Dünya SİHA’lar Rus donanmasını vurdu

SİHA’lar Rus donanmasını vurdu

30.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kırım’ın Sivastopol kenti açıklarında bulunan Rus donanması SİHA’ların hedefi oldu. Rusya, saldırının Ukrayna tarafından, İngiltere’nin desteğiyle düzenlendiğini öne sürdü.

SİHA’lar Rus donanmasını vurdu

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sürerken, silahlı insansız hava araçları (SİHA) savaşın seyrini değiştirmeye devam ediyor. Bir süredir İran yapımı SİHA’lar ile Ukrayna’yı hedef alan Rusya, bu kez Kırım’a yapılan bir karşı saldırıyla sarsıldı.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “İngiliz donanmasının desteğiyle Ukrayna ordusu tarafından Rusya’nın tahıl koridorunun güvenliğini sağlayan Karadeniz filosuna ait gemilere insansız hava araçlarıyla saldırılar gerçekleştirildiğini” söyledi. Saldırılarda iki geminin hasar aldığı duyurulurken, Ukrayna henüz saldırıyla ilgili bir açıklama yapmadı. Rusya’nın kente atadığı Vali Mikhail Razvozhaev, Rus donanmasının saldırıyı püskürttüğünü bildirirken, Rus medyasına yaptığı açıklamada, saldırının savaşın başından beri yapılanların “en büyüğü” olduğunu belirtti.

Konaşenkov ise, “Bugün saat 04.20’de Kiev rejimi, Sivastopol üssünün iç ve dış açıklarında bulunan Karadeniz Filosu gemilerine terör saldırısı düzenledi. Saldırıda 9 insansız hava aracı ve 7 otonom deniz insansız hava aracı yer aldı. Karadeniz Filosu gemilerine ait kuvvetlerin aldığı harekat tedbirleri sonucunda tüm hava hedefleri imha edildi” dedi.

Haberin Devamı

İki gemi vuruldu

Konaşenkov, “Terör saldırısının hedefi olan Karadeniz Filosu gemilerinin, Ukrayna limanlarından tarım ürünleri ihracatına yönelik oluşturulan tahıl koridorunun güvenliğinin sağlanmasında yer alıyordu. Bu terör eyleminin hazırlanması ve Ukrayna’nın 73. Özel Deniz Operasyonları Merkezi’nin askeri personelinin eğitimi, Ukrayna’nın Mikolayiv bölgesine bağlı Ochakiv şehrinde bulunan İngiliz uzmanların rehberliğinde gerçekleştirildi. Mevcut bilgilere göre İngiliz donanmasının bu birliğinin üyeleri, 26 Eylül’de Baltık Denizi’nde Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 gaz boru hatlarının havaya uçurulmasına yönelik terör saldırısının planlanması, sağlanması ve uygulanmasında da yer aldı” diye konuştu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Rusya’nın bu olayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündemine getireceğini belirterek, Rusya’nın “Karadeniz ve Baltık Denizi’nde Rusya Federasyonu’na karşı işlenen bir dizi terör saldırısına ve İngiltere’nin bunlara katılımına” dikkat çekmek istediğini söyledi.

Rusya’nın en büyük savaş gemisi ‘Moskva’ kruvazörü, 14 Nisan’da Ukrayna tarafından vurulmuş ve batırılmıştı. Bu Rusya için büyük bir utanç olarak savaş tarihine geçmişti.

Haberin Devamı

İngiltere’den tepki

Rusların İngiltere’yi hedef göstermesi dikkat çekerken, Rusya Savunma Bakanlığı, Sivastopol kentinde düzenlenen saldırının, “Kuzey Akım boru hatlarına yönelik saldırılarda dahli olan İngiliz Donanması’na bağlı uzmanların yönetiminde hazırlandığını” öne sürdü. Rusya’yı yalan iddialarda bulunmakla suçlayan İngiltere Savunma Bakanlığı ise, Rusya’nın Ukrayna’nın yasadışı işgalinin ele alınmasını önlemeye çalıştığını ifade eden bir açıklamada bulundu. İngiltere Savunma Bakanlığı, “Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın yasa dışı işgalinin ele alınmasını azaltmak için, destansı bir ölçekte yanlış iddialarda bulunmaya başvuruyor. Bu uydurulmuş hikaye, Batı’dan çok Rus hükümeti içinde devam eden tartışmalar hakkında daha fazla şey söylüyor” dedi.

Tahıl anlaşmasını askıya aldılar

Sivastopol’daki Rus donanmasına yapılan saldırının ardından Rusya tahıl anlaşmasını askıya aldığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğuyla Ukrayna ile imzaladığı ‘Tahıl Sevkıyatı Anlaşması’nı askıya aldığını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, son olarak anlaşmanın gereği olarak Rus tahılını ve gübresini kapsayan yaptırımların tam olarak kalkmadığını belirtmişti. Anlaşmanın yenilenmesi için büyük çaba sarf ediliyordu.