Dünya Son dakika haberler... Rusya'ya büyük darbe! Ukrayna duyurdu: Üst düzey isim öldürüldü

Son dakika haberler... Rusya'ya büyük darbe! Ukrayna duyurdu: Üst düzey isim öldürüldü

26.03.2022 - 04:20 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Berdyansk bir Rus savaş gemisinin batırıldığı büyük saldırı uydu tarafından görüntülendi, hiçbir açıklama yapmayan Rusya'nın suskunluğu sürüyor. Kiev yakınlarındaki pusu görüntüleri sosyal medyadan paylaşıldı, saldırıda Ukraynalı kadın gönüllülerin yanı sıra ABD'li gönüllüler de vardı. Öte yandan Ukrayna'dan flaş bir iddia geldi. Herson kentinin Chornobayivka bölgesindeki çatışmalarda, Rus ordusunun güney askeri bölgesi 49. Kombine Birliği Komutanı Korgeneral Yakov Rezantsev'in öldürüldüğü açıklandı.

Rusya'nın Ukrayna işgalinde ikinci aya girilirken, olağanüstü NATO zirvesinin ardından bugün gözler Polonya'da olacak. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.

05.18: Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous, Rusya Merkez Bankası’nı hackleyerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mesaj gönderdi. Anonymous, "Vladimir Putin, hiçbir sır güvende değildir. Her yerdeyiz. Sarayınızdayız. Yemek yediğin yerdeyiz. Masanızdayız, uyuduğunuz odadayız" dedi.

Haberin Devamı

04.22: Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun kalp krizi geçirdiğini ve hala hastanede tedavi gördüğünü iddia etti.

01.27: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'da yaşanan savaşı durdurmak için neler yapılabileceği konusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve NATO liderleriyle konuştuğunu duyurdu.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu’nun ortadan kaybolduğunu ve ülkesinde yaşanan savaşın detaylarını aktaran Başkan Zelenskiy , "1 hafta içinde güçlü ataklar yaptık. Rusya’nın Savunma Bakanı Şoygu bir yerlerde kayboldu. 16 bin ölü Rus askerleri arasında komutanlar da var. Bunlar ne için öldüler? Kime ne fayda sağladı? Bir hafta içinde 18 insani koridor açıldı ve bunlarla 37 bin 606 kişi kurtarıldı. Bunlardan 26 bin 477’si Mariupol’den Zaparoji’ye geçenler. Ruslar Mariupol’de bizim insanlarımızı kullanarak kentte yardımları kendileri yapıyormuş gibi gösteriyorlar. İşgalcilerin yaptıkları hakkında bilgi vermeye devam edeceğim. Tüm dünyanın Rusya’nın Ukrayna’da neler yaptığını bilmesini istiyorum" dedi.

23.57: Mariupol Belediyesi şehirde uluslararası fonla kurulan Çocuk Rehabilitasyon Merkezi’nin Rus bombalarıyla vurulduğunu açıkladı. Mariupol Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, "Mariupol’ün uluslararası partnerlerle yaptığı projelerden biri olan Çocuk Rehabilitasyon Merkezi, bizi güya özgürleştirmek isteyenler tarafından yok edildi. İşgalcilerin hedefinde kimin olduğunun önemi yok. İnsanlar, evler, bahçeler, hastaneler fark etmiyor. Kötülük kendi başına durmaz. Eğer onu durdurmazsanız Avrupa’daki her eve gelir" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

20.53: Çekya, Polonya ve Slovenya Başbakanları, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'daki savaşı sona erdirmesi için uygulamasını öneren 10 maddelik bir önlem planı açıkladı.

20.42: Kiev, Rusya'nın Ukrayna'nın merkezindeki askeri komuta merkezini vurduğunu söyledi.

20.21: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Sosyal medya hesabından görüşmeyle ilgili açıklama yapan Zelenskiy, "Türkiye'ye verdiği destek için minnettarım." dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki durum ve müzakerelerin geldiği aşama ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, NATO Liderler Zirvesi'nde Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik desteği bir kez daha vurguladığını, ikili görüşmelerinde de Türkiye olarak izledikleri aktif ve ilkeli politikayı, sarf ettikleri etkin diplomatik gayretleri kapsamlı biçimde liderlerle paylaştığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte Türkiye’nin elinden gelen tüm yardımları hayata geçirdiğini dile getirdi.

