Dünya Rum muhalefeti Hristofyas'ın istifasını istedi

Rum muhalefeti Hristofyas'ın istifasını istedi

05.11.2011 - 16:12 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Rum meclisindeki muhalefet partileri, 11 Temmuz’da askeri deniz üssünde meydana gelen patalamadan dolayı, Rum yönetimi lideri Dimtiris Hristofyas’ın "gönüllü istifasını" istedi.

Rum muhalefeti Hristofyasın istifasını istedi

Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) Mari’deki, "Evangelos Florakis Deniz Üssü"nde tutulan 98 adet mühimmat konteynerinde 11 Temmuz’da meydana gelen ve 13 kişinin ölümüne yol açan patlamayı soruşturmak için atanan Polis Poliviu’nun hazırladığı raporunun Rum meclisinde görüşülmesi tamamlandı.

Siyasi partilerin çoğunluğu, Poliviu raporunda, patlamayla ilgili "çok ciddi sorumluluk taşıdığına" işaret edilen Rum yönetimi lideri Hristofyas’ın gönüllü istifasını istedi. Hristofyas’ın partisi, AKEL dışındaki bütün siyasi partiler, Hristofyas’ı, "sorumluluklarını üstlenip gitmeye" çağırdı.

Rum basınına göre, raporun görüşülmesi sonucunda hazırlanan raporda, "Meclis, ’Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı’nı gönüllü istifa ederek; ülkenin ve halkın sorunlarını aşabilmesi için gereken koşulların yaratılmasına katkı koymaya çağırıyor. Başkan Hristofyas’ın kusuru yüzünden meydana gelen kritik ve patlayıcı durum Başkan’ın üzerine düşen sorumluluklarını üstlenmesini dikte eder" denildi.

Ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Başkanı Nikos Anastasiadis, partisinin Hristofyas’a istifa veya sandığa gitme çağrısını, "sorumluluk çağrısı" olarak niteledi.

Anastasiadis, Rum meclisinde yaptığı konuşmada, "Partim Başkan Hristofyas’ın, hatalarının ciddiyetini anlayarak sorumluluklarını üstlenmesini umardı. Sayın Hristofyas, bunu yapmamayı tercih ederek, temsil etmekte olduğu kurumu zedeledi. Bu davranışıyla sosyal uyumu zedeleyerek ikilik yarattı" dedi.

Hristofyas’ı, gerçek bir lider gibi davranmamak, yaptıklarının sorumluluğunu üstlenmemek ve araştırma raporunun açıklanmasından sonra doğrudan halka hitap etmemekle suçlayan Anastasiadis konuşmasında, sıklıkla kabahati başkalarına yüklemekle suçladığı Hristofyas hakkında şunları söyledi: "Ya verdiği sözü tutmalı ya halktan aldığı yetkinin yinelenmesini istemeli veya en azından yaptığı bütün yanlışlar için özür dileyip siyasi güçlere sorunların top yükün göğüslenmesi çağrısında bulunmalıydı." Demokratik Parti (DİKO) ve eski Meclis Başkanı Marios Karoyan da Hristofyas’tan "gönüllü istifa etmesini" talep ederek, bunu, "kurumları ve devletin yasal düzenini koruyacak en büyük siyasi davranış" diye niteledi.

"Bunun, siyasi bir sorundan en acısız şekilde çıkmanın tek yolu olduğunu" kaydeden Karoyan, Hristofyas’ı tamamen kendisine ait olan çok ağır sorumlulukları üstlenmekten kaçmakla suçladı ve "Bugünkü başkan itibarını ve geçerliliğini, halkın çoğunluğunun güvenini kaybetmiştir" dedi.