Dünya Prof. Pamuk: AB orta sınıf laikleri kazanmalı

Prof. Pamuk: AB orta sınıf laikleri kazanmalı

20.05.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Aydın Doğan Vakfı’nın sponsorluğunda, London School of Economics (LSE) ve TR Plus tarafından düzenlenen “Avrupa’da Türkiye’yi tartışmak: Ekonomik Beklentiler ve Kültürel Zorluklar” konulu seminerde Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin geldiği son nokta masaya yatırıldı.

Prof. Pamuk: AB orta sınıf laikleri kazanmalı

Seminerde konuşan Prof. Dr. Şevket Pamuk, AB’nin orta sınıf laik seçkinleri yeniden kazanması gerektiğini söyledi.
1999-2004 dönemini Türkiye’nin Avrupalılaşması açısından “altın çağ” olarak nitelendiren Pamuk, “Türkiye’nin AB üyeliği sadece AKP’ye bırakılamayacak kadar önemli” dedi. AKP’nin AB yolunda birçok reform yaptığını anlatan Pamuk, “altın çağın” sona erişini ise Türkiye’de AB’ye verilen desteğin azalmasına bağladı. Pamuk, “Türkiye, müzakereye başladığı anda Avrupa’daki bazı siyasi liderler Türkiye’nin AB üyeliğine karşıt söylemleri daha açık bir şekilde ifade etmeye başladı. Bu da Türkiye’de AB üyeliğine desteği azaltıyor. Türkiye’deki AB karşıtları ile AB’deki Türkiye karşıtlarının söylemleri birbirini tamamlıyor. AB desteği olmadan hükümetin de halkın da siyasi reformlara odaklanması zor” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Binnaz Toprak da Türkiye’nin İslam coğrafyasındaki tek demokratik ve laik ülke olduğuna dikkat çekti. Toprak, “İslamcıların amacı devletin değil, toplumun İslamlaşması” diye konuştu. Toprak, “AKP’nin gizli ajandası olduğunu zannetmiyorum ama toplumu İslamize etme niyetleri olduğu açık” dedi. Toprak, Türkiye’de her konunun açık bir şekilde tartışılıyor olmasının geçmişe kıyasla demokratikleşme yolunda büyük bir kazanım olarak görülebileceğine işaret etti. Hem Pamuk hem de Toprak, CHP’nin AB savunuculuğunu AKP’ye bırakmak yerine daha fazla AB yanlısı bir tutum almasının büyük fark yaratacağını belirttiler.