Dünya Şimdi sıra kendi hayatına geldi

Şimdi sıra kendi hayatına geldi

04.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’li ünlü şarkıcı Britney Spears’ın hayatının kontrolünü babasından almak için verdiği hukuki mücadele artık bir insan hakları meselesi haline geldi. 90’ların dünyayı etkileyen pop starı 40 yaşına yaklaşırken babasının vasiliği altında bir hayat sürmeye nasıl mahkum oldu? İşte Britney’nin yolculuğu...

Şimdi sıra kendi hayatına geldi

Pelin Aykın / İstanbul - ABD’li şarkıcı Britney Spears 90’lara damga vurduktan sonra adının karıştığı bir dizi skandal ve medyanın ‘oyuncağı’ haline gelmesi nedeniyle yaşadığı psikolojik problemlerin ardından 2008 yılında vasi olarak hayatının kontrolünü ele alan babası Jamie Spears’a karşı hukuk mücadelesi veriyor. Spears’ın ‘hayatını geri almak’ için verdiği mücadele, binlerce kişinin desteklediği ‘Britney’e Özgürlük’ kampanyasıyla artık bir kadın ve insan hakları meselesi haline geldi. Pop starın zorlu hayatındaki inişler ve çıkışlarını, nihayetinde bir yıldızın gücünü geri alma mücadelesini derledik.

Haberin Devamı

Hızlı yükseldi

1981 doğumlu Britney Spears 4 yaşından itibaren birçok yetenek yarışmasında şarkı söyledikten sonra ilk olarak Disney kanalında “The Mickey Mouse Club” adlı programın 1993 sezonunda kadroda yer aldı. Kadrodaki diğer çocuklar Justin Timberlake, Christina Aguilera ve Ryan Gosling de geleceğin yıldızları olurken, bu programdan sonra Spears 5 yıl ara verdi. Britney Spears’ın şöhret sahnesindeki ilk adımında ünlü olmasının bedelini ‘sesiyle’ ödemesi aslında gelecekte başına gelecekler için bir ipucuydu!

Sesini değiştirdiler

Plak şirketinin yöneticileri Britney Spears’tan sesini, Christina Aguilera’ya benzemesi nedeniyle değiştirmesini istedi. Yöneticilerin birbirine çok benzer tarzda iki sesin aynı anda çıkış yapmasını istememesi nedeniyle Spears, genizden gelen sesini çocuksu sese dönüştürdü. Spears 1998’de 17 yaşındayken çıkardığı ilk single’ı “Baby One More Time” ile dünya çapında üne kavuştu. 2000’de ikinci albümü “Oops!... I Did It Again” ile yine birçok listenin ilk sırasına oturdu. Albüm ilk haftasında 1.3 milyon satarak tüm zamanların bir haftada en çok satan albümü oldu.

Haberin Devamı

Şimdi sıra kendi hayatına geldi

Milyonluk fotoğraflar!

2000’lerde şöhreti arkasına alan şarkıcı, sahne dışında olağanüstü şeyler yapan medyatik bir figüre dönüşmesiyle paparazzilerin vazgeçilmez hedefi haline geldi.
Öyle ki, bir fotoğrafının değeri 1 milyon dolara kadar çıkınca paparazziler Britney Spears’ın peşini bırakmaz oldu. ABD’nin popüler kültürünü etkileyen bir medya ikonu haline gelen şarkıcıya röportajlarda göğüs silikonu, bakireliği ve seks hayatıyla ilgili birçok meslektaşına sorulamayacak sorular sorulmaya başlandı!

Bedeli ağır oldu

Britney Spears 2002’de aşk yaşadığı şarkıcı Justin Timberlake’i aldattığı iddiasıyla gündeme geldi. Timberlake, 2002’de ayrıldıklarında ‘Cry Me a River’ şarkısının klibinde Spears’a benzeyen bir modele yer vererek aldatma iddiasını doğruladı ve röportajlarında eski sevgilisini kötüleyerek kendi kariyerini sağlamlaştırdı. Bu dönemde Spears’ın arka arkaya çıkardığı üçüncü ve dördüncü albümü öncekilerine göre içerik olarak daha sanatsal, ancak satış oranları daha düşüktü.

