Dünya Tüyler ürperten psikiyatri seansı! Sabaha karşı çalan telefonla hayatı alt üst oldu...

Tüyler ürperten psikiyatri seansı! Sabaha karşı çalan telefonla hayatı alt üst oldu...

28.08.2022 - 13:21 | Son Güncellenme:

Zorunlu olarak görüştüğü doktora insanları öldürmeyi düşündüğünü söyledi. Üç ay boyunca devam eden seanslar bir işe yaramadı. 12 kişinin hayatını kaybettiği ve 58 kişinin yaralandığı katliam gecesinin ardından doktoru, tüyler ürperten seanslarını anlattı.

Tüyler ürperten psikiyatri seansı Sabaha karşı çalan telefonla hayatı alt üst oldu...

20 Temmuz 2012 sabaha karşı, psikiyatrist Dr. Lynne Fenton, Denver, Colo.'daki evinde, durmaksızın çalan cep telefonu onu uyandırdığında derin uykudaydı. Hatta amiri Steve vardı. "Görüyor musun?" diye panikle sordu ve ekledi:

Haberin Devamı

Adamımız, Lynne. O yaptı. Gerçekten yaptı. Tanrım, buna inanamıyorum.

18'İNCİ DAKİKADA GELEN KATLİAM

Hayatının şokunu yaşayan Fenton hemen yataktan fırladı ve bilgisayarının başına geçti. Ekranda, yakınlardaki Aurora'da bulunan bir sinema salonuna yapılan silahlı saldırıyla ilgili bir haber gördü. Batman üçlemesinin son filmi olan "Kara Şövalye Yükseliyor"un on sekizinci dakikasında, James Holmes seyircilere kurşun sıkmaya başlamış, biri 6 yaşında bir kız çocuğu olmak üzere toplam 12 kişiyi katletmişti. Columbine saldırısından bu yana, Colorado'nun en ölümcül katliamı oldu.

Doktor gördüklerinden sonra fenalaştı. Saldırıdan sadece haftalar önce Holmes'u zihinsel sağlık sorunları nedeniyle tedavi ediyordu. Fenton, New York Post'a yeni kitabı "Aurora: Sinema Katilini Tedavi Eden Psikiyatrist Hikayesini Anlatıyor" başlıklı kitabını anlatırken, "Bu tüm psikiyatristlerin korkulu rüyası" diye konuştu.

Haberin Devamı

EVİNE BOMBALAR DÖŞEDİ

Fenton hemen öğrenci ruh sağlığı müdürü olarak çalıştığı Colorado Üniversitesi'nin Anschutz Tıp Kampüsü'ne gitti. Orada, Arnavut kaldırımlı komuta merkezinde, odada çok sayıda polis memuru ve avukatlar vardı.

Fenton kendini Holmes'un psikiyatristi olarak tanıttı ve soru yağmuru başladı. Holmes, dairesini patlayıcılarla bubi tuzağına dönüştürmüştü ve yetkililer, herhangi bir hedefin adını verip vermediğini veya bomba yerleştirebilecek başka yerlerden söz edip etmediğini bilmek istiyordu.

Tüyler ürperten psikiyatri seansı Sabaha karşı çalan telefonla hayatı alt üst oldu...

Lynne, "Hiçbir şey söylemedi" dedi.

TÜYLER ÜRPERTEN YEDİ GÖRÜŞME

Holmes, 2012'de Fenton ile görüşmeye başladığında 24 yaşındaydı ve Denver'daki Colorado Üniversitesi'nin sinirbilim bölümünde birinci sınıf doktora adayıydı. Profesörleri, onun aşırı kaygısından endişe duyarak, danışmanlık alması konusunda ısrar etmişti. Kampüsteki bir sosyal görevli, Holmes'u Fenton ile temasa geçirdi.

Fenton, Holmes'u üç ay boyunca, Steve'in yanında iki kez olmak üzere toplam yedi kez gördü. İlk seansları 21 Mart 2012'deydi ve Fenton, James Holmes'u ofisinin bekleme odasındaki bir sandalyede dimdik oturduğunu hatırlıyor. Holmes onu görür görmez çabucak ayağa kalktı ve tokalaşmak için uzattığı elini görmezden geldi.

Haberin Devamı

"İNSANLARI ÖLDÜRMEYİ DÜŞÜNÜYORUM"

Bu tepkiden büyük rahatsızlık duyduğunu söyleyen doktor, tüylerinin ürperdiğini hatırlıyor. Bitkilerle süslenmiş, hafif aydınlatılmış ofisine girdiğinde Holmes, Fenton'a o kadar yoğun bir şekilde baktı ki, göz teması kurmakta güçlük çekti. Fenton, "Holmes'un tuhaf ve dik dik bakan gözleri" olduğunu anımsıyor.

Tüyler ürperten psikiyatri seansı Sabaha karşı çalan telefonla hayatı alt üst oldu...