RUS KORGENERAL ÖLDÜRÜLDÜ

20.02: Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar 30. gününde devam ediyor. Ukrayna ordusu tarafından yapılan açıklamada, ülkenin güneyinde bulunan Herson kentinin Chornobayivka bölgesindeki çatışmalarda, Rus ordusunun güney askeri bölgesi 49. Kombine Birliği Komutanı Korgeneral Yakov Rezantsev'in öldürüldüğü açıklandı. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Ukrayna ordusu 6 Rus general ve Karadeniz Donanması komutan yardımcısının çatışmalarda öldürüldüğünü açıklamıştı.

18.57: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarına karşı ülkede ateşkes ve barış ilan edilmesi için bir araya gelen Rusya ve Ukrayna heyetleri müzakerelerini sürdürüyor. Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky bu hafta boyunca heyetler arasında video konferans yöntemiyle görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Müzakereler Pazartesi'den Cuma'ya video konferans yoluyla tüm hafta boyunca devam etti ve yarın da devam edecek. İkincil konularda uzlaşmaya yakınız ancak kilit konularda ilerleme yok” dedi.

Haberin Devamı

18.20: Ukrayna sınırında konuşan Joe Biden, "Demokrasiyi savunmak vahşeti önlemek için buradayız. " dedi.

16.40: ABD Başkanı Joe Biden'la görüşmek üzere sınıra hareket eden Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda'nın uçağı, Varşova'ya dönerek acil iniş yaptı.

16.30: Bir ayda Ukrayna ordusundan 14 binden fazla askerin öldüğü yaklaşık 16 bin askerin de yaralandığı bildirildi. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinden 1351'inin öldüğünü, 3 bin 825'inin de yaralandığını açıkladı. 

Rusya,Ukrayna’nın hava kuvvetlerinin neredeyse tamamı ve donanmasının ise tamamının imha edildiğini duyurdu. Savunma Bakanlığı, özel operasyonun Putin'in belirlediği hedeflere ulaşana kadar devam edeceği vurgulandı.

Haberin Devamı

16.20: Rusya'dan yapılan açıklamada, "Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirleri kuşatma altında, Herson bölgesinin tamamı, Zaporijya’nın da büyük bir kısmı kontrolümüzde. Ukrayna’daki operasyonun genel olarak birinci etabı tamamlandı." denildi.

15.30 : Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın G20'den çıkarılmasından yana olduğunu söylemesi ardından açıklamada bulundu.

Peskov, böyle bir kararın Rusya için çok yıkıcı olmayacağını ifade etti, "G20 formatı önemli ama içinde bulunduğumuz durumda, üye ülkelerin çoğunun bizimle ekonomik bir savaş içinde olduğu bu dönemde çıkarılmamız sonuçları çok yıkıcı olmayacaktır" dedi.

Peskov, Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımlara cevaben dünyanın ABD ve Avrupa'dan daha büyük olduğunu, Moskova'yı izole etme çabalarının boşa olacağını da söyledi.

Haberin Devamı

14.40 : Ukrayna Tarım Bakanı Yardımcısı Taras Vysotskiy, dünyanın önemli tahıl üreticilerinden olan Ukrayna'nın, 150 bin hektarlık alanda ekim gerçekleştirdiğini açıkladı.

Uzmanlar, son zamanlarda Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ülkedeki ekim alanlarını çok ciddi şekilde daraltabileceğinden endişeliydi.

Vysotskit, mısır, soya, ayçiçeği, karabuğday, ve yulaf gibi tahılların ekimlerinin gerçekleştiğini bildirdi:

"Herson, Odessa ve Mıkolayiv bölgelerinde her şeye rağmen Ukrayna bayrağının atında ekim sürecinin başlatıldığını görüyoruz."

Perşembe günü sağlık sorunları yüzünden görevinden ayrılan eski Tarım Bakanı Roman Leshchenko, 2022'de kullanılan ekim alanlarının 2021'e göre yarıya düşebileceğini, hedeflenen 15 milyon hektardan 7 milyona azalabileceğini söylemişti.

Vysotskiy, ayçiçeği ve mısır gibi tahılların ekim alanlarında azalma, üretimi daha kolay ve gıda güvenliği açısından önemli bezelye, arpa ve yulaf gibi tahılların ise ekim alanlarında artış beklediğini söyledi.

