunun da Hindistan'ın sahip olduğu bombalara göre kendilerine üstünlük kazandırdığını kaydetti.