Dünya Prensesliği değil aşkı tercih etti

Prensesliği değil aşkı tercih etti

27.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Japon Prenses Mako, halktan biriyle evlendiği için kraliyet unvanını kaybetti. Kraliyetten para da istemeyen Mako, “Dünyaya bir kere geliyoruz, sevdiğimle yaşayacağım” dedi

Prensesliği değil aşkı tercih etti

Monarşilerde aşkı uğruna tahtı terk eden krallar hep gündeme gelir. Japonya’da veliaht prensin kızı Prenses Mako ise kalbinin sesini dinleyip halktan biriyle evlendiği için kraliyet statüsünü kaybetti. Mako 2012’de üniversitedeyken tanışıp aşık olduğu erkek arkadaşı Kei Komuro ile ülkesinde evlendi. Komuro’nun sıradan bir Japon vatandaş olması nedeniyle de Mako prenseslik unvanına veda etti. Mako’nun imparatorluk soy ağacından da çıkarılacağı bildirildi. Genç kadın, halktan erkek arkadaşı Komuro Kei ile evliliği sonrası kaydolduğu yeni kütük kaydı kapsamında Komuro Mako ismini aldı. Japonya yasalarına göre, kadın kraliyet üyeleri halktan biriyle evlenmeleri durumunda prenseslik unvanlarını kaybediyor. Ancak kraliyetin erkek üyeleri için böyle bir şart yok. Zaten Japonya’da kadınlar tahta da çıkamıyor.

Haberin Devamı

Kriteri, sevgi oldu

Dün Tokyo’da sade bir şekilde dünyaevine giren ve evlilik için kraliyet töreni de yapmayan Mako, kraliyet ailesinden ayrılan kadın üyelere sunulan ödemeyi de geri çevirdi. Mako’nun reddettiği paranın 150 milyon yen (1.3 milyon dolar) olduğu bildirildi. Japonya İmparatoru Naruhito’nun yeğeni Mako, ülkesinde iki geleneğe de uymayan ilk kadın kraliyet üyesi oldu. 30 yaşlarındaki çiftin, Komuro’nun  avukat olarak çalıştığı ABD’ye taşınması bekleniyor. İmparatorluk konutundan ayrılan Mako, ABD’ye taşınana kadar eşiyle Tokyo’daki bir dairede yaşayacak. Basın toplantısı düzenleyen çift, Japonya’da yaşamaları gerektiğini düşünenlerden özür diledi. Mako, “Sadece bir kez dünyaya geliyoruz. Ben de bu hayatı sevdiğim insanla geçirmek istedim” dedi. Öte yandan Mako, geçtiğimiz yıllarda halktan birini sevmesi nedeniyle Japon medyasında sık sık gündeme gelince travma sonrası stres bozukluğu yaşamıştı. Genç kadının ilişkisi ülkede tartışma yaratmıştı. Bu arada dün Tokyo’da bazı Japonlar, Mako’nun halktan biriyle evlenmesini protesto için yürüyüş yaptı.