Dünya Rusların en iyi füzelerinden birini kullandılar

Rusların en iyi füzelerinden birini kullandılar

25.06.2012 - 13:34 | Son Güncellenme:

Suriye'nin Türk RF-4 savaş uçağını düşürdüğü iddia edilen SA-6 füzesi, Rusların geliştirdiği en başarılı uçak savar silahlarından biri olarak kabul ediliyor

Rusların en iyi füzelerinden birini kullandılar

Suriye’nin Türk savaş uçağını vurduğu füze olarak belirtilen SAM (Surface to Air Missile), Karadan Havaya Atılan Füze anlamına geliyor. Uçak savar sistemlerinin bir parçası olan SAM füzeleri, uçakları ve diğer füzeleri yok etme amaçlı kullanılıyor.

GlobalSecurity.org sitesinin verdiği bilgiye göre, Suriye’ye SAM füzelerini temin ettiği düşünülen Rusya’nın kara üniteleri ve savaş gemilerinden ateşlenen toplamda 37 çeşit SAM füzesi bulunuyor. Türk uçağını vurduğu iddia edilen SA-6 (Gainful) füzesi, düşük irtifadaki hedefleri vuran bir silah olarak biliniyor.

İki aşamalı, katı yakıt kullanan SA-6, düşük irtifadaki hava araçları, füzeler, kruvazör füzeleri ve taarruz helikopterlerini yok etmek için tasarlandı. Rusya’nın TOROPOV OKB-134 şirketi tarafından geliştirilen füze, ilk olarak 1970’lerde kullanılmaya başlandı. Rusya’nın en başarılı uçak savar füzelerinden biri olarak kabul edilen SA-6, 5.7 metre uzunluğunda, 599 kg ağırlığında. Roketin savaş başlığı 56 kg. Silahın etkili olduğu menzil 3-24 bin metre.

Sırplar, 1999 yılında ABD’ye ait F-117 hayalet uçağını da bir SAM füzesiyle düşürmüştü. Vurulamaz olarak kabul edilen F-117’nin düşürülmesi üzerine Ruslar SAM füzelerinin geliştirilmesine devam etti.