Dünya ‘Shadid için asıl tehlike silahlar değil atlardı’

‘Shadid için asıl tehlike silahlar değil atlardı’

05.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sınırdan Türkiye’ye geçerken astım krizi sonucu hayatını kaybeden New York Times muhabiri Anthony Shadid’in Suriye’de geçirdiği bir haftayı ve son anlarını fotoğrafçı Tyler Hicks anlattı

‘Shadid için asıl tehlike silahlar değil atlardı’

Dünyanın en etkili gazetelerinden New York Times gazetesinin muhabiri Anthony Shadid’le bir hafta boyunca isyanın hüküm sürdüğü Suriye’de muhaliflerle yaşayan fotoğrafçı Tyler Hicks gazetecinin son günlerini kaleme aldı. “Anthony’nin Arapça bilmesi işleri kolaylaştırdı, yaşananları dünyaya aktarmada dış basının önemini kavrayan muhalifler onunla rahat konuşuyordu. Herkesin hikayesini dinlemeye samimi bir ilgi gösteriyordu. Onun gözünde herkes eşitti, kimsenin hikayesi değersiz değildi” diyen Hicks ve Shadid’in gittiği bir çatışmada, Esad’ın ordusundan bir tankın içindeki askerler saf değiştirdi. İki gazeteci tankın topu muhaliflere doğru yönelmişken içerisinden askerlerin zafer işareti yaparak çıktığına tanık oldu.

Muhaliflerle kutlama yaptı
Hicks yazısında muhalif ordunun künefe ikram edilen sazlı sözlü eğlence gecesine katılan Shadid’i şu ifadelerle tasvir etti:
“Tam karşımda sigara dumanın içinde Antony yüzünde kocaman bir gülümsemeyle oturuyordu. Tam da bu tarz bir temas bir muhabir olarak onu en çok mutlu eden şeydi. Olağanüstü sıcaklığı onu Arap dünyasında çalışan en önemli gazeteci yapmıştı”. Dönüş yolculuğunda Shadid astımını dikkate alarak ilaçlarını yanına almış olsa da atlara karşı alerjisinin kendisini öldürecek düzeyde olduğunu bilmiyordu. Hicks “Shadid Türkiye’ye dönüp hikayesini yazmak için sabırsızlanıyordu. Obsesif şekilde not alıyordu ama notlar deşifre edilemeyecek derecede karmakarışık” dedi.