Dünya Plastik atığın izi sürülecek

Plastik atığın izi sürülecek

16.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

BM’nin plastik kirliliği azaltmaya yönelik hazırladığı paktı ABD hariç 187 ülke imzaladı. Pakta göre plastik atık ve zehirli kimyasalların sınırlararası transferi kontrol altına alınacak

Plastik atığın izi sürülecek

ABD imzalamadı

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM), plastik kirliliğini azaltmaya yönelik yasal bağlayıcılığı olan paktı ABD hariç hemen her ülkenin onayladığını duyurdu. 187 ülke, Tehlikeli Atıkların Sınırlarötesi Taşınımının ve Bertarafının Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi’ne plastiğin eklenmesini kabul etti. Böylece geri dönüştürülmesi zor olan plastik atıklarla zehirli kimyasalların binlerce türünün izinin sürülmesi ve sınırlararası transferinin kontrol altına alınması benimsendi.

‘Tarihi anlaşma’

BM Çevre Programı’ndan Rolph Payet, anlaşmayı “yasal bağlayıcılığı olması açısından tarihi” diye niteledi. Payet, anlaşmanın şartlarına uyma konusunda her ülkenin kendi yolunu bulacağını belirtti. Artık plastik atıkların ihracat ve ithalatıyla ilgili şeffaf ve takip edilebilir bir sistem olacağını vurgulayan BM yetkilisi, ABD gibi imza atmamış az sayıda ülkenin bile anlaşmayı imzalamış ülkelere plastik gönderirken şartlardan etkileneceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yoksul ülkeleri koruyacak

Plastik kullanıldıktan sonra yüzde 60 oranında çevreye atılıyor ya da toprağa gömülüyor. Çin’in 2018’de ABD’den plastik atık alınıp geri dönüşümden geçirilmesini yasaklamasından beri en yoksul ülkeler plastik ve zehirli atık çöplüğüne dönüştü. Özellikle Endonezya, Tayland, Malezya, Bangladeş, Hindistan ve Vietnam gibi yoksul ülkeler plastik atık deposuna dönüşmüş durumda.