Haberin Devamı

Velayeti kaybetti

2004’te dansçı Kevin Federline ile evlenen Britney Spears, bir yıl içinde ilk oğlu Sean Preston’ı, 2006’da da ikinci oğlu Jayden James’i dünyaya getirdi. Bu sırada çocuklarıyla kameralardan kaçmaya çalışırken görülen, pek çok olayda anneliği tartışma konusu olan şarkıcı, 2007’de Federline’den boşandı. Spears sansasyonel özel hayatı nedeniyle çocuklarının velayetini kaybetti ve onları kısıtlı olarak görmesine izin verildi. Yıldız isim, bunu izleyen dönemde yaşadığı bunalımlarla gündeme geldi.

Zihinsel çöküş

Günümüzde üzerinde “Britney 2007’den sağ çıkabildi, bunu da atlatabilir” yazılı ‘esprili’ tişörtler bulunurken, Spears’ın o dönem yaşadıkları mizahtan çok uzaktı! 2007 yılı, medyanın sürekli ilgisi, zihinsel çöküşü ve hakkındaki madde bağımlılığı iddiaları nedeniyle şarkıcı için kırılma noktası oldu. Saçlarını kazıtan pop yıldızı kameralara saldırdı ve bir rehabilitasyon merkezine yatırıldı. Bunların sonunda babası Jamie Spears 2008’de mahkeme kararıyla ünlü şarkıcının ‘vasisi’ oldu.

Haberin Devamı

Cehennem gibi!

Baba Jamie Spears (68) avukatı Andrew Wallet ile birlikte şarkıcının servetini, kariyerini ve özel hayatını yönetmeye başladı. Babasının vasiliğine rağmen son 13 yılda albümler piyasaya süren, dünya turnesine çıkan, Las Vegas’ta dört sezon şov ve televizyonda jüri üyeliği yapan, parfümden iç çamaşırına pek çok ürün çıkararak kariyerini başarıyla sürdüren yıldızın perde arkasındaysa ‘cehennem’ gibi bir hayat yaşadığı ortaya çıktı.

‘Özgürlük’ hareketi

Britney Spears’ın 2019’da tekrar psikoloji kliniğine yatırılmasının ardından hayranları babasının onu istismar ettiğini düşündü ve başlattıkları “Britney’e Özgürlük” kampanyası öne çıktı. Psikiyatrik değerlendirmeler için rızası dışında ambulansla hastaneye götürüldüğünü, babasının hayatını ve maddi imkanlarını kısıtladığını söyleyen Spears, geçen yıl babasının vasilik görevinin sona ermesi için hukuk savaşı başlattı.

‘Pes etmeyeceğim’

Haberin Devamı

Ünlü şarkıcı bu mücadelesinde, Cher, Paris Hilton, Miley Cyrus, eski sevgilisi Justin Timberlake ve eski eşi Kevin Federline gibi isimlerin yanı sıra Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nden destek mesajları aldı. Şarkıcının binlerce hayranı “Britney’e Özgürlük” hareketiyle mahkemeye kamuoyu baskısı oluşturmaya çalıştı. Ama Spears’ın vasilik görevinin babasından alınması talebi mahkemece reddedildi.  Şarkıcı pes etmeyeceğini açıkladı.

Babası sakinleştirici ilaçlar veriyor

Jamie Spears’ın kızı Britney Spears’a koyduğu yasaklardan bazıları şunlar:

Kendi rızasıyla evlenemez, çocuk sahibi olamaz. Şarkıcının mesajları izleniyor.

Onay almadan harcama yapamayan Spears’a haftada sadece 2 bin dolar veriliyor. Servetini ve iş sözleşmelerini yönetmesi de yasak.

