Dünya Reform sırası Ankara'da

Reform sırası Ankara'da

09.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Reform sırası Ankara'da

Reform sırası Ankarada


Almanya'nın milyonlarca yurttaşımızdan esirgediği çifte vatandaşlık hakkının kazanılması Türk hükümetinin yapacağı bir reformla mümkün

Zeki Domaç Frankfurt

Alman hükümetinin önceki gün parlamentoda kabul ettiği vatandaşlık reform tasarısıyla 'çifte vatandaşlık hakkı' verilmeyen yaşlı göçmenler, hükümetin tavrını eleştirirken, hukuk uzmanları "Yasanın uygulamaya girmesini beklemek gerekir" dedi. Bu arada, yeni Alman vatandaşlık yasasındaki "Kendi vatandaşlıklarından çıkamayanlar, çifte vatandaş konumunda sayılır" maddesi, gözleri Ankara'ya çevirdi.

Değişiklik gerekli

Uzmanlar, Anayasa'nın Türk vatandaşlığını düzenleyen 66. maddesinde "Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz" maddesinin, "Hiçbir Türk vatandaşlıktan çıkarılamaz" şeklinde değiştirilmesi halinde Almanya'da yaşayan milyonlarca Türkün çifte vatandaşlık hakkından yararlanabileceğini belirttiler. Başta Almanya olmak üzere, birçok ülkede vatandaşlıktan çıkarılmanın mümkün olmadığını belirten uzmanlar, böyle bir reformun Türkiye'ye hiçbir zarar vermeyeceğini de dile getirerek, kurulacak yeni hükümetin bu konuyu ilk fırsatta ele alması gerektiğini söylediler.

Hayal kırıklığı

Bu arada Türkiye'nin Bonn Büyükelçisi Tugay Uluçevik, Alman hükümetinin kabul ettiği vatandaşlık reformunun yaşlı kuşağı hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. İktidardaki SPD / Yeşiller hükümetinin ilk hazırladığı tasarının vatandaşlarımız arasında büyük beklentiler yarattığını ifade eden Uluçevik, şunları söyledi: "Yasa tasarısının bir süreden beri kamuoyuna yansımış olan muhtevasının Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın beklentilerinin çok gerisinde kaldığını biliyorum. Vatandaşlarımızın duyduğu hayal kırıklığını paylaşıyorum. Dileğim, amaçları Alman toplumu içinde eşit hak ve sorumluluklara sahip olarak huzur ve mutluluk içinde yaşamak olan vatandaşlarımızın beklentilerine uygun gelişmelerin ve sonuçların demokratik süreç içinde en kısa zamanda meydana gelmesidir."

Oy korkusu kuşa çevirdi

Başta Almanya Türk Toplumu Başkanı Prof. Hakkı Keskin olmak üzere, birçok dernek ve kuruluşun temsilcileri de reformun yetersiz olduğunu ve vatandaşlarımızın beklentilerini karşılamadığını söylediler. Prof. Keskin reformla ilgili açıklamasında hükümetin oy korkusu ile yasa tasarısını değiştirdiğini ifade ederek şunları söyledi: "SPD - Yeşiller hükümetinin ilk tasarısı bilindiği gibi, herkese çifte vatandaşlık hakkını içeriyordu. Ancak, şubat ayındaki Hessen seçimlerinde Birlik partilerinin çifte vatandaşlığa karşı açtığı imza kampanyası ile puan toplaması ve seçim kazanması, SPD ve Yeşiller'in gözünü korkuttu. 6 Haziran'da yapılacak Bremen seçimleriyle, daha sonraki eyalet seçimlerinde aynı akıbete uğramamak için, vatandaşlık yasa tasarısını feda ettiler."