Dünya Şirketlerden kürtaj için çalışanlarına destek

Şirketlerden kürtaj için çalışanlarına destek

28.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de kürtaj hakkı sağlayan kararın yüksek mahkemece iptalinin ardından büyük şirketler, çalışanlarına kürtaj için başka yere gitmeleri konusunda destek olacak.

Şirketlerden kürtaj için çalışanlarına destek

 

ABD’de yüksek mahkeme, ülkede 1973’ten bu yana kürtajı yasal hale getiren Roe vs Wade (Wade’e karşı Roe) kararını geçen hafta iptal etti. Böylece kürtaja federal koruma kalkarken, 13 eyalet yüksek mahkemenin kararının ardından otomatikman kürtajı yasaklayacak yasalar getirdi. Ülke çapında büyük tepki gören kararın ardından dev şirketler, çalışanlarına kürtaj için başka bir eyalete gitmeleri konusunda maddi yardım sağlayacaklarını duyurdu.

Haberin Devamı

Meta, Amazon, Netflix, Apple, Disney, Comcast, Warner Bros. Discovery, Microsoft, JPMorgan Chase, Citigroup, Lyft ve Conde Nast dahil olmak üzere bir dizi şirket, çalışanlarının kürtaj için eyalet dışına seyahat etmeleri durumunda masraflarını ödeyeceklerini açıkladı. Google ise ABD’deki çalışanlarına gerekçe göstermeden başka bir eyalete gitmelerine izin verileceğini ve söz konusu sağlık prosedürünü sigortalarının karşılayacağını söyledi.

Hedef haline geldiler!

Sağlık sigortası şirketi Cigna, PayPal, Alaska Airlines ve Dick’s Sporting Goods gibi şirketler de kürtajı kapsayan geri ödeme politikalarını açıkladı. Ancak, seyahat masraflarını karşılamayı teklif etmek, şirketleri kürtaj karşıtı Cumhuriyetçi milletvekilleri için de bir hedef haline getirdi. Cumhuriyetçi milletvekillerinin şirketlere, çalışanlarının kürtaj yasağını ihlal etmesine yardım ettiği gerekçesiyle dava açabileceği belirtildi. Öte yandan ABD’de mahkeme kararıyla 13 eyalette kürtaj kısıtlamaları yürürlüğe girdi ve 12 Cumhuriyetçi eyaletin daha kürtajı yasaklaması bekleniyor. Demokratların yönetimindeki bazı eyaletlerse kürtaja erişimini desteklemek için harekete geçiyor.