Dünya Savunma bakanlarından Rusya’ya uyarı

Savunma bakanlarından Rusya’ya uyarı

27.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

NATO’ya üye ülkelerin savunma bakanları, Rusya’yı, bir an önce “Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması”na (INF) geri dönmesi için çağrıda bulundu. Brüksel’de NATO savunma bakanları düzeyinde toplanan Kuzey Atlantik Konseyi, Moskova yönetimine bunun için 2 Ağustos tarihine kadar süre tanırken, bu tarihten sonra İttifak’ın Rusya’ya askeri yaptırımda bulunabileceğini belirtti.

Savunma bakanlarından Rusya’ya uyarı

İttifak üyesi ülkeler, Rusya’nın yasa dışı yollarla geliştirdiği ve INF anlaşmasını açık şekilde ihlal eden 9Ş729/SSC-8 füzelerini bir an önce imha edip, bunların kanıtını da müttefiklerine sunmalarını talep etti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Rusya’nın, müttefiklerin beklentilerine karşılık vermemesi halinde başta ABD olmak üzere İttifak’ın önde gelen ülkeleri, Avrupa üzerinde nükleer başlık taşıyan bombardıman uçaklarıyla devriye uçuşlarını artırıp, ABD’nin nükleer başlık taşıyan uçaklarının bir bölümünü Avrupa’ya konuşlandırabileceğini ifade etti. Ayırca Rusya’nın sınır bölgelerinde NATO tatbikatlarının artırılarak, İttifakın caydırıcılığına ilişkin gövde gösterisi de planlanıyor. Rusya’ya yakınlığıyla bilinen Almanya, İtalya, Macaristan ve Yunanistan da, İttifak’ın yaptırım kararlarına katıldı.

Haberin Devamı

Bu arada NATO’ya üye ülkelerin savunma harcamalarını değerlendiren Genel Sekreter Jens Stoltenberg, ABD Başkanı Donald Trump’un gündeme getirmesinden sonra İttifak’a üye ülkelerin savunma harcamalarında ciddi artış yaşandığını belirtti. Savunma harcamalarının, GSYH’sinin yüzde 2’sine ulaşmasına yönelik 2024 yılı hedefine şimdiden 7 ülkenin ulaştığını açıklayan Stoltenberg, Türkiye dahil birçok ülkenin 2024’e kadar bu hedef doğrultusunda eylem planları bulunduğunu ifade etti. Halen Savunma harcamalarına GSYH’sinin yüzde 1.68’ini ayıran Türkiye, 2024’te yüzde 2’lik hedefe ulaşmayı tasarlıyor.

Savunma bakanlarından Rusya’ya uyarı

Esper ile bir araya geldi

NATO Savunma Bakanları toplantısına katılan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’li Savunma Bakan Vekili Mark Esper ile bir araya geldi. Toplantıda Suriye’deki gelişmeler, F-35’ler, Rusya’dan S-400 alımı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’la G-20 zirvesinde yapacağı görüşmeden karşılıklı beklentiler değerlendirildi. Akar, ayrıca Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis, İngiltere Savunma Bakanı Penny Mordaunt ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de bir araya geldi.

Yazarlar