Dünya Rusya, Suriye’de karada da aktif

Rusya, Suriye’de karada da aktif

16.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye ordusundan yetkililer ve isyancıların Reuters’a verdiği bilgiye göre, Rus kara birlikleri de Esad rejimine destek veriyor. Kaynaklar, Rusya’nın başkent Şam’ı güçlendirdiğini aktardı

Rusya, Suriye’de  karada da aktif

Suriye’de Beşar Esad rejimine hava saldırısı desteği verdiğini kabul eden Rusya’nın, kara çatışmalarında da rol aldığı iddia edildi. Reuters’ın hem rejim güçlerinden hem de isyancı gruplardan görüşerek doğruladığı bilgiye göre Rusya, Lazkiye saldırısında aktif bir rol üstlendi.
‘Topçu birlikleri’
Rejim ordusu adına savaşan ve ikisi de Suriyeli olmayan askeri yetkililerin verdiği bilgiye göre, Rus subaylar Esad’ın memleketi Lazkiye’nin kırsalında düzenlenen saldırının planlanmasında doğrudan rol aldı. Yetkililer, sahil kesiminden Lazkiye’nin kırsalına yönetilen saldırıyı yöneten Rus askerlerin topçu atışını da üstlendiğini öne sürdü.
Suriye Ordusu subayları, Reuters’a yaptıkları açıklamada, Rusya’nın karada rol üstlendiğini kabul etseler de “Ama sonuçta komuta, hem cepheleri hem de coğrafi yapıyı daha iyi bilen Suriyeli subaylarda bulunuyor” dediler.
Radikal Selefi Ahrar-uş Şam örgütünün yerel komutanlarından biri de Rus birliklerinin çatışmalarda rol aldığını ifade etti.
Arabuluculuk yapıyor
Alınan bir diğer bilgi ise, Rusya’nın son iki aydır başkent Şam güçlendirilmesi için bölgedeki isyancı grupları zayıflatmaya çalıştığı yönünde. Rusya’nın Suriye’deki tüm çatışmaları ülkenin kuzeyine taşımayı hedeflediğini söyleyen bir kaynak, amacın Şam ile güneyin ve tüm sahil şeridinin tarafsız hale gelmesini sağlamak olduğunu aktardı. Kaynak, Rusya’nın bu hedefi gerçekleştirmek için de rejim ordusuyla isyancılar arasından güvenli geçiş anlaşmaları yaparak yolları temizlediğini belirtti.
Anlaşmaların özellikle Şam etrafındaki gruplarla yapıldığını ifade eden rejim yanlısı başka bir kaynak, “İşin gerçeği Rusya Suriye topraklarında bulunmaya başladığından beri arabulucuk rolünü üstleniyor” dedi.
Rus yetkililer aralık ayında El Nusra Cephesi ile rejim arasında arabuluculuk yaparak, ülkenin güneyindeki cihatçılar ve ailelerinin kuzeybatıdaki İdlip’e güvenli bir koridordan ulaşmasını sağlamıştı.