Dünya Simpsonlar korkunç kazayı bildi mi? İnterneti karıştıran kehanet

Simpsonlar korkunç kazayı bildi mi? İnterneti karıştıran kehanet

02.04.2024 - 09:35 | Son Güncellenme:

Kaza duyulduğu an tüm dünyada son dakika oldu. İnternette yayılan ve gerçekte neler olduğuna dair yapılan tahminler de birbiri ardına geldi. Dünyada olup biten neredeyse her şeyi tahmin etmeleri ile nam salan Simpsonlar'ın bu kez de büyük yıkımı bildiği sosyal medyada yayıldı. Ancak bu kez bir fark vardı, gerçek birkaç gün sonra ortaya çıktı.

Simpsonlar korkunç kazayı bildi mi İnterneti karıştıran kehanet

26 Mart'ta Baltimore köprüsünün çöküşünün üzücü görüntüleri ortaya çıkar çıkmaz internette spekülasyon ve komplo teorileri dalgası yayıldı.

Haberin Devamı

İlk haberler, Dali kargo gemisinin Francis Scott Key Köprüsü ile çarpışmadan birkaç dakika önce motorları da dahil olmak üzere gücünü kaybettiğini ve bunun da hemen çökmesine yol açtığını gösteriyordu. Öte yandan, yerel yetkililerin hızlı müdahalesi köprüyü tam zamanında kapatmayı başardı ve daha büyük bir felaketten son anda dönüldü.

Trajedinin haberi internette hızla yayılarak spekülasyonları ve entrikaları körükledi. Olaylar zincirini tam olarak ortaya çıkarmak için soruşturmalar devam ederken, söylenti ağı çılgın teorilerle çalkalanıyor. Bunların arasında Simpsonlar'ın köprünün yıkılacağını önceden tahmin etmesi de var. Bu da dizinin tarihi olayları 'öngörme' konusundaki itibarını artırıyor.

Haberin Devamı

Simpsonlar'ın, son teknoloji ürünlerden ABD seçimlerine, trajik kazalardan koronavirüs salgınına kadar olayları 'tahmin etme' konusundaki geçmişi iyi biliniyor. Bu göz önüne alındığında, bazıları dizinin Baltimore Köprüsü'nün çöküşünü nasıl gözden kaçırabildiğini merak ediyor.

Simpsonlar korkunç kazayı bildi mi İnterneti karıştıran kehanet

KANITLAR 'ORTAYA ÇIKTI'

İnternet kullanıcıları, sevilen dizinin karakterlerinden olan haber sunucusu Kent Brockman'ın ürkütücü şekilde köprünün yıkılışını dakikasına kadar duyurduğu bir klip gibi, sözde kanıtları derhal 'ortaya çıkardı'. Ancak daha yakından incelendiğinde klibin gerçek bir Simpsons kehaneti olmaktan ziyade yapay zeka yardımıyla hazırlanmış olabileceğine dair kanıtlar gün yüzüne çıktı. Çünkü videonun dizide yer aldığına dair herhangi bir delil yoktu.

Gösteriden bir başka klip, kötü adam Scorpio'nun bir köprüyü yok etmek için bir kıyamet günü cihazı kullandığını gösteriyor. Bazıları bunu Baltimore köprüsünün çökeceğinin 'tahmin edilmesi' olarak yorumladı. Her ne kadar bu sahne gerçekten diziye dahil olsa da, 1996 yılında yayınlanan sahne, Baltimore'daki Francis Scott Key Köprüsü'ne değil, New York City'deki Queensboro Köprüsü'ne gönderme yapıyor. Ve pek de bir tahminde bulunmuyor.

EDİTLENEREK DOLAŞIMA SOKULDU

Simpsonlar korkunç kazayı bildi mi İnterneti karıştıran kehanet

Son olarak, internette dolaşan bir fotoğrafta Simpson ailesi, Baltimore köprüsünün çöküşünü ve bir geminin suya batışını izlediği görülüyor. Ancak bu görsel, 'X' ile ilgili bir topluluk notunda da belirtildiği gibi editlenerek dolaşıma sokuldu. Bu sebeple, komplo hikayeleri interneti kasıp kavurmaya devam ederken, yetkililer kazanın ardındaki gerçeği ortaya çıkarmak için yoğun şekilde çalışıyor. Yani duman dağılana kadar, gerçekliğin bir sonraki bölümünün ortaya çıkmasını beklememiz gerekecek gibi görünüyor.