Dünya Vakalar patlayınca uyarı geldi: Yeni belirti ağzınızda gizli olabilir!

Vakalar patlayınca uyarı geldi: Yeni belirti ağzınızda gizli olabilir!

25.07.2022 - 13:25 | Son Güncellenme:

Koronvirüs salgınında yeni dalgalar peş peşe gelip günlük vakalar dünyanın dört bir yanında yüz binleri aşarken, uzman isimler yeni varyantların belirtilerinin de farklılaştığına dikkat çekiyor. Vaka patlamalarında yeni semptom, kendini 'ağzınızda' gösteriyor.

Vakalar patlayınca uyarı geldi: Yeni belirti ağzınızda gizli olabilir

Pandemide tsunami dalgası hız kesmeden yaklaşıyor. Koronavirüs vakaları dünyanın dört bir yanında şiddetli bir yükselişe geçtiğinden beri, krizin yeniden başlayacağına dair korkular da artıyor. Örneğin Birleşik Krallık'ta vakalar günde 300 binin üzerinde seyrediyor. Bu vaka patlamasının sorumlusu ise Omicron BA.5.

Haberin Devamı

SEMPTONLAR YİNE DEĞİŞİYOR

Hastalığın semptomları da adım adım değişiklik gösteriyor. Kovid esas olarak ateş, öksürük ve koku kaybı gibi semptomlarla ilişkili olsa da, yeni Omicron varyantlarının körüklediği vakalarında belirtiler de değişiklik gösteriyor. Express'in haberine göre, Kovid'in yeni belirtisi "ağzınızda" ortaya çıkabilir. Express, en son alt varyant hakkında bilgi almak için International SOS'te Bölgesel Tıbbi Direktör olan Doktor Anthony Renshaw ile özel olarak görüştü.

"SON DERECE ENDİŞE VERİCİ"

Cignpost Diagnostics'te önde gelen bir immünolog ve Kurucu Bilim İnsamı Denis Kinane, "Aşı programı aracılığıyla Kovid'in etkisini azaltmadaki başarımıza rağmen, virüsün ortadan kaybolmak üzere olmadığı açık" diyerek tehlikenin altını çizdi ve ekledi:

Haberin Devamı

Artan enfeksiyon sayısında, özellikle bir yıl önceki seviyelerle karşılaştırıldığında, son derece endişe verici bazı eğilimler var. Suçluyu belirlemeye yardımcı olabilecek bir işaret ise ağız ülseri.

YAKIN ZAMANDA KOVID GEÇİRENLER BİLE HASTALANIYOR

Kinane şunları söyledi:

Vakalar patlayınca uyarı geldi: Yeni belirti ağzınızda gizli olabilir

Vakalardaki hızlı artış, öncelikle Omicron BA.4 ve BA.5 suşlarının ortaya çıkması, hızlı bulaşması ve bağışıklıktan kaçmasından kaynaklanıyor. Bu da sonbaharda beklenen yeni dalgayı yaza taşıdı.

Yeni alt varyantlar, yakın zamanda Kovid geçirenleri bile yeniden enfekte ediyor. Hastalığın yeni belirtisi olarak, ağız ülserlerinin çok yaygın olduğu ifade ediliyor. Bu durum, açıklanamayan bir şekilde dilinizin yüzeyinde değişikliklere yol açabiliyor.

YÜZDE 36'SINDA BU BELİRTİ GÖRÜLDÜ

Ayrıca, The International Journal of Dermatology'de yayınlanan ve ağız ülserlerinin Kovid'in bir belirtisi olarak ortaya çıkabileceği iddiasını destekleyen bir araştırma makalesi de mevcut. Laboratuvar onaylı 59 Kovid hastasına bakıldığında, 24 hastada yani yaklaşık yüzde 36,3 oranında oral ülser ortaya çıktı. Araştırmaya göre bu işaret, bir başka geleneksel Kovid semptomunun yanında görünebiliyor: Tat ve koku kaybı.

Vakalar patlayınca uyarı geldi: Yeni belirti ağzınızda gizli olabilir

Uzmanlar, koronavirüs nedeniyle çıkan ağız yaralarının, hafif olabileceğini, ancak özellikle yaşlı ve bağışıklığı baskılanmış hastalarda "daha şiddetli" olabileceğini ifade ediyor.

BU BELİRTİLERİ ATLAMAYIN

Elbette ağız ülserleri koronavirüse yakalandığınızı gösteren tek belirti değil. Yetkililer, koronavirüsün atlanmaması gereken diğer belirtileri arasında şunları sıralıyor:

Ateş veya titreme
Sürekli öksürük
Koku veya tat alma duyunuzda kayıp veya değişiklik
Nefes darlığı
Yorgun veya bitkin hissetmek
Vücut ağrıları
Baş ağrısı
Boğaz ağrısı
Tıkalı burun veya akıntı
İştah kaybı
İshal
Hasta hissetmek veya hasta olmak

Haberin Devamı

MUTASYON BAĞIŞIKLIĞI ATLATIYOR

Kinane, yeni varyantların yeni semptomlarla etkisini göstermesini bekleyebileceğinizi, ancak bunun mutlaka böyle olması gerekmediğini açıklıyor:

Vakalar patlayınca uyarı geldi: Yeni belirti ağzınızda gizli olabilir

Farklı belirtiler bekleyebiliriz, henüz diğer varyantlardan net bir semptom farkı görmüyoruz.

Kovid'in geleceği sorulduğunda, uzman isim bazı kasvetli haberler paylaştı. Kinane şunları söyledi:

Virüs mutasyona uğramaya devam ediyor ve daha bulaşıcı olan ve insan bağışıklığından kurtulmalarına izin veren mutasyonlara sahip daha fazla yeni türün ortaya çıkması oldukça muhtemel. İster aşı ister doğal olarak önceki Kovid enfeksiyonları yoluyla bağışıklık kazanmış olalım, gelişmeye ve onu bağışıklık sistemimiz için görünmez kılan yapısal değişiklikler geliştirmeye devam edecek. Hastalığın ciddiyetinde bir değişikliğin yolda olduğuna dair henüz hiçbir belirtimiz yok, ancak aşı bağışıklığının üç ila beş ayda belirgin şekilde azalmaya başladığını veya tamamen yok olduğunu biliyoruz.

Aşı bağışıklığı azalmasına rağmen, aşıların virüse karşı en iyi “savunma hattı” olduğuna inanılıyor. Uzman Kinane, insanları güvende tutabilecek bir diğer önlemin, özellikle kalabalık alanlarda maske takmak olduğunu da sözlerine ekliyor.

DSÖ'DEN UYARI: HİÇBİR ŞEY BİTMEDİ

Artan vakalar, devam eden viral evrim ve bazı ülkelerde sağlık hizmetleri üzerinde devam eden baskı nedeniyle Kovid-19 salgınının hala acil bir durum olduğu anlamına geldiğini aktaran Dünya Sağlık Örgütü, son iki haftada vakaların yüzde 30 arttığını ancak büyük ölçüde aşılardan kaynaklanan artan nüfus bağışıklığının hastaneye yatışları ve can kayıplarını azalttığını belirtti.

Haberin Devamı

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre’nin Cenevre kentinde sanal bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Kovid-19 hiçbir yerde bitmedi" ifadelerini kullanarak, "Virüs bize doğru gelirken, biz de geri itmeliyiz" dedi.