Dünya Ses kayıtlarıyle ilgili ABD'den gelen açıklama

Ses kayıtlarıyle ilgili ABD'den gelen açıklama

28.02.2014 - 10:40 | Son Güncellenme:

.

Ses kayıtlarıyle ilgili ABDden gelen açıklama

ABD'nin büyük yayıncı kuruluşlarından McClatchty bünyesindeki Miami Herald gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği öne sürülen ses kayıtlarını Türkçe bilen bir uzmana dinletti.

Haberin Devamı

Ses kaydını dinleyen ABD merkezli 'siber analist' Joshua Marpet, kayıttaki tek montajın beş ayrı konuşmanın bir araya getirilmesi olduğunu belirtti.

Gazeteye göre daha önce Türkiye'deki bazı davalarda bilişim alanında bilirkişilik yapmış olan Marpet görüşmelerin gerçek olduğunu belirtirken "Eğer bu kayıt sahteyse, daha önce hiç görmediğim derecede sofistike" yorumunu yaptı.

Marpet her görüşmede ses seviyelerinin tutarlı olduğunu belirtti.

Siber analiste göre Başbakan'ın telefonu elektronik biçimde, oğlununki ise cihaza yerleştirilmiş bir böcek aracılığıyla dinlenmiş olabilir. Marpet, Bilal Erdoğan'ın sesinin daha net duyulmasını kullanılan 'kriptolu telefonlar' arasındaki farktan kaynaklanabileceğini öne sürdü.

Stüdyolardan yalanlama

Haberin Devamı

Bazı yayın organlarında ses kaydının montaj olduğuna dair ABD'den alınan raporlara ise bizzat kurumlardan yalanlama geldi.

John Marshall Media'nın kurucusu John Cheary, Facebook'ta yazdığı duyuruda montajın sahte olduğunu iddia eden raporun üstüne kartvizitlerinin konmasına tepki gösterdi.

Cheary "JMM bu kaydı analiz etmedi. Çalışanımızı kandıran kişilere karşı hukuki girşimde bulunacağız. Bu bariz sahtekarlığı yayan medya kuruluşları utanmalı" dedi.

Kaleidoscope Sound ses stüdyosu ise Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, kendilerine sadece bu seste montaj olup olmadığının sorulduğunu belirtti. Marpet gibi Kaleidoscope Sound da tek montajın; beş görüşmenin arka arkaya konması olduğunu açıkladı.