Dünya Rusya NATO'nun genişlemesinden korkuyor

Rusya NATO'nun genişlemesinden korkuyor

27.04.2011 - 17:29 | Son Güncellenme:

.

Rusya NATOnun genişlemesinden korkuyor

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, NATO’nun eski Doğu bloku ülkelerini üye yaparak sınırlarına kadar genişlemesinden endişe duyduklarını söyledi.

Putin, temaslarda bulunmak üzere gittiği İsveç’in başkenti Stockholm’de, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, "NATO’nun altyapısının sınırlarımıza doğru genişlemesi bizde endişeye yol açıyor" dedi.

NATO’nun basit bir siyasi blok olmadığını ifade eden Putin, "NATO askeri bir blok. Blokun dış tehditlere nasıl karşılık vereceğine dair anlaşmaları şu ana kadar kimse iptal etmedi. Bu bir savunma yapısı" diye konuştu.

NATO eski Sovyet cumhuriyetleri olan Letonya, Estonya, Litvanya ile eski Varşova Paktı üyeleri Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ni üyeliğe kabul etmişti.

Moskova, NATO’nun eski Sovyet cumhuriyetleri Gürcistan ve Ukrayna’yı da üyeliğe kabul etme olasılığıyla ilgili endişelerini uzun süreden beri dile getiriyor. Rusya, ABD ve NATO’nun Avrupa’ya kurmayı planladığı füze kalkanının da İran veya Kuzey Kore’ye değil, kendisine karşı olduğunu savunuyor.

Putin, dün Danimarka’daki temasları sırasında yaptığı açıklamada, Libya’ya yönelik Batılı koalisyonun operasyonunu eleştirerek, bu koalisyonun Libya lideri Muammer Kaddafi’yi öldürme görevi ve hakkı olmadığını söylemişti.

Libya operasyonu konusunda Batılı ittifakın askeri güç kullanma kararını son derece kolay aldığına dikkati çeken Putin, Sovyetler’in Afganistan’a 1980 yılında gönderdiği askerlerin bile sivillere zarar vereceği endişesiyle güç kullanımında daha dikkatli davrandığını kaydetmişti.