Dünya Son dakika... ABD zırhlıları Caber Kalesi'nden geçti

Son dakika... ABD zırhlıları Caber Kalesi'nden geçti

06.03.2017 - 14:35 | Son Güncellenme:

Süleyman Şah Türbesi'nin taşındığı Caber Kalesi önünden geçen ABD askerlerinin fotoğrafları paylaşıldı. Konvoy, Menbic'teki YPG'lilere destek için ilçeye gidiyor.

Son dakika... ABD zırhlıları Caber Kalesinden geçti

Suriye'nin kuzeyinde yer alan Menbic'teki YPG'lilere destek için yola çıkan ABD zıhlı araçları, Fırat Nehri kıyısında bulunan Caber Kalesi'nin önünden geçti.

Haberin Devamı

Askeri analist Joseph Dempsey'nin paylaştığı fotoğraflarda, zırhlıların geçtiği nokta uydu görüntüleriyle de doğrulanıyor.

Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu ilk yer olan Caber Kalesi, Türkiye'nin yeni hedefi olan Menbic'in doğusunda yer alıyor.

ABD'nin arkasına saklanıyorlar

Geçen hafta ani bir manevra yapan YPG, Menbic'in batısını Şam rejimi ve Rusya'ya devretti. Rus ordusu, 3 Mart'tan itibaren YPG'lilerin ilçeyi terk edeceklerini ilan etti.

Ancak bugün Menbic'ten farklı bir açıklama geldi. Menbic Askeri Konseyi, ilçenin denetiminin kendilerinde olduğunu duyurdu. ABD'nin desteğinin özellikle vurgulandığı açıklamayı, Reuters haber ajansı dünyaya geçti.

Son dakika... ABD zırhlıları Caber Kalesinden geçti

Türkiye, YPG teröristlerinin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesini istiyor ve militanların ilçeden çıkmaması halinde vurulacağını açıkladı. Washington yönetimi geçen yıl yaz mevsiminden bu yana defalarca YPG'lilerin ilçeyi boşalttığını açıklamasına rağmen durumda bir değişiklik olmadı. Son iki haftada ABD özel kuvvetler askerlerinin YPG'lilere Menbic'te eğitim verdiği ortaya çıktı. Ayrıca, ABD'lilerin zırhlı araçları bölgede fotoğraflandı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Operasyon henüz başlamadı. ABD askerilerinin, özel kuvvetlerinin o bölgede olduğunu biliyoruz" demişti.

Üç kez taşındı

Caber Kalesi, 20 Kasım 1921'de Türkiye ile Fransa arasında imzalanan anlaşmayla Türkiye'nin toprağı sayıldı. Anlaşma gereğince kaleye Türk bayrağı çekildi, muhafızlar yerleştirildi.

Suriye, Fırat Nehri üzerinde inşasına başladığı Tabka Barajı'nın su toplamaya başlamasıyla Caber Kalesi'nin tamamen sular altında kalacağı gerekçesiyle, türbenin naklini istedi. Bunun üzerine, Süleyman Şah türbesi 1973 yılında Karakozak Köyü'ne taşındı.

Türbenin bulunduğu Karakozak Köyü, 13 Mart 2014 tarihinde IŞİD kontrolüne geçti. 22 Şubat 2015'te ise, Türk Silahlı Kuvvetleri 'Şah Fırat' adlı bir askeri operasyon düzenledi, türbede bulunan 40 askeri ülkeye geri getirmek için Suriye'ye girdi. Türbede bulunan Süleyman Şah'ın naaşı ve diğer manevi değeri bulunan eşyalar alındıktan sonra türbe ve yakındaki karakol patlayıcılarla havaya uçuruldu.

Haberin Devamı

Süleyman Şah Türbesi Saygı Karakolu ise, 2015 yılında Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nin karşısında, sınıra yakın Suriye'nin Eşme Köyü'nde kuruldu.