İnsanları öldürmeyi düşündüğünü söyledi. Bunu belirsiz ve mülayim bir ifade olarak söyledi. Belirli bir hedefi olup olmadığını sordum, ama bana hiçbirini açıklamadı. Bir kişiye ya da bir grup insana kızgın olduğunu söylemesini sağlayamadım.

SİLAHIM YOK DEDİ AMA...

Duyduklarından rahatsız olan doktor, Holmes'un daha çok detay vermesini istedi ve ağzından laf almaya çalışarak ısrar etti:

'Bunu yapacak olsaydın,' diye sordum, 'nasıl yapacağına dair bir fikrin var mı?' Olmadığını söyledi. Bu, sanki bir planı yokmuş gibi, antisosyal bir fanteziymiş gibi yaptı. Onu herhangi bir şey hakkında konuşturmak diş çekmek gibiydi. Tehditler, takip edilmesini gerektirmeyecek kadar belirsiz görünüyordu. Ona silahları olup olmadığını sordum. 'Hayır' dedi ama bunun bir yalan olduğu ortaya çıktı.

Yaklaşık üç aylık tedaviden sonra Holmes'un kaygı düzeyleri ve eğilimi düzelmedi. Haftalık terapi seanslarından birkaç hafta sonra da, her zamanki gibi gergindi. Fenton, Holmes'un soyadını anti-anksiyete ilacı reçetesinde yanlışlıkla "Hughes" olarak yanlış yazdıktan sonra, garip bir e-posta ile yanıt verdi: "Bu münasebetsizlik Fenton." Konu satırı, Fenton'ın çözemediği bir dizi harf ve sembol içeriyordu.

Tüyler ürperten psikiyatri seansı Sabaha karşı çalan telefonla hayatı alt üst oldu...

Fenton bir sonraki seanslarında, bu sembollerin ne anlama geldiğini sordu ve tüyler ürperten bir cevap aldı: "Gözünün ortasına yumruk attığım anlamına geliyor."

Haberin Devamı

KATLİAMA ADIM ADIM

Doktor, "acaba öldürmek istediği insanlardan biri de ben miym" diye merak etti. Fenton, olayları perspektif içinde tutmak ve hasta düşmanlığını fazla kişisel almamak için eğitilmişti. Yine de şöyle anlattı:

Ölçeğin dışındaydı. Kızgın bir hastanın bu şekilde tepki vereceğini hayal bile edemezdim. Garipti ve kafasında neler olup bittiğini merak etmeme neden oldu. Tipik kızgın tepki bile değildi. Gizemli ve ürkütücüydü.

Öyle olsa bile, Holmes bir psikoloğun kovacağı türden bir hasta olarak nitelendirilmedi. Fenton, bunun genelde hastanın uyumsuz olduğu veya randevulara gelmediği durumlarda yapıldığını söyledi ve ekledi:

Tüyler ürperten psikiyatri seansı Sabaha karşı çalan telefonla hayatı alt üst oldu...

Onu öylece terk edemezdim ki bu etik olmazdı. Ona yeni bir psikiyatrist bulmam gerekecekti. Zor bir hastayı başka bir psikiyatriste vermek doğru görünmüyordu.

Ve psikiyatri standartları altında, Holmes'un şiddete yatkınlığı Fenton'ın hastasını bir ruh sağlığı kliniğine yatırmasına yetecek türde görünmüyordu. Ancak James, 72 saatlik gözlem için hastaneye yatırıldı.

Kliniğe yatırılmak için, hastanın bir kişiye, gruba veya yere yönelik belirli bir tehdit olması gerekiyor. Alternatif olarak, hasta intihara meyilli olmalı ya da Fenton'un dediği gibi "süper psikotik" - yani "kendi kendine bakamayacak kadar ciddi psikotik" olmalı.

Haberin Devamı

DUYGUSUZ BİR SES VE SIFIR GÖZ TEMASI

Fenton, "Holmes bu kriterlerin hiçbirini karşılamadı" diye ekledi: "Çok az hasta bana insanları öldürmek istediklerini söylüyor, ancak Holmes belirli bir tehditte bulunmadı. Ayrıca kendini asla öldürmeyeceğini ve psikotik olmadığını söyledi."

Tedaviden yaklaşık yedi hafta sonra Holmes göz teması kurmayı bıraktı ve sesindeki tüm duygular uçup gitti. Ancak daha üniversitede finallerini daha yeni geride bırakmıştı. Doktoru onun için en iyisini ummayı sürdürdü. Fenton, "Holmes'u gördüğüm son gün korkutucuydu" dedi ve ekledi:

Bana çalışmadığını söyledi. 'Diablo III' [şiddet içeren, rol oynayan bir bilgisayar oyunu] oynuyordu ve sınavında başarısız oldu. Mideme yumruk yemiş gibi oldum. Kendini kötü hissedip hissetmediğini sordum. Hayır dedi ve tuhaf bir şekilde bıkkındı. Çoğu insan başarısız olduğu için harap olurdu. Sonra... Bir asker gibi ayağa kalktı, çıkış kapısına baktı ve sert bir şekilde hapıya yönelip yürüdü. İçimde kötü bir his vardı, bir şeylerin ters gideceğine dair bir endişem vardı.

O kadar endişeliydi ki, HIPAA'yı (hassas hasta bilgilerinin üçüncü şahıslarla paylaşılmasını kısıtlayan federal yasa) çiğnemekte haklı olduğunu hissetti:

Tüyler ürperten psikiyatri seansı Sabaha karşı çalan telefonla hayatı alt üst oldu...

Annesiyle konuştum ve beni o zamanki tuhaflığının normalde olduğundan çok farklı bir şey olmadığına inandırdı. Kulağa psikotik bir kırılma gibi gelmese de onun için hala endişeleniyordum.

Görüşmeleri sona erdikten sonra, Fenton, üniversitede tehdit değerlendirme ekibine atanan kampüs polis memuru ile görüştü. Polis memuru, Holmes hakkında bir geçmiş kontrolü yaptı ve herhangi bir arama emri ya da yasayla ilgili geçmiş bir ihlal olmadığını ve bunun üniversiteden ayrıldıktan sonra kampüs erişiminin devre dışı bırakılmasını sağlayacağını söyledi. Ve Fenton, "Zaman geçtikçe daha az endişe duydum" diye ekledi.

Sadece birkaç hafta sonra katliam geldi. Öldürülen onlarca kişinin yanında 58 kişi yaralandı ve akıl hastalığı Holmes'un işlediği korkunç suçun nedeni olarak belirlendi. Fenton harap oldu.

Onu durdurmamıştım. Sebepler ya da yasal kısıtlamalar ne olursa olsun, bu bilgiyle yaşamak zorundaydım.

Şaşırtıcı bir şekilde, 19 Temmuz'da, katliamdan sadece birkaç saat önce Holmes, Fenton'a suçtan önceki haftalardaki düşüncelerini ve planlarını detaylandıran bir not defteri göndermişti. Ancak defter asla teslim edilmedi ve daha sonra Anshutz Tıp Kampüsündeki posta odasında bulundu. Fenton, "Bunu öğrendiğimde tamamen şoke oldum" dedi. "Elbette, asla suçtan önce bana ulaşmasını istemedi, sadece olaydan sonra sözde açıklamak istedi."

Aurora trajedisinden bir hafta sonra, avukatları onun adını mahkeme belgelerinden çıkarmayınca Fenton, medya tarafından Holmes'un psikiyatristi olarak ifşa edildi. Hemen ardından cep telefonu tanınmayan bir numarayla çaldı. Arkadaş olduğunu varsayarak cevap verdi. Bunun yerine kızgın bir ses, "Lanet katil" diye bağırdı. Bunun gibi 20 kadar telefon geldi. Doktor uzun bir süre boyunca çelik yelek giyerek dolaşmak zorunda kaldı. Gittikçe daha az insan içine çıktı.

Holmes'u en son 2015'teki duruşmasında ifade verdiğinde görmüştü:

Mahkeme salonunda ona çok kısa bir süre baktım. Çelik yeleğimi giydim ve mahkeme salonuna girdim. Herkesin bana baktığını hissettim. Tanık kürsüsüne geldiğimde Holmes'a baktım ve bu biraz şok ediciydi. Onu son gördüğümde öğrenciydi ve şimdi turuncu saçları vardı ve hapishane önlüğü içindeydi. Cinayetten yargılanıyordu ve yakındaki çatılarda keskin nişancılar vardı. Direkt önüne baktı.

İfadesi sırasında Fenton, Holmes'un davranışındaki hiçbir şeyin zihninin içinde kalan öldürücü niyeti ima etmediğini açıkça belirtti. Ancak "psikotik düzeydeki düşünce tarzı" konusunda endişeli olduğunu ve şizoid kişilik bozukluğuna sahip olabileceğine inandığını söyledi.

Holmes, birinci derece cinayet de dahil olmak üzere tüm suçlamalardan suçlu bulundu ve şartlı tahliye olmaksızın 12 ömür boyu hapis artı 3.318 yıl hapis cezası aldı. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri Hapishanesi Allenwood'da cezasını çekiyor ve bir jüri üyesi sayesinde ölüm cezasından kıl payı kurtuldu.

61 yaşındaki Fenton, o zamandan beri şehirden Colorado'nun kırsal bir bölgesine taşındı ve tam zamanlı işini haftada üç güne indirdi. Ancak şu anda 34 yaşında olan Holmes'un hala hayatta olduğu gerçeği onu rahatsız etmeye devam ediyor:

Keşke ölüm cezası alsaydı. O bunu hak etti.