Dünya Son dakika haberler... İsrail-Rusya kavgası büyüyor! Zehir zemberek mesaj

Son dakika haberler... İsrail-Rusya kavgası büyüyor! Zehir zemberek mesaj

03.05.2022 - 14:06 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un kurduğu cümle Tel Aviv'de fay hatlarını yerinden oynattı. İsrail basını 'Putin'in gerçek yüzü' başlıklarını attı, Haaretz'deki bir haberde 'Kiev'in değil Moskova'nın Nazilerden arındırılması gerektiği' görüşüne yer verildi. Rusya Dışişleri'nin bugün paylaştığı Twitter mesajı ise ateşe benzin döktü.

Son dakika haberler... İsrail-Rusya kavgası büyüyor Zehir zemberek mesaj

Bir İtalyan televizyonunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Pazar günü sarf ettiği sözler, Tel Aviv-Moskova hattında depreme yol açtı. İsrail'den arka arkaya gelen sert açıklamalara Moskova aynı tonda yanıt verdi.

Haberin Devamı

İtalyan televizyon kanalı Rete 4'teki Zona Bianca progragmana röportaj veren Sergey Lavrov'a, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin Yahudi olduğu dikkate alındığında Moskova'nın Ukrayna'yı işgal gerekçesi olarak öne sürdüğü 'ülkeyi Nazilerden arındırmak' söyleminin nasıl mümkün olabileceği soruldu.

Rus bakan bu soruya, şöyle yanıt verdi:

Yanılıyor olabilirim ama Hitler'in de Yahudi kökleri vardı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Yahudi olması kesinlikle hiçbir şey ifade etmiyor. Yahudiler'in en büyük Yahudi düşmanlarının Yahudiler'in kendileri olduğunu söylediğini uzun zamandır duyuyoruz

İkinci Dünya Savaşı'nda 6 milyon Yahudi'yi öldüren Nazi lideri Adolf Hitler'e dair Lavrov'un sözleri, İsrail gündemini alt üst etti. Rusya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Anatoliy Viktorov, İsrail Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve Moskova'dan resmi özür beklendiği aktarıldı.

"AFFEDİLEMEZ"

Rusya'ya nota vermeye hazırlanan İsrail'de Başbakan Naftali Bennett, "Böylesi yalanlar, tarihin en korkunç suçlarından Yahudileri sorumlu tutmak ve böylelikle de Yahudilere zulmedenleri, bu mesuliyetten kurtarmak anlamına gelir. Bugün hiçbir savaş ne Yahudi soykırımıdır ne de soykırım gibidir" dedi.

Haberin Devamı

İsrail Dışişeri Bakanı Yair Lapid ise Lavrov'un sözlerinin 'affedilemez' olduğunu söyledi. Lapid, YNet haber sitesine yaptığı açıklamada, "Bu affedilemeyecek, skandal niteliğinde bir açıklama, korkunç bir tarihi hata, özür dilenmesini bekliyoruz" dedi.

Hitler'in Yahudi kökeni olduğunu iddia etmenin Yahudiler'in kendilerini öldürdüğünü söylemeye benzediğini aktaran Lapid, Yahudiler'i Yahudi düşmanı olmakla suçlamanın 'ırkçılığın en düşük seviyesi olduğunu' belirtti.

Son dakika haberler... İsrail-Rusya kavgası büyüyor Zehir zemberek mesaj

İsrail Dışişleri Bakanı ayrıca, Lavrov'un Nazi yanlısı unsurların Ukrayna hükümeti ve ordusunda baskın olduğu şeklindeki iddialarını da yalanladı. Dedesini Yahudi Soykırımı sırasında kaybeden Lapid, "Ukraynalılar Nazi değildir. Sadece Naziler Nazi'ydi ve sadece onlar Yahudiler'in sistematik tahribatına sebep oldu" diye konuştu.

Yahudi Soykırımı sırasında katledilen 6 milyon Yahudi'yi anmak için kurulan Yad Vashem adlı merkezin başkanı Dani Dayan da, Sergey Lavrov'u kınadı. Rusya Dışişleri Bakanı'nın sözlerinin 'gerçek Nazizm'in kurbanlarına indirilen ağır bir darbe ve hakaret' olduğunun altını çizen Dayan, "Sözlerinin pek çoğu absürt, yanıltıcı, tehlikeli. Her türlü kınamayı hak ediyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı



İSRAİL BASINI: SEN DE Mİ LAVROV?



Lavrov'un sözleri beklendiği gibi İsrail basınında ilk safyadan veriliyor. Manşetinde Ukrayna'daki bir İsrail vatandaşının Rusya bombardımanında hayatını kaybettiğini bildiren Yediot Ahronot, yayımladığı analizde ise Lavrov'un Rusya ve İsrail'in arasını açtığını yazdı. Gazeteye göre, provokasyona göre ufukta dramatik bir değişiklik görünmüyor.

Yedioh Ahronot ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın paylaştığı Twitter mesajıyla İsrail'li mevkidaşı Yair Lapid'in arkasında durduğunu da okuyucularına aktardı. Yair Lapid'in mesajını retweet eden Blinken, "Dostum Yair Lapid harika ifade etti" diye yazdı.

'Sen de mi Lavrov?' başlığını atan Haaretz gazetesi, Rus Dışişleri Bakanı'nın son yıllarda hızla yayılan Hitler dedikodusunu Pazar günü tekrarladığını belirtiyor.

HAARETZ: PUTİN'İN GERÇEK YÜZÜ!

Son dakika haberler... İsrail-Rusya kavgası büyüyor Zehir zemberek mesaj

Haaretz'in editoryal başyazısı ise 'Putin'in gerçek yüzü' başlığını taşıyor. Gazete, Sergey Lavrov'un sözlerinden şoka uğrayan hiç kimsenin Rusya'nın son aylardaki propagandasına dikkat kesilmediğini kaydediyor. Rus medyasının sürekli Ukrayna'nın bir 'Neo-Nazi cunta' tarafından kontrol edildiğini iddia eden haberler yayınladığını aktaran Haaretz, Rus Dışişleri Bakanı'nın sözlerini Moskova rejiminin karakteristik itirafı olarak tanımladı.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in kınamalarının çok küçük ve çok geç olduğunu dile getiren Haaretz, Lavrov'un Putin'in sadık bir sözcüsü olduğu gerçeğinin iki siyasetçi tarafından görmezden gelindiğini yazdı.

'Kınamanın sonu yok' diyen Haaretz, İsrail'in benimsemiş olduğu utanç verici 'tarafsızlık' pozisyonunu sona erdirerek Batı ittifakına katılıp Rusya'ya yaptırım uygulaması ve Ukrayna'ya silah göndermesi halinde kendisini kurtarabileceğini aktardı.

Haaretz ayrıca, ABD Senatosu'nun çoğunluk lideri Chuck Schumer'in Lavrov'u 'mide bulandırıcı' ifadesiyle kınadığını bildiren bir habere sayfasında yer verdi.

Amerikan Yahudi Komitesi'nin görüşlerine de yer veren Haaretz'deki haberde, komite "Moskova'da Nazilerden arındırmaya ihtiyaç olduğunu defalarca söyledik, Kiev'de değil" diyor.

Haberin Devamı

Jerusalem Post gazetesi de tıpkı Haaretz gibi Lavrov'un sözlerinden sonra İsrail'in tarafsızlık pozisyonunun artık geçerliği olamayacağını bildiriyor. Herb Keinon imzalı analizde, Tel Aviv yönetiminin ince hesaplanmış pozisyonunun çöktüğü belirtildi. 

MOSKOVA GERİ ADIM ATMADI

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise bugün paylaştığı Twitter mesajında Lavrov'un sözlerinin arkasında durup İsrailli bakan Lapid'in 'tarih dışı açıklama' yaptığını savundu.

Mesajda, "Tarih dışı açıklamalar... İsrail hükümetinin Kiev'deki Nazi rejimine desteğini ziyadesiyle izah ediyor" denildi.

Son dakika haberler... İsrail-Rusya kavgası büyüyor Zehir zemberek mesaj

 

İLİŞKİLER TEST EDİLECEK

BBC'nin Kudüs'teki muhabiri Jon Donnison, gösterilen büyük tepkiyle, Lavrov'un ifadelerinin Yahudilere yönelik ne denli saldırgan ve ölçüsüz olduğunun görüldüğünü söyledi. Büyük bir Rus nüfusuna sahip olan İsrail, son aylarda Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya da çalıştı.

Son dakika haberler... İsrail-Rusya kavgası büyüyor Zehir zemberek mesaj

Ancak Jon Donnison, İsrail hükümetinin Putin'e yönelik daha sert bir tavır almadığı için bazı eleştirilerle karşı karşıya kaldığını söylüyor. Donnison, Lavrov'un ifadelerinin İsrail'in Rusya ile ilişkilerini test edeceğini ve birçokları için rahatsız edici olsa da Kremlin'in destekçileri arasındaki ortak bir görüşü yansıttığını ekliyor.