Şarkıcı babası tarafından kendisine verilen sakinleştirici ilaçları düzenli almak zorunda.

Britney Spears araç kullanamaz.

Kızının sırtından milyonlar kazanıyor!

Britney Spears, 2008’den beri vasisi olduğu için babası Jamie Spears’a 16 bin dolar maaş ve ofisi için 2 bin dolar kira ödüyor. Toplamda, Jamie Spears’a Şubat 2008’den bu yana en az 5 milyon dolar ödediği düşünülüyor. Şarkıcının 2013-2017 yılları arasında Las Vegas’ta gerçekleşen ‘Piece of Me’ şovundan elde edilen brüt bilet satışlarının yüzde 1.5’i de babasına aktarıldı.

Şarkılarında ‘kötüyüm’ mesajı gizli

Britney Spears, psikolojik durumunu şarkı sözlerine ve kliplerine birçok kez yansıttı. Spears’ın “I’m Not A Girl, Not Yet A Woman” ve “Overprotected” adlı şarkılarından baskı altında olduğu, hayatının kontrolünün kendisinde olmadığı anlaşılırken, “Everytime” şarkısının klibindeyse bir küvette boğulması psikolojik durumunu gösterdi.

Yaşadığı olaylar

2004: Britney Spears dansçı Kevin Federline ile evlendi.

2007: Boşanan çiftin oğullarının  velayeti Federline’a verildi.

2008: Spears çocuklarını Federline’a vermeyince polis evini bastı. Şarkıcı ardından psikiyatri koğuşunda tutuldu.

2008: Mahkeme, “vasi” olarak atadığı Jamie Spears’a kızı Britney’nin sorumluluğunu verdi.  .

2019: Britney Spears mahkemeden vasilik sürecinin tekrar gözden geçirilmesini istedi.

2020: Spears mahkemede babasından “korktuğunu” ve vasiliğini bırakmadığı sürece bir daha sahneye çıkmayacağını açıkladı. 

2021: Şarkıcının dramını konu alan “Framing Britney Spears” belgeselinin yayımlanmasının ardından yıldızın hayatı ve kariyeri yeniden gündeme geldi.

2021: Sanatçı mahkemede babasının hayatının her alanını kontrol ettiğine dair kanıtlar sunarak yargıca “Hayatımı geri istiyorum” dedi. Ancak şarkıcının vasiliğin kaldırılma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Birçok çok ünlü isim ve Spears’in hayranları mahkemenin kararına tepki gösterdi.

Karıştığı skandallar

Britney Spears 1999’da 17 yaşındayken verdiği seksi pozla gündeme geldi. Amerikan Aile Birliği, Spears’ın albümlerini boykot etme çağrısında bulundu.

Spears ilk evliliğini çocukluk arkadaşı Jason Alexander ile sarhoşken 2004’te gerçekleştirdi. Evlilik sadece 55 saat sürdü.

Paris Hilton ile gittiği bir gece kulübünde iç çamaşırsız görüntülendi.

Britney Spears oğlu Sean 8 aylıkken onunla birlikte yere düşmek üzereyken görüntülendi. Sean 7 aylıkken sandalyeden düşüp kafatası çatlayınca çocuk koruma görevlileri Spears’ın evinde inceleme yaptı ve şarkıcı suçlandı.

Çocukluk travmasını kızına yaşatıyor

Jamie Spears’ın kızı Britney’nin hayatını bu denli kontrol etmesinin nedeninin kendi aile travması olduğu düşünülüyor. Baba Spears’ın ilk eşi Debbie Sanders Cross, “katı yetiştirilme tarzının” onun bakış açısını etkilediğini söyledi. Jamie Spears, küçük bir Louisiana kasabası olan Kentwood’da yıldız bir futbolcuydu. Babası katı ve baskıcıydı. Jamie Spears’ın eski futbol koçu Elton Shaw, “Babası ona karşı çok sertti ama Jamie onu seviyor ve ona saygı duyuyordu” dedi.