Dünya SON DAKİKA... Putin tarih verdi! 'Rubleyle ödemeyen doğal gaz alamaz'

SON DAKİKA... Putin tarih verdi! 'Rubleyle ödemeyen doğal gaz alamaz'

31.03.2022 - 12:24 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, gözler Rusya'nın bu sabah ateşkes ilan ettiği Mariupol'den bazı otobüsler ayrıldı. ABD, Rusya lideri Putin'in askeri danışmanları tarafından korku iklimi nedeniyle yanıltıldığını açıkladı, Kremlin bugün Washington'a yanıt verdi. Türkiye'ye müzakereler için teşekkür eden NATO Genel Sekreteri, Ukrayna'daki Rus askerlerinin yeniden konumlandığını söyledi. Putin'den doğal gaz satışına ilişkin açıklama geldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde otuz altıncı güne girildi, diplomasi ve cephe hattındaki tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.

02.18: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun ülkesine saldırılarına dönük son duruma dair açıklamalarda bulundu. Rusya’nın 3-5 gün içerisinde Ukrayna’yı teslim alacağını hesap ettiğini savunan Zelenskiy, “Donbass’taki 8 yıllık savaşın ardından ulusal savunmamızın da 36. günü sona erdi. Zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyoruz bile. Her gün ve her gece bizim için aynı. Bütün Mart ayı ve Şubat ayının son 5 günü işgalciler farklı yönlerden, havadan, karadan ve denizden evimize girmeye çalışıyor. Üç beş gün dediler. Bunun bütün devletimizi ele geçirmeleri için yeterli olacağını düşündüler. 36 gündür ayaktayız ve savaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

00.00: Rus ordusu işgal ettiği Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nin yönetimini yeniden Ukrayna’ya devretti. Konuya ilişkin açıklama Ukrayna Yasak Bölge Yönetimi Devlet Ajansı, "Resmi olarak açıklıyoruz, Rus ordusunun santralde çıkışı başladı ve tamamen çıktılar. Dokümanlar santral çalışanları ve Rus askerleri tarafından imzalandı. Rus askeri çıkarken kıymetli eşyaları ve araçları çalıyor. Santralin durum değerlendirmesi Ukraynalı özel ekipler tarafından patlayıcı olup olmadığının kontrolü yapıldıktan sonra gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA... Putin tarih verdi Rubleyle ödemeyen doğal gaz alamaz

23.43: Ukrayna Savunma Bakanlığı, sivil yerleşim alanına gizlenen Rus ordusuna ait zırhlı araçlarını düzenlediği topçu saldırısıyla vurdu. Bakanlık, insansız hava aracı (İHA) ile anbean kayıt altına alınan saldırı anına ait görüntüleri paylaştı. Ukrayna Savunma Bakanlığı ayrıca, 24 Şubat-31 Mart tarihleri arasındaki Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Açıklamada, 17 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğü, 614 tank ve bin 735 askeri zırhlı teknik aracın da imha edildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

23.12: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Rusya-Ukrayna arasındaki müzakereler için geldiği İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın misafiri olmaktan büyük gurur duyduğunu açıkladı.

22.35: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Avrupa ülkelerinin parlamentolarına hitap etmeye devam ediyor. Belçika parlamentosunda düzenlenen özel oturumda konuşan Zelenskiy, Belçika’ya verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Zelenskiy Ukrayna’nın hava sahasının uçuşa kapatılmasını ve ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyesi yapılmasını istedi.

22.31: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun günlük faaliyet raporuna dair brifing verdi. Ukrayna’daki Azov Taburu’nun Mariupol’den üst rütbeli komutanları tahliye etmeye çalıştığını aktaran Konaşenkov, “Kiev rejimi 31 Mart sabahı Ukraynalı Neo-Nazi Azov Taburu’nun komuta kadrosunu iki Mi-8 helikopteri ile tahliye etmeye çalıştı. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) birlikleri, Ukrayna ordusundan ele geçirdikleri ABD yapımı Stinger füzesiyle Mi-8 helikopterlerini düşürdü. Helikopterlerden biri Rybatskoye köyü yakınlarına düşerken, füze darbesiyle hasar alarak denize doğru yönelen diğer helikopter kıyıya 20 kilometre mesafede düştü” ifadelerini kullandı. Konaşenkov, düşürülen helikopterlerde kaç kişinin öldüğüne dair bilgi paylaşmadı.

Haberin Devamı

22.12: Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya’nın bugün Mariupol'den Zaporijya’ya açtığı insani koridorun yarın da açık tutulmasını talep etti. Liderlerin bu görüşmesinin ardından Putin, Rusya Savunma Bakanlığı’na söz konusu insani koridorun yarın da açık tutulması emrini verdi.

20.22: ABD, Rusya'ya Ukrayna'yı işgali nedeniyle yaptırımları genişleterek, Rus teknoