Dünya Saddam'ı sorgulayan Amerikan ajanı! Dikkat çeken Bin Ladin ve İran detayı

Saddam'ı sorgulayan Amerikan ajanı! Dikkat çeken Bin Ladin ve İran detayı

03.04.2023 - 11:41 | Son Güncellenme:

ABD'nin işgali sonrası Irak'ta yakalanan ve hakkındaki suçlamalardan ötürü idam edilen Saddam Hüseyin'i sorgulayan FBI ajanı 20 yıl sonra Saddam ile aralarında geçen konuşmaları paylaştı. Söz konusu ajan sorguya girdiği ilk andan itibaren Saddam'ın kendisi hakkında 2 şeyi direkt olarak bildiğini belirtti ve 7 ay süren görevi hakkında bilgiler verdi.

Saddamı sorgulayan Amerikan ajanı Dikkat çeken Bin Ladin ve İran detayı

11 Eylül 2001 yılında İkiz Kulelere gerçekleştirilen terör saldırısı sonrası ABD-Irak ilişkileri tarihin en gergin seviyesine yükseldi. Saldırıdan 1,5 yıl sonra ABD'nin o dönemki başkanı George W. Bush, 19 Mart 2003 tarihinde ülkenin tepeden tırnağa kitle imha silahları ile dolu olduğunu öne sürerek Irak'ın işgal edilmesi emrini verdi, birçok dünya ülkesi işgale karşı çıksa da ABD geri adım atmadı.

Haberin Devamı

ABD askerlerinin Irak'a çıkmasıyla birlikte ortadan kaybolan Saddam, 1 yıldan uzun bir süre boyunca sırra kadem bastı. ABD'li askerlerin her yerde aradığı Saddam, 13 Aralık'ta Kuzey Irak'ta bir delikte saklanırken bulundu. Saddam'ın yakalanması sonrası ise ABD, ülkenin şimdiye kadar yaptığı en önemli sorgulamalardan biri olacak olan görev için FBI ajanı George Piro'yu görevlendirdi.

Saddamı sorgulayan Amerikan ajanı Dikkat çeken Bin Ladin ve İran detayı

7 AY SÜREN SORGU

George Piro, Saddam'ı tam 7 ay boyunca sorguladı. Piro, CNN'den Peter Bergen'e yaptığı açıklamada üslerinin kendisini arayıp "Saddam Hüseyin'le bir yıl geçirmeye hazır ol" dediğini ve bunun onu ilk başta korktuğunu basınla paylaştı. Noel öncesi göreve atandığını belirten Piro, Saddam hakkında daha detaylı bilgiler öğrenmek için onun hakkında 2 adet kitap aldığını da ekledi.

Haberin Devamı

Sorgu odasına ilk girdiğinde Saddam'ın onu hemen tanıdığını ve hakkında 2 şeyi doğru bildiğini belirten Piro, bu yaşananların 30 saniye içerisinde olduğunu aktardı ve şöyle dedi:

'Sorgu odasına girdiğimde Saddam'a adımın George Piro olduğunu ve onu sorgulamak için görevlendirildiğimi söyledim. Bana baktı ve 'sen Lübnanlısın' dedi. Ona ailemin Lübnanlı olduğunu söyledim. Sonra bana Hristiyan olduğumu söyledi. Bunların onun için sorun olup olmadığını sordum. Bana 'kesinlikle hayır' dedi. Lübnanlıları seviyordu'

Açıklamalarının devamında Saddam ile 7 ay boyunca birlikte olduğunu ve sorgu sürecini yürüttüğünü tekrar hatırlatan Piro süreçle ilgili şu ifadeleri kullandı:

'Başlangıçta onu sadece sabahları görüyordum. Resmi sorgulamalar haftada bir ya da iki kez yapılıyordu ve birkaç saat sürüyordu. Zaman geçtikçe onunla daha fazla bire bir zaman geçirmeye başladım. Özellikle ilk birkaç ayda amacım onu ​​konuşturmaktı. Hayatta neye değer verdiğini, neyi sevdiğini, sevmediğini sordum. Böylece tarihten sanata, spordan siyasete kadar her şeyi konuştuk'

Saddamı sorgulayan Amerikan ajanı Dikkat çeken Bin Ladin ve İran detayı

BİN LADİN VE İRAN DETAYI

Piro, sorgu süresi boyunca CIA tarafından desteklendiğini ve dönemin en etkili sorgu teknikleri kullandığını vurguladı. Saddam'ı sorgularken oldukça taktiksel ilerlediğini belirten Piro, aralarında belli bir samimiyet oluşana kadar kitle imha silahları ve terör örgütü El Kaide'den bahsetmediğini vurguladı ve şöyle dedi:

'Bana Usame bin Ladin'i sevmediğini ve El Kaide'nin ideolojisine inanmadığını söyledi. ABD yönetiminin elinde olduğundan endişe ettiği kitle imha silahlarına sahip olmadığını söylüyordu. Ona göre ülkesinin en büyük düşmanı ABD ya da İsrail değil, İran'dı. Elinde kitle imha silahları olduğunu söylerken amacı İran'ı korkutmaktı'

Saddamı sorgulayan Amerikan ajanı Dikkat çeken Bin Ladin ve İran detayı

İDAMA GİDEN YOL

CIA, Saddam'a yönelik kendi yasal sorgulamasının yanı sıra, Iraklı mahkumlar üzerinde, olaydan sonra ortaya çıkan ve geniş çapta "işkence" olarak nitelendirilen "gelişmiş sorgulama teknikleri" kullanıyordu.

Öte yandan 2006 yılında Saddam, insanlığa karşı suç işlemekten dolayı geçici Irak hükümetine teslim edildi. Hakkında açılan davalar sonucu idam cezası alan Saddam, 30 aralık 2006 tarihinde asılarak hayatını kaybetti.