Dünya PYD içinde isyan

PYD içinde isyan

27.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ana omurgasını terör örgütünün oluşturduğu DSG içinde çatışmalar başladığı bildiriliyor. Fitili, silahlı saldırıda bir kişinin ölmesinin ateşlediği belirtiliyor.

PYD içinde isyan

NAMIK DURUKAN- İçinde Arap silahlı grupların da yer aldığı, ana omurgasını terör örgütünün oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) içinde çatışmalar başladı. Tansiyonun yükselmesine, zengin petrol yataklarının bulunuğu Deyrizor bölgesindeki YPG kontrol noktasında bir kişinin ölümü, bir kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayın ardından yükseldiği belirtiliyor. DSG içindeki Arap silahlı gruplar, YPG’yi bölgeden çıkarmak amacıyla harekete geçerken, örgüt, bazı noktalardan çekildi.

Haberin Devamı

Suriye’nin Irak sınır hattında yer alan ve Ürdün’e kadar uzanan Deyrizor bölgesinde ABD’nin desteğiyle terör örgütü PYD/YPG’nin örgütlediği Arap silahlı grupları, örgüte başkaldırdı. DSG içinde yer alan Deyrizor Askeri Meclisi, YPG’ye karşı bölgede operasyon başlattı. Suriye rejimine yakın “Athar Press” internet sitesine göre, DSG’de üst düzey bir petrol müteahhidinin kardeşi olan Firas Elias’ın kontrol noktasından açılan ateşle öldürülmesi, kardeşi ile yanındaki bir kişinin de yaralanması, bölgede örgüt içi çatışmaları artırdı. Silahlı birliğin yerel “Fırat Karakolu” ise, YPG’ye karşı harekete geçilmesinin gerekçesini, kontrol noktasında silahlı saldırı sonucu meclis üyelerinden birinin ölmesi ve ikisinin de yaralanmasına bağladı.

Haberin Devamı

YPG’liler çekildi

Deyrizor Askeri Konseyi’ne bağlı güçlerin saldırıları sonrası, bölgenin birçok noktasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Önceki akşam başlayan çatışmalarda iki tarafta da ölü ve yaralananlar olduğu bildirildi. Deyrizor’un kuzey kırsalındaki El İzba kasabasının eteklerinde başlayan çatışmaların, geniş alanlara yayıldığı haber veriliyor. Deyrizor’un doğu kırsalındaki stratejik El Basira şehir köprüsü ve El Attal kavşağı Deyrizor Askeri Meclis’i silahlı güçlerince kontrol altına alındı. YPG’li gruplarsa, Deyrizor’un doğusundaki Jadeed Akidat kasabası ve çevresinde yaşanan çatışmaların ardından bölgeyi boşalttı. İlerleyişini sürdüren Askeri Konsey güçlerinin, YPG’ye takviye güçlerin ulaşmasını engellediği kaydediliyor.

Askeri Konsey’in operasyonları kapsamında çok sayıda YPG’li de yakalandı. Ele geçirilen YPG’liler, bölgedeki ABD ordusuna teslim edildi. Arap aşiretlerinin de desteğini alarak “Deyrizor Askeri Şurası” adı altında bir araya gelen Askeri Konsey’e bağlı güçler, YPG’ye destek veren ve DSG içinde yer alan diğer silahlı gruplara karşı da saldırılarını artırdı, Deyrizor kırsalındaki birçok merkezin kontrolünü ele geçirdi.

Cezalandırma sözü!

Bu arada bünyesinde bazı silahlı Arap gruplarla başlayan çatışmaların bölge geneline yayılmasından korkan DSG, Deyrizor’da yaşananlarla ilgili soruşturma yürütüldüğünü, sorumluların cezalandırılacağını açıkladı. Açıklamada, Arap silahlı güçlerinden silah kullanmamaları istendi.

Haberin Devamı

Askeri Konsey’in Arap komutanı Ahmed El-Khabil, kısa süre önce, sorunlara dikkat çekerek, örgütün talimatlarını yerine getirmeyeceğini açıklamış, askeri alarm durumuna geçtiklerini belirtmişti. Khabil, isteklerinin kabul edilmemesi halinde örgüte saldıracaklarını söylemişti.

Amerika devrede iddiası

Deyrizor’da DSG’nin kontrol ettiği bölgelerde geçen Mart ayında Ahmed el-Khabil (Ebu Havla) liderliğindeki Deyrizor Askeri Konseyi’ne bağlı Asayiş ve İç Güvenlik Kuvvetleri’yle yaşanan çatışmalar, ABD müdahalesi sonrası sona ermişti. DSG’ye desteğini sürdüren ABD, Suriye’nin kuzeyindeki Arap aşiretlerini kazanmak amacıyla birlik içinde yer alan güçler arasındaki farklılıkları çözmeye çalışacağı güvencesi verdi. ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley’in, DSG içindeki sorunlar ve çatışmaları sona erdirmek için bölgeye gizli bir ziyaret gerçekleştirebileceği iddia ediliyor. DSG; Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan DAEŞ’e karşı mücadele amacıyla ortak bir operasyon gücü olarak kurulmuştu. DSG silahlı güçlerinin büyük bölümünü terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG oluşturuyor ve örgüt, YPG’ye bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Çalışanların maaşlarıysa ABD tarafından ödeniyor.