Dünya Rehn oyuncu Atilla Olgaç’la ilgili soru önergesini yanıtladı

Rehn oyuncu Atilla Olgaç’la ilgili soru önergesini yanıtladı

24.03.2009 - 17:33 | Son Güncellenme:

.

Rehn oyuncu Atilla Olgaç’la ilgili soru önergesini yanıtladı

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, oyuncu Atilla Olgaç’ın Kıbrıs’ta 1974 sonrasında Rum esirleri komutla öldürdüğüne ilişkin açıklamalarının doğru olması halinde bunun Cenevre Konvansiyonu’nun ihlali anlamına gelebileceğini bildirdi.
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu’nun Yunanistan’lı üyesi Georgios Georgiu’nun, oyuncu Atilla Olgaç’ın açıklamalarına ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

Komisyon’un Atilla Olgaç’ın basına yaptığı açıklamadan haberdar olduğunu belirten Rehn, “Olayın, şu anda tümüyle araştırılarak belirlenmesi gerekmektedir. Söyleşide anlatıldığı gibi olduğu doğrulanırsa bu, Cenova Konvansiyonu’nun ihlali anlamına gelebilir" dedi.

Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs’ta kayıp kişiler sorununun aciliyetinden de haberdar olduğunu anlatan Olli Rehn,öAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları gereğince Türkiye hayatları tehdit altındayken kaybolan Kıbrıslı Rum kayıp kişilerin kaderi ve nerede oldukları konusunu açıklığa kavuşturmayı amaçlayan etkin araştırma yapılmasını temin etmekle yükümlüdür. Bu, Türkiye için söz konusu yargılamanın süratle tamamlanması açısından acildir" dedi.

Komisyon’un Kayıp Kişiler Komitesi tarafından yapılan, özellikle mezarlardan çıkarılan kişilerin kimlik belirleme programlarını içeren önemli çalışmayı memnuniyetle karşıladığını, belirten Olli Rehn, söz konusu komitede Kıbrıslı Rum ve Türk yetkililerin birlikte temsil edildiğini bildirdi. Rehn, AB’nin Komite’ye 1.5 milyon euro gibi önemli bir mali yardımda bulunduğunu bildirdi.

Avrupa Parlamentosu’nun Yunanistanlı üyesi Georgios Georgiu soru önergesinde Türk oyuncu Atilla Olgaç’ın bir televizyon kanalında “Ülkem için öldürdümö açıklamasında bulunduğunu bunu emir aldığı için yaptığını, 1974’teki Kıbrıs harekatını izleyen dönemde 10 Kıbrıslı Rum mahkumu öldürdüğünü söylediğini hatırlattı. Olgaç’ın açıklamalarının Türkiye’nin Kıbrıs’ta gerçekleştirdikleri konusundaki iddiaları doğruladığını öne süren Georgiou, “Komisyon’un yasayı yorumlamasına göre, söz konusu itiraflar bu savaş suçları konusunda Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçlar Mahkemesi’ne başvuru için temel oluşturur mu? Komisyon ne yapmayı düşünüyor?ö sorusunu yöneltmişti. Atilla Olgaç ise açıklamalarının bir “senaryoö olduğunu, sözlerini uydurduğunu bildirmişti.

Cenevre Konvansiyonu, imzalayan ülkeler arasındaki savaşlardaki kuralları belirliyor. Konvansiyon’un içerdiği konular arasında savaş esirlerine yapılacak muameleler, savaş alanındaki sivillerin durumu gibi insan haklarını ilgilendiren durumlar bulunuyor.