Ukrayna, Rusya'nın işgalinin başlangıcından bu yana çavdar, yulaf, karabuğday, tuz, şeker, et ve hayvan ihracatını durdurdu, buğday, mısır ve ayçiçeği yağı ihracatı için rahsat gerekliliği getirdi.

14.30 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Ukrayna işgaline tarihi yaptırımlarla yanıt veren Batılı ülkelerin Rusya'ya topyekun savaş açtığını savundu.

Topyekun bir savaşla yüz yüze olduklarını kaydeden Lavrov, Batı'nın Rus ekonomisini yok etmeyi hedefleyerek aynı zamanda Rusya'yı yok etmeyi amaçladığını ileri sürdü.

Rusya Ukrayna'ya karşı kimyasal silah kullanır mı?

14.10 : BBC News'den Lyse Doucet analizi:

"Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana Ukrayna ordusundan olağanüstü bir direnişe şahit olduk. Ancak Rusya'nın olası kimyasal, biyolojik veya nükleer saldırılarına karşı Ukrayna'nın savunması bulunmuyor. Dün Brüksel'de gerçekleşen liderler zirvesinde NATO üyeleri Rusya'nın olası kimyasal silah saldırısına karşı Ukrayna'ya gerekli tüm desteği ve korumayı sağlayacağını belirtti. Peki Rusya bu silahları kullanır mı? Eğer savaş uzamaya devam eder, şimdiye kadar kullanılan silahlar başarısız olur ve Rusya Devlet Başkanı Putin stratejisini değiştirmek isterse Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanması ihtimaller arasında olabilir. Putin bunu daha önce Suriye'de, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın güvenik güçleri ile hareket ederken yapmıştı ve başarılı olmuştu. Kasım 2016'da da, Halep kentinin doğusunda dört yıl süren kuşatmanın son ayında klor gazı kullanılmıştı. Rusya, Ukrayna'yı işgali döneminde ise bir kimyasal tesiste yaşanan amonyak sızıntısı öncesinde, Ukrayna'nın ABD destekli biyolojik ve kimyasal silah kullandığı söylemleriyle BM Güvenlik Konseyi'ne başvurmuş, ancak reddedilmişti. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik kimyasal silah kullanabileceğine işaret eden bazı ipuçları olsa da henüz sahada bir göstergesi yok gibi görünüyor."

 

RUS KONVOYUNA PUSUNUN GÖRÜNTÜLERİ

14.00 : NATO yetkililerinin öldürülen Rus askeri sayısının 15 bin olabileceğini açıkladığı Ukrayna'da, Rus ordusu her gün ağır kayıplar veriyor.

Kariyerinde Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) başkanlığı ve savunma bakanlığı gibi unvanlar olan Robert Gates, Rusya lideri Putin'in ordusunun Ukrayna'daki performansı konusunda 'akıllara durgunluk verecek bir hayal kırıklığı içinde olduğu' tahmininde bulunuyor. Gates, Rus ordusunun durumuyla ilgili olarak, "Ukrayna'da niye orada olduklarını bilmeyen, çok iyi eğitim almamış askerler, komuta ve kontrolde büyük sorunlar ve inanılmaz derecede berbat taktikler görüyoruz" değerlendirmesi yaptı.

Ukrayna'dan imha edilmiş Rus tankları, hava savunma sistemleri ve zırhlı araçlarını gösteren onlarca video sosyal medyada paylaşılıyor.

Son dakika haberler... Rusyaya büyük darbe Ukrayna duyurdu: Üst düzey isim öldürüldü

Ukrayna ordu birliklerinin yanı sıra binlerce gönüllü de cephe hattında Rus işgalcilere karşı savaşıyor. Aralarında ABD'li gönüllülerin de bulunduğu Ukrayna güçleri, bir Rus konvoyunu Kiev yakınlarındaki bir köyde pusuya düşürdü.

Son dakika haberler... Rusyaya büyük darbe Ukrayna duyurdu: Üst düzey isim öldürüldü

ABD'li gönüllünün paylaştığı videoyla sosyal medyada yayılan saldırıda çok sayıda Rus tankı yok edildi, siyah dumanlar gökyüzüne yükseldi. Bir başka görüntüde ise boynunda poşu olan bir Ukraynalı kadın gönüllü tank enkazlarının arasından çıkıp yürüdü.

