Dünya Rusya ve ABD’den Halep operasyonu

Rusya ve ABD’den Halep operasyonu

16.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Moskova ve Washington’ın Suriye’nin Halep kentindeki militanlara yönelik ortak operasyon başlatmaya yakın olduğunu açıkladı. Şoygu bu sayede Suriyelilerin evlerine dönebileceğini belirtti

Rusya ve ABD’den Halep operasyonu

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Moskova ve Washington’ın Suriye’nin Halep kentindeki militanlara yönelik ortak operasyon düzenlemeye yakın olduğunu açıkladı. Rossiya 24 televizyonuna röportaj veren Bakan Şoygu, “ABD’li meslektaşlarımızla görüşmelerin çok aktif bir aşamasındayız. Washington’la hem Cenevre hem de Amman’da neredeyse sürekli temas hâlindeyiz. Halep’te barışın sağlanması ve insanların evlerine dönebilmesi için gerçek anlamda birlikte mücadele etmemize izin verecek bir formüle adım adım yaklaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Şoygu, söz konusu ortaklığın sadece Halep için gerçerli olduğunu vurguladı.

Öte yandan Şoygu, Rusya ve Batı’nın ‘ılımlı muhalif’ terimini farklı anladığını belirtti. Rusya’nın ‘ılımlı muhaliflerden’ kasıtlarının ne olduğunu açıklamaları ve bu kişilerin nerede bulunduğunu söylemeleri için Batılı partnerlerine defalarca başvurduğunu ekleyen Şoygu, “’Ilımlı muhalifler nerede bulunuyor? Uçaklarımızın vurmaması gereken yerler nereleri?’ diye sorduğumuzda yanıt veremediler. O zaman biz de nereye hava saldırısı düzenleyeceğimizi; IŞİD, El Nusra ve onları destekleyenlerin nerede bulunduğunu sorduk. Yine yanıt yoktu” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Halep’e giden kalıcı bir insani koridor oluşturulması gerektiğini belirtti. Lavrov, “Suriye’de terörist oluşumların hüküm sürmesine izin verilmemeli. Suriye’de yerine getirilmesi gereken en önemli görevlerden biri, ılımlı muhalifler ile El Nusra Cephesi’nin (yeni adıyla Fetih el Şam Cephesi) birbirinden ayrılması. Zira ılımlı muhaliflerin El Nusra’nın denetiminde olan bölgeleri terk etmemesi sorunu hâlâ çözülmüş değil” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Halep’te ABD ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerin desteğini alan muhalif grupların yanı sıra kısa bir süre öncesine dek El Kaide’nin Suriye kolu olan ve Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü kabul edilen El Nusra Cephesi Beşar Esad rejimi ile savaşıyor.