Dünya Rusya'dan ABD'ye nükleer uyarısı

Rusya'dan ABD'ye nükleer uyarısı

14.08.2013 - 14:43 | Son Güncellenme:

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov, ABD’den taktik nükleer silahlarını nükleer olmayan ülke topraklarından çekmesini ve bağlantılı tüm alt yapıları da temizlemesini istedi.

Rusyadan ABDye nükleer uyarısı


Nükleer Silahların Yayılmasını Önlenmesi Anlaşması’nın (NPT) birinci ve ikinci maddelerinin ihlal edildiğini savunan Antonov, “Nükleer olmayan topraklarda taktik silahların bulunmasını anlamıyoruz. NATO ülkelerinin bu silahları kontrol sistemi nasıl? Bana göre, NPT ihlal ediliyor…” eleştirisi getirdi.

NPT anlaşmasının birinci maddesi nükleer silahların nükleer olmayan ülkelere taşınmasını ve burada güvensiz bir şekilde tutulmasını yasaklıyor. İkinci madde ise nükleer olmayan ülkelerin nükleer silahlara sahip olmalarına izin vermiyor. Antonov, NATO ülkelerini konuyu müzakere etmeyi yanaşmamakla da suçladı.

Avrupa’da NATO ülkelerinde bulunan nükleer silahların hızlı bir şekilde Rusya sınırlarına kaydırılabileceği, buna karşın Rusya’nın stratejik olmayan silahlarını ABD’nin yakınına taşımasının imkansızlığına değinen Antonov, “ABD ve NATO ülkeleri nükleer silahları ABD topraklarına taşıması gerekiyor. Ancak bu yeterli değil. Batı Avrupa ülkelerinde teknolojik ve askeri sanayi alt yapıları bulunuyor. Nükleerle ilgili bu altyapıların da yıkılması gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

FÜZE KALKANINDA ÇÖZÜM BULAMADIK

Haberin Devamı

ABD’nin Avrupa’ya kurmayı planladığı füze kalkanı ile ilgili Batılı meslektaşları ile son 10 gündür geniş çaplı görüşmeler yaptıklarını ve herhangi bir çözüm bulamadıklarını ifade eden Antonov, “Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel ve İtalya Savunma Bakanı ile son günlerde konuyu müzakere ettik. Herhangi bir çözüm öngörülmüyor.” dedi.

AFGANİSTAN’DAN ÇEKİLME ACELE VERİLMİŞ BİR KARAR

Uluslar arası Güvenlik Yardım Gücü’nün (ISAF) 2014’de Afganistan’dan çekilmesi yönünde alınan kararı “aceleci” olarak değerlendiren Rus bakan yardımcısı, “Öncelikle radikal unsurlarla mücadele eden ulusal güvenlik gücü yapısının oluşturulması gerekiyor…” uyarısında bulundu.

ISAF’ın bölgeden çekilmesinin ardından yeni ortaya çıkacak sorunların Rusya’nın güvenliğini tehdit etmesinden endişe ediliyor. Antonov, Afganistan’dan yönelebilecek tehditlere karşı 2014’e doğru Kırgızistan ve Tacikistan’da bulunan askeri varlıklarını güçlendireceklerini söyledi. Afganistan’la bin 200 kilometre sınırı bulunan Tacikistan’da Rusya’nın 7 bin askeri bulunuyor. Kırgızistan bulunan askeri üslerde ise 700 Rus askeri var.

Yazarlar