Yerel kaynaklar, Kiev yakınlarındaki çatışmanın sürdüğünü belirtiyor.

Rusya işgalin birinci haftasında yaklaşık 500 askerinin öldüğünü kabul etmek zorunda kaldı. ABD istihbaratı Rusya'nın kayıplarının en az 7 bin olduğunu geçen hafta açıklamıştı.

13.50 : Ukraynalı yetkililer, Azak Denizi kıyısındaki Mariupol kentinde geçen hafta tiyatro binasını bombardımana tutan Rus işgalcilerin en az 300 kişinin ölümüne yol açtığını açıkladı.

İnsani krizin giderek derinleştiği Mariupol'de, saldırı sırasında Drama Tiyatrosu'nda 1300 şehir sakini vardı. Yüzlerce sivil, Rus bombardımanından kaçmak için sığındıkları tiyatroda hayatını kaybetti.

Kuşatma altındaki Mariupol'ün Belediye Başkanı, Rus birliklerin şehirden çıkışları ve şehre gönderilen yardımların geçişini engellediğini söyledi.

Ukrayna'da önemli bir liman kenti olan Mariupol, savaşın başlangıcından beri Rus birliklerin kuşatması altında. Bugünlerde şehrin büyük çoğunluğu yıkıntı halinde, su ve enerji kesintileri ise devam ediyor.

Son dakika haberler... Rusyaya büyük darbe Ukrayna duyurdu: Üst düzey isim öldürüldü

Belediye Başkanı Vadym Boychenko, "Durum çok karışık. Bu bir insani kriz. Durmadan çatışmalar devam ediyor. Şehrin genelini bizim askerlerimiz kontrol etse büyük bir kısmı Rus birliklerin kuşatması altında" diye anlatıyor.

Mariupol'da birçok insani geçiş koridorunun başarısız olmasıyla hala 100 bine yakın kişi bulunduğu düşünülüyor. Şehirden çıkabilenler ise şu, gıda ve ilaç stoklarının bittiğini ve bitmek bilmeyen saldırıları anlatıyor.

Boychenko, "Sivillerin tahliyesi için çalışmaya devam ediyoruz. İnsanları kurtarmanın tek yolu bu çünkü şehir mahvedildi ve yeniden inşa etmek yıllar sürecek" diyor.

Boychenko, 300 tonluk insani desteğin şehrin sınırında beklediğini ancak Rus askerlerin içeri almadığını ekliyor.

ABD ve Avrupa Birliği'nden doğal gaz anlaşması

13.00 : Amerika Birleşik Devleteri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB), Avrupa'nın enerjideki Rusya'ya bağımlılığını azaltmaya yönelik yeni bir anlaşmaya vardı.

Anlaşmayla ABD, Avrupa ülkelerine 2022’nin sonuna kadar en az 15 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik edecek.

Rusya, Avrupa Birliği’nin en büyük doğal gaz tedarikçisi konumunda ve Avrupa ithalatının yüzde 40’tan fazlasını oluşturuyor.

AB, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana Avrupa'da Rus enerji kullanımını durduracağını açıklamıştı.

Avrupa Birliği bu yönde ithalatlarını artırmayı ve yenilenebilir enerji üretimini geliştirmeyi hedefliyor.

12.10 : Ukrayna Başbakan Yardımcısı İryna Vereshchuk, ülkenin güneyinde kuşatma altındaki Mariupol'daki sivilerin bugün açılması planlanan güvenli koridoru kullanarak özel araçlarıyla şehirden ayrılmasını umduklarını söyledi.

Rus birliklerin çevrelediği liman kentinden sivillerin güvenli çıkışı için yapılan birçok deneme başarısız oldu.

Normal şartarlarda yaklaşık 400 bin kişilik Mariupol haftalardır Rus birliklerinin bombardımanına uğruyor. Şehirden çıkamayan siviller ise binaların bodrum katında sığınıyor. Yetkililer şehirde çok ciddi gıda ve enerji kıtlığı yaşandığını ifade ediyor.

Vereshchuk, Mariupol'dan ayrılabilenlerin yakındaki Berdiansk'ta onları Zaporijya'ya götürecek otobüslere binebileceğini söyledi, "Bugün Mariupol'dan Zaporikya'ya giden otobüslerin dolu olması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

11.20 : Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev dışındaki büyük bir akaryakıt deposunun Kalibr füzeleriyle yok edildiğini açıkladı.

