Dünya Almanya Savunma Bakanlığı'nın şifresi patladı: 1234! Devlet sırları herkese açık hale geldi

Almanya Savunma Bakanlığı'nın şifresi patladı: 1234! Devlet sırları herkese açık hale geldi

06.03.2024 - 14:13 | Son Güncellenme:

Rus istihbaratı geçtiğimiz günlerde Almanya'nın askeri planlarına dair bilgileri dinledi, kayda aldı ve dünyaya duyurdu. Bu gelişmeden kısa bir süre sonra ise Berlin'de yankı uyandıracak bir başka skandal daha yaşandı.

Almanya Savunma Bakanlığının şifresi patladı: 1234 Devlet sırları herkese açık hale geldi

Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz ile üst düzey üç askerin videokonferans görüşmelerinin ses kaydı, ilk olarak 1 Mart’ta Russia Today Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Alman medyasına göre, basına 38 dakikalık bölümü sızdırılan bu görüşme 19 Şubat’ta yapıldı.

Haberin Devamı

Almanya Savunma Bakanlığı, böyle bir videokonferansın yapıldığını doğruladı, kaydın bir dinleme faaliyeti sonucunda elde edildiğini tahmin ettiklerini kaydetti. "Değerlendirmemize göre hava kuvvetleri mensuplarının yaptığı bir görüşme dinlendi" açıklamasını yapan bakanlık bununla birlikte sosyal medyada dolaşan kayıt ve deşifre edilmiş versiyonunun içeriği ve doğruluğu konusunda yorum yapmadı.

TOPLANTIDA NE KONUŞULDU?

Videokonferans, Ukrayna’nın talep ettiği Taurus adlı uzun menzilli füzeler konusunda Alman Savunma Bakanı Pistorious’a verilecek brifing öncesinde düzenleniyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz ve üç üst düzey hava kuvvetleri mensubu, Pistorious’a yapılacak sunumu gözden geçiriyor. Taurus füzelerinin ise Kırım ile Rusya'yı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü için kullanılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Alman hükümetinin, Taurus'ları gönderme yönünde siyasi bir karar alması durumunda Alman askerlerinin bir görev üstlenmek zorunda kalıp kalmayacağı, Almanya’nın savaşa müdahil bir ülke konumuna gelmeden bu desteği sağlayıp sağlayamayacağı teorik olarak tartışılıyor.

Almanya Savunma Bakanlığının şifresi patladı: 1234 Devlet sırları herkese açık hale geldi

"KULLANIŞLI BİR APTAL"

Almanya'nın eski İstihbarat Şefi, August Hanning ise söz konusu dinlemeyle ilgili olumsuz değerlendirmelerde bulundu. Yayınlanan ses kayıtlarının buzdağının sadece görünün kısmının olduğunu belirten Hanning, Rus istihbaratının NATO'nun en kilit sırlarını öğrenmiş olabileceğini belirtti. Telegraph gazetesine konuşan İngiliz yetkililer ise Almanya'yı 'NATO'nun en zayıf halkası' olarak değerlendirdi ve Başbakan Olaf Scholz'u "Kullanışlı bir aptal" olarak nitelendirdi.

Almanya Savunma Bakanlığının şifresi patladı: 1234 Devlet sırları herkese açık hale geldi

ŞİFRE SKANDALI

Rusya'nın resmi medyası RT ise Almanya Savunma Bakanlığı'nın koruma şifresini açıkladı. Bakanlığın bulut sistemine erişim için kullanılan söz konusu şifrenin '1234' olduğunu belirten RT, dünyadaki her insanın bu şifreyle birlikte Almanya'nın bulut sistemine erişebileceğini kaydetti.

Bild gazetesi şifre skandalı ile ilgili "Son derece utanç verici" yorumunda bulunurken, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Rusya lideri Putin'in batılı ülkelere karşı bir teknoloji ve bilgi savaşı başlattığını öne sürdü.