Dünya Rusya'dan Türkiye'nin İsveç'e yaktığı yeşil ışığa ilk yorum

Rusya'dan Türkiye'nin İsveç'e yaktığı yeşil ışığa ilk yorum

11.07.2023 - 13:40 | Son Güncellenme:

Kremlin sözcüsü Peskov, Ankara'nın NATO'da zorunlulukları bulunduğunu ve bir yanılsama içerisinde olmadıklarını söyledi.

Rusyadan Türkiyenin İsveçe yaktığı yeşil ışığa ilk yorum

Rusya, İsveç'in NATO'ya üye olmasının, Rusya'nın güvenliği açısından açık bir şekilde negatif etkileri olacağını söyledi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Moskova'nın Finlandiya'nın ittifaka katılmasının ardından alınanlara benzer önlemler alacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Peskov, Ankara'nın İsveç'in NATO'ya girişine vize vermesi için ise, Türkiye'nin NATO'da zorunlulukları bulunduğunu ve bu anlamda bir yanılsamalarının olmadığını söyledi.

Peskov'un açıklamalarının detayları şöyle:

Rusya, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girişine onay vereceğini duyurmasının ardından ilk resmi açıklamayı yaptı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, 'İsveç'in NATO üyeliği hakkında Türkiye'nin NATO'ya karşı yükümlülükleri var, bu konuda bir yanılmasa içerisinde değiliz' dedi. Sözcü, Rusya ve Türkiye'nin görüş ayrılıklarıyla birlikte, ortak çıkarları da bulunduğunu ve Moskova'nın Ankara ile ilişkilerini daha da geliştirmek istediğini de belirtti.

Yanı sıra, sözcü Peskov'a göre İsveç'in NATO'da olması Rusya'nın güvenliği açısından olumsuzluk nedeni. Eski Sovyetler Birliği toprağı Vilnius'taki NATO Zirvesi'ni güçlü bir Rus karşıtı karakter olarak tanımlayan Kremlin, ayrıca zirveyi dikkatli bir şekilde izleyeceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Rusyadan Türkiyenin İsveçe yaktığı yeşil ışığa ilk yorum

VİLNİUS ZİRVESİ

Türkiye'nin İsveç'in birliğe katılmasına onay vermesinin ardından zirvenin en önemli iki konusu Ukrayna'nın işgali ve F-16 konusu. F-16'larla ilgili ABD tarafından gün içerisinde güncel bir açıklama geldi. 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan konuyla ilgili Sullivan konuyla ilgili 'Türkiye'nin AB'ye üye olma isteği İsveç'in NATO üyeliği ile bağlantılı değil. Biden F-16'ların Türkiye'ye satışını Kongre'ye danışarak ilerletmeyi planlıyor' dedi.

ASKERİ PLANLAR

 Zirvede ayrıca liderler arasında Rus tehdidine karşı alınacak askeri önlemler de masaya yatırılacak. Bu bağlamda alınan kararların ise basına yansıması beklenmiyor.