Dünya Savaş alanı tekrar ısındı

Savaş alanı tekrar ısındı

04.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’daki savaş yeniden hareketlendi. Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Lisiçansk kentini ele geçirdiğini açıklarken, Kiev bu iddiayı reddetti. Rusya-Ukrayna sınırında da şiddetli saldırılar gerçekleşti.

Savaş alanı tekrar ısındı

Rusya, haftalar süren çatışmaların ardından Ukrayna’nın doğusundaki kritik önemdeki Lisiçansk kentini ele geçirdiğini ve böylece Rus güçlerinin Luhansk bölgesinde tamamen kontrolü sağladığını duyururken, Ukrayna bu iddiayı reddetti.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Ruslarla birlikte savaşan Çeçenler, kent merkezine girdiklerini duyururken, Ukrayna, kentin yoğun bir saldırı altında olduğunu ancak kent merkezinin hala Ukrayna’nın kontrolünde bulunduğunu kaydetti. Rus medyası ise, kent merkezinde yürüyüş yapan ayrılıkçı birlikler veya Rus birlikleri olduğu düşünülen bir grubun videosunu yayınladı. Harap olmuş belediye binasına Sovyetler Birliği bayrağı çekildiğini gösteren videonun, bağımsız kaynaklarca doğrulanmadığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

DOĞRULANMAYAN SALDIRI

Lısıçansk, sanayi bölgesi Donbas’ın bir parçası olan Luhansk’ta Ukrayna’nın elinde kalan son şehir. Rusya, buradaki Severodonetsk kentini geçen ay ele geçirmişti. Liman kenti Odessa’ya giden önemli bir güzergah üzerinde bulunan güneydeki Mıkolayiv kenti de birçok patlamayla sarsıldı. Rusya Savunma Bakanlığı, hava kuvvetlerinin Ukrayna’ya ait 5 komuta merkezini ve birkaç mühimmat deposunu imha ettiğini söyledi ancak bu iddia da bağımsız olarak doğrulanamadı.

Savaş alanı tekrar ısındı


GEMİSAVAR FÜZELER

Bu arada İngiltere Savunma Bakanlığı’nın son istihbarat güncellemesinde, Rus güçlerinin “hava ve topçu saldırılarıyla Lısıçansk çevresinde küçük ilerlemeler kaydetmeye devam ettiği” belirtildi. Bakanlık ayrıca, Rusya’yı, Sovyet döneminden kalma “gemisavar füzelerini”, amaçları dışında, “ikincil bir kara saldırısı için” kullanmakla suçluyor. Kremençuk ve Odessa’da çok sayıda sivilin ölümüne neden olan füzelerin “muhtemelen” Kh-22 ve Kh-32 füzeleri olduğu düşünülüyor.

Rus ordusunun Ukrayna’nın Donetsk bölgesine bağlı Slovyansk şehrine düzenlediği bombalı saldırıda da 6 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın Belgorod kentinde patlamalar meydana geldiği, 3 kişi hayatını kaybederken çok sayıda yerleşim yerinin hasar gördüğü haber veriliyor.