Dünya Savaş adres sormaz!

Savaş adres sormaz!

25.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Süper güçler, “yeni savaş biçimleri”nin peşinde... Rusya’nın uzaya nükleer bomba koyacağı söylenirken, İngiltere’de denizdeki kabloları korumak için “deniz yatağı savaşı” gündeme geldi.

Savaş adres sormaz

Pelin Aykın - Tarihte okla, kılıçla başlayan, topla tüfekle devam eden savaşlar için günümüzde süper güçler yeni alanlar yaratıyor. ABD’nin Rusya’nın uzaya uydusavar nükleer bomba yerleştirmeyi planladığı iddiasının ardından İngiltere’de yeni bir teori ortaya atıldı. Buna göre, başta Rusya olmak üzere “düşman devletler” bir sonraki savaşları denizin altında çıkaracak. İngiliz düşünce kuruluşu Policy Exchange’in yayımladığı, eski savunma bakanı Michael Fallon ve eski askeri şefler Stuart Peach ile Alan West’in desteklediği raporda, “İngiltere’nin deniz altı kabloları Rusya, İran ve Çin’den gelecek saldırılara karşı çok savunmasız” denildi.

Haberin Devamı

‘Kablolar korunmalı’

Raporda Peach, “Yakın sularda düzenli olarak görülen şüpheli Rus faaliyetleri, gizemli kablo kesme olayları ve müttefiklerimiz arasında deniz altı altyapısının zayıflığı konusunda artan endişeler, denizaltı savaşlarında yeni dönemin işaretidir” dedi. Uzmanlar, ilgili bakanların deniz altı kablolarını saldırılara karşı savunmak için “deniz yatağı savaşı” stratejisi hazırlamaları gerektiğini belirtti. Stratejistlere göre, Kremlin, Washington’ın Rusya’nın savaşı uzaya taşıyacağı iddiasını yalanlasa da bir uydusavar silah tüm dünyayı etkiler. Uzaya konuşlu nükleer silahla, uydulara saldırılması ve elektromanyetik darbe (EMP) yaratılması hayatı felç eder.

Savaş adres sormaz

Deniz altında 1,3 milyon kilometreden daha fazla, yani Dünya’dan Ay’a uzanabilecek bir uzunlukta fiber optik kablo döşeli.

Haberin Devamı

‘Yıldız Savaşları’ gerçek mi olacak?

Rusya’nın geliştirdiği iddia edilen düşmanları uzaydan vurma teknolojisi, 1967’de imzalanan Uluslararası Uzay Anlaşması’nı çiğniyor. Ancak 1983’te de ABD Başkanı Reagan, Sovyetler Birliği’nin füzelerini uzaydan kontrol edilen lazer ışınlarıyla yok etme üzerine kurulu “Yıldız Savaşları” adlı “Stratejik Savunma Girişimi”ni duyurmuştu. Bu da anlaşmanın ihlaliydi. Ardından ABD, uydu karşıtı füzeleri de denemişti. Rusya ise 2021’de kendi uydularından birini “uydu karşıtı füze sistemi”ni test etmek için kasıtlı imha etmişti. Bu sırada çıkan enkaz bulutu nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatı bir bölmeye sığınmak zorunda kalmıştı.

Hayat felç olur

Teoriye göre, Rusya nükleer bombayla ABD uydularına saldırırsa, elektriğin ve iletişimin kesilmesine neden olabilir. Bundan baz istasyonları, internet, GPS, bankacılık sistemleri, elektrik şebekeleri ve askeri operasyonlar etkilenebilir. Ayrıca, cep telefonları, internet ve diğer iletişim sistemleri, Dünya çevresinde yörüngedeki bir dizi uyduya bağlı. Bu nedenle farklı bir ülkenin uydusuna zarar verildiğinde, her yerde iletişim sekteye uğrayabilir ve küresel kaos yaşanır.