Günlük basın toplantısında konuşan bakanlık sözcüsü Igor Konaşenkov, saldırının Perşembe akşamı gerçekleştiğini ve Kalibr kruz füzelerinin denizden ateşlendiğini söyledi.

11.15 : Ukrayna'nın orta kesiminde yer alan Dnipro'daki bir askeri birim, Rus işgalciler tarafından ateşlenen füzelerle hedef alındı.

Dnipro valisi, şehrin dışındaki birime iki füzeyle saldırı düzenlendiğini ve ciddi bir yıkıma yol açtığını söyledi. Kurtarma ekipleri, enkaz altında canlı olup olmadığını araştırıyor.

İngiltere: Kiev yakınlarındaki bazı şehirler el değiştirdi

11.10 : İngiltere Savunma Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Kiev etrafında, başkentin 35 kilometre kadar yakınındaki bazı şehirleri ve önemli savunma konumlarını yeniden ele geçirdiğini söyledi.

Twitter üzerinden yapılan paylaşımda Bakanlık, Rusya birliklerine giden tedarik zincirinin zorlandığı, bunun Ukrayna'nın lehine olduğunu belirtti.

Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Rus ordusunu Kiev'den kuzeybatı yönünde Hostomel hava sahasına doğru itmeye devam etmesinin beklendiğini ekledi.

Ukrayna'nın güneyinde ise Rus birliklerin Mykolaiv'ı kuşatma çabalarının devam ettiğini ve Odessa'ya doğru ilerlemeyi hedeflediklerini, ancak Ukrayna'nın direnişi ve lojistik sıkıntılar yüzünden yavaşladığı paylaşıldı.

UYDUDAN NET FOTOĞRAF

Son dakika haberler... Rusyaya büyük darbe Ukrayna duyurdu: Üst düzey isim öldürüldü

11.00 : Ukrayna ordusu, işgalin birinci ayının dolduğu gün Rus donanmasına en büyük saldırısını Azak Denizi kıyısındaki Berdyansk limanında düzenledi.

Berdyansk limanında demirli Rus savaş gemilerindeki devasa patlamalar birçok farklı açıdan kaydedildi ve videolar sosyal medyada paylaşıldı.

Son dakika haberler... Rusyaya büyük darbe Ukrayna duyurdu: Üst düzey isim öldürüldü

Ukraynalı yetkililer, Perşembe günü Rusya'nın büyük çıkarma gemisi Orsk'un sulara gömüldüğünü açıkladı. Daha sonra yapılan açıklamada ise batırılan geminin Rusya'nın büyük savaş gemilerinden Saratov olduğu aktarıldı. Orsk patlamalarda ağır hasar alırken, Caesar Kunikov ve Novocherkassk gibi çıkarma gemileri de hasar gördü.

Son dakika haberler... Rusyaya büyük darbe Ukrayna duyurdu: Üst düzey isim öldürüldü

Dünya çapında büyük yankı uyandıran liman saldırısı, uydular tarafından da görüntülendi. Planet Labs, Berdyansk limanındaki Rus savaş gemilerinden gökyüzüne yükselen yoğun dumanın yer aldığı fotoğrafı paylaştı.

Rusya'dan henüz söz konusu saldırıya ilişkin bir açıklama yok ve suskunluk sürüyor. Rus medyası da beklendiği gibi vurulan gemileri haberleştirmedi.

10.55 : Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Batı'nın Rusya'da iş insanlarına uyguladığı yaptırımların Kremlin'e etkisi olacağını düşünmenin 'aptalca' olduğunu ifade etti.

Batılı ülkeler, Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana Rusya'ya çok sayıda yaptırım uyguladı. Bu yaptırımların bazısı, özellikle Devlet Başkanı Putin'e yakın olduğu düşünülen iş insanlarını hedefliyor.

Eskiden Rusya Devlet Başkanı olan Medvedev, "Kendimize şu soruyu soralım, bu iş insanlarının Rusya'nın yönetimi üzerinde gerçekten en ufak etkisi olabilir mi? Ben size açık şekilde cevaplıyorum, kesinlikle hayır" dedi.

Ancak bazı analistler oligarklara baskı uygulamanın ve onları yaptırımlarla zor durumda bırakmanın işe yarayabileceğine, Putin'i stratejisini değiştirmeye itebileceğine inanıyor.

Off-shore varlıkları olan zenginleri araştıran sosyoloji profesörü Brooke Harrington, "Zengin Rusların Putin ile iletişim kurması ve işgalin ülkeyi nasıl zor durumda bıraktığı mesajını iletme ihtimali çoğu vatandaşa kıyasla çok daha yüksek" dedi.

BIDEN UKRAYNA SINIRI YAKINLARINA İNİYOR

 

10.00 : Ukrayna, Rus işgalcilerin 24 Şubat tarihinden bu yana 135 çocuğu öldürdüğünü açıkladı. Rus saldırılarında yaralanan çocukların sayısı ise 184. 

08.35 : Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO, G7 ve AB zirvelerine katılan ABD Başkanı Joe Biden, bugün Polonya'nın Ukrayna sınırına yalnızca 80 kilometre olan Rzeszow'u ziyaret edecek.

Agence France-Presse (AFP), Biden'ı taşıyan Air Force One uçağının gün içinde Rzeszow'a ineceğini bildiriyor. 

Biden'ın ziyaretinde NATO'nun doğu kanadına konuşlandırılan ve oldukça güçlendirilmiş ABD 82'nci Hava İndirme Tümeni üyeleri ile görüşmesi bekleniyor.

ABD lideri, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüşecek, Polonya'nın Ukrayna'ya gösterdiği destek ve sağladığı insani yardımları için teşekkür edecek.

Zelenskiy'den Avrupa'ya: Rusya'yı durdurmak için geç kaldınız

08. 30 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, NATO zirvesinin ardından Avrupa Konseyi'nin Brüksel'de toplanan liderler zirvesine de video konferans yöntemiyle hitap etti.

Rusya'nın saldırılarının ülkesine verdiği zararı anlatan ve Avrupa'ya, Ukrayna'ya verdiği destek için teşekkür eden Zelenskiy, ardından Avrupalı liderlere "Rusya'yı durdurmak için çok geç harekete geçtiklerini" söyledi:

"Yaptırımlar uyguladınız, müteşekkiriz. Bunlar güçlü adımlar. Ancak biraz geç kaldınız... Bir şansımız vardı. Belki önleyici yaptırımlar uygulansaydı Rusya savaşa kalkışmazdı."

Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattına da konuşmasında değinen Zelenskiy, daha önce durdurulsaydı Rusya'nın bir doğal gaz krizi de yaratamayacağını söyledi. Ardından da ülkesinin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin onaylanması çağrısı yaptı: "Size buradan sesleniyorum, bunun için geç kalmayın."

RUSYA VE ÇİN'DEN AYNI GÜN TALİBAN'A ZİYARET

08.25 : Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Perşembe günü Afganistan'ın başkenti Kabil'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Wang Yi'nin Kabil'e inmesi, Taliban'ın Ağustos 2021'de yönetimi ele geçirmesiyle birlikte Çin'den yapılan en üst düzey ziyaret özelliğini taşıyor.

Dahası, Çin Dışişleri Bakanı Kabil'deyken Taliban'ın bir başka önemli konuğu vardı: Rusya lideri Vladimir Putin'in Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov.

Son dakika haberler... Rusyaya büyük darbe Ukrayna duyurdu: Üst düzey isim öldürüldü

Taliban, hem Rus hem de Çinli konuklarıyla ikili ilişkilerden ekonomik işbirliğine birçok konuyu görüştüğünü belirtiyor.

08.20 : Kremlin tarafından 'en aktif Rus karşıtı lider' olarak tanımlanan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Vladimir Putin'in barış istediği konusunda iyimser olmadığını söyledi.

Brüksel'deki NATO zirvesinin ardından BBC Newsnight'a açıklama yapan Johnson, "Bence saldırılarını iki katına çıkarmaya ve Ukrayna'nın büyük şehirlerini Groznileştirmeye karar verdi" dedi.

'Groznileştirme' ifadesi, Putin'in ağır bobardıman sonrası 1999-2000 yılları arasında işgal altında tuttuğu Çeçen şehri Grozni'den geliyor.

'RUS GÜDÜMLÜ FÜZELERİNDE HATA PAYI YÜZDE 60'

Son dakika haberler... Rusyaya büyük darbe Ukrayna duyurdu: Üst düzey isim öldürüldü

08.15 : Amerikan istihbaratı, birinci ayını dolduran Ukrayna işgalinde Rusya'nın kullandığı hassas güdümlü füzelerdeki hata oranının yüzde 60'a çıktığını belirtiyor. Rusya'nın bugüne kadar Ukrayna'ya 1100'den fazla füze ateşlediği biliniyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un yakın zamanda yayınlayacağı strateji belgelerinde ise, Ukrayna'yı işgale girişen Rusya 'şiddetli tehdit' olarak ilan edilecek.

Bir Pentagon yetkilisi, Ukrayna işgaliyle birlikte Rusya'nın daha güçsüz ve daha fazla yalnız kalacağını söyledi. Pentagon'un Savunma Politikalarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Colin Kahl'a göre, Rusya askeri, ekonomik, politik ve jeopolitik güçsüzlükle yüzleşecek.

Colin Kahl ayrıca, Rusya'nın hassas güdümlü cephaneliğinin bitmekte olduğunu belirtip Moskova'nın topçu atışları ve bombalara bel bağlayabileceğini aktardı.

Pentagon yetkilisi, halihazırdaki işgal tablosunun Rusya'yı Çin için stratejik bir yükten daha fazlası haline getirdiğini de sözlerine ekledi.

UKRAYNA 36 SAVAŞ UÇAĞI İSTEDİ

08.00 : CNN International, olağanüstü NATO zirvesi öncesinde Ukrayna'nın talep ettiği silah listesinin güncellendiğini bildiriyor.

Habere göre, Ukrayna'nın her gün acil ihtiyacı olan tanksavar ve uçaksavar füzelerinin sayısı 500'e çıktı. ABD, Rus işgalcilere karşı Ukrayna'ya Stinger uçaksavar füzeleri ve Javelin tanksavar füzeleri gönderiyor.

Kiev yönetiminin yenilenen listesinde ayrıca savaş uçakları, saldırı helikopterleri, S-300 gibi hava savunma sistemleri de var. 36 savaş uçağı talep eden Ukrayna'nın taleplerinin kısa sürede karşılanması bekleniyor.

CNN International'a konuşan bir Pentagon yetkilisi, günler içinde Doğu Avrupa'ya çok sayıda uçuş gerçekleşeceğini ve silahların kara yoluyla Ukrayna'ya sokulacağını söyledi.

Savaşın ikinci haftasında, yani 7 Mart tarihinde ABD ve diğer NATO üyelerinin Ukrayna'ya gönderdiği tanksavar füzelerinin sayısı 17 bin, uçaksavar füzelerinin sayısı ise 2 bindi.

BIDEN'DAN PUTİN'E AÇIK MESAJ

Son dakika haberler... Rusyaya büyük darbe Ukrayna duyurdu: Üst düzey isim öldürüldü

07.45 : ABD Başkanı Joe Biden, NATO zirvesinin ardından Brüksel'de Avrupa Konseyi'nde Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesine katıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'NATO'yu bölmeye çalıştığı' iddialarını yineleyen Biden, "Putin, ABD ile birlik halinde olan 30 ülkeyle baş etmektense 30 bağımsız ülkeyle baş etmeyi tercih eder" dedi.

Biden, sadece NATO değil Avrupa Konseyi ve G7 ülkeleriyle bir bütün olarak Avrupa'nın birliğinin çok önemli olduğunu söyledi: "Şu an savaş suçu işlediğine inandığımız bu adamı durdurmak için yapabileceğimiz en önemli şey."

07.40 : Rusya ve Ukrayna, savaşın bir ay önce başlamasından bu yana ilk esir takasını gerçekleştirdiklerini söylüyor.

Yetkililer, 10 Ukrayna askerinin 10 Rus askeriyle değiştirildiğini aktardı.

Ayrı bir takasta ise, Odessa açıklarında batan bir gemiden kurtarılan 11 Rus sivil denizci, savaşın başlangıcında Karadeniz'deki Yılan Adası'nı ele geçirmeye çalışırken Ruslar tarafından el koyulan bir gemideki 19 Ukraynalı denizciyle takas edildi.

Gemi iseTürkiye'deki bir limandan Ukrayna'ya iade ediliyor.

Bu hafta başlarında Rusya ve Ukrayna, Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus ordusu tarafından ele geçirilen Melitopol belediye başkanı için dokuz Rus esiri takas ettiklerini söyledi.