Dünya Skripal davası şüphelileri istihbaratçı çıktı iddiası

Skripal davası şüphelileri istihbaratçı çıktı iddiası

06.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rus çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia’nın zehirlenmesi olayının şüphelileri olduğu öne sürülen iki kişinin belirlendiği ve bu kişilerin, 40 yaşlarındaki Alexander Petrov ile Ruslan Boshirov adlı Rus vatandaşları olduğu belirtildi. İngiltere Başbakanı Theresa May ise, bu kişilerin Rus istihbarat servisi için çalıştığını öne sürdü.

Skripal davası şüphelileri istihbaratçı  çıktı iddiası

Polisin açıklamalarının ardından parlamentoda konuşan Başbakan May, “Hükümetimiz, polisin tespit ettiği iki kişinin Rusya askeri istihbarat servisi GRU için çalıştığı sonucuna ulaştı” derken, bu teşkilatın, Rus devletinin üst kademelerinin onayıyla hareket ettiğini ifade etti. Skripal soruşturmasında 250 dedektifin 11 bin saatlik güvenlik kamerası görüntülerini kontrol ettiğini ve 1.400 görgü tanığının ifadesine başvurulduğunu aktaran May, şüphelilerin kaldıkları otelde yapılan incelemelerde, zehirlenme olayında kullanılan “Noviçok” maddesinin izlerine rastlandığını kaydetti. May, şüphelilerin saldırıyı gerçekleştirdikleri tarihte Salisbury kentine gittiğini ve aynı akşam Moskova’ya geri döndüklerinin de tespit edildiğini aktardı. Söz konusu kişilerin, zehiri, parfüm şişesi içine koydukları da belirtiliyor.

Haberin Devamı

Rusya kanıt istedi

İki ülke arasındaki ilişkiler iyice gerilirken, İngiltere, suçlamanın ardından Rusya’nın Londra’daki maslahatgüzarını Dışişleri’ne çağırdı. Rusya Başsavcılığı Sözcüsü Aleksandr Kurennoy ise, İngiltere’nin suçlamalarıyla ilgili kanıt beklediklerini söyledi. Kurennoy, “İngiliz güvenlik güçlerine konuyla ilgili işbirliği yapma konusunda ısrar ediyor, ellerinde olduğunu iddia ettikleri tüm kanıtları, ki buna Rusya vatandaşlarının Skripal’leri öldürme girişiminde bulunduğu olasılığına ilişkin kanıtlar da dahil, görmeyi bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Kurennoy, olayla ilgili daha önce iki kez İngiltere’ye soruşturmanın gidişatı konusunda bilgi talebinde bulundukları halde cevap alamadıklarını da belirtti.

Haberin Devamı

Skripal ile kızı, 4 Mart’ta Salisbury’de bir bankta bilinçlerini yitirmiş olarak bulunmuştu.