Dünya Son dakika... Eski Pakistan Başbakanı İmran Han tutuklandı

Son dakika... Eski Pakistan Başbakanı İmran Han tutuklandı

09.05.2023 - 13:19 | Son Güncellenme:

Pakistan'ın eski Başbakanı İmran Han, İslamabad'da çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

AFP'nin Pakistan polisine dayandırdığı habere göre eski başbakan İmran Han hakkında açılan düzinelerce davalardan biri nedeniyle tutuklandı. Tutuklanma kararını Pakistan yerel basını ve Han'ın yardımcısı da doğruladı. Han'ın İslamabad Yüksek Mahkemesinde mi tutulduğu yoksa başka bir yere mi götürüldüğü henüz netlik kazanmadı.

Haberin Devamı

POLİSTEN AÇIKLAMA GELDİ

Pakistan ordusundan üst düzey bir subayın kendisine suikast düzenleyeceğini söyleyen Han, dün ordu tarafından 'asılsız iddialarda' bulunduğu için uyarıldı ve tam 1 gün sonra da tutuklama kararı geldi.

İslamabad polisi resmi Twitter hesabı, bir rüşvet davasına atıfta bulunarak Twitter üzerinden 'İmran Han 'Qadir Trust' (rüşvet) davasında tutuklandı' ifadesini kullandı.

Son dakika... Eski Pakistan Başbakanı İmran Han tutuklandı

HALK SOKAKTA

Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI), Han'ın tutuklanmasını "kaçırılma" olarak nitelendirerek ülke genelinde protesto çağrısı yaptı. İslamabad, Peşaver, Ravalpindi, Lahor ve daha birçok şehirde PTI destekçileri, Han'ın tutuklanması kararını protesto etmek için sokaklara çıktı.

Olayların büyümesi üzerine polis göstericilere müdahale etti. Karaçi'de polis, ülkenin en büyük şehrinin içinden geçen ana yolda toplanan protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Haberin Devamı

Pakistan basınında çıkan haberlerde, Han'ın ikamet ettiği doğudaki Lahore şehrinde polisin protestoculara karşı tazyikli su kullandığı yazıldı.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

GÜVEN OYLAMASI SONRASI GÖREVDEN ALINDI

İmran Han, geçtiğimiz yılın Nisan ayında yapılan güven oylamasını kaybetti. Han oylama döneminde, Rusya ve Çin ile dostane ilişkileri yüzünden ABD'nin kendisini devirmeye çalıştığını savundu.

Han'ın bu açıklaması sonrası binlerce Pakistanlı sokaklara akın etti ve kararı protesto etti. Güven oylaması sonrası Han'ın yerine dönemin ana muhalefet lideri ve Pakistan Müslüman Birliği'nin Başkanı Şahbaz Şerif geldi.

Görevi kaybettiğinden beri sık sık erken seçim çağrısı yapan Han, Kasım ayında silahlı saldırıya uğradı. Han söz konusu saldırıda bacağından hafif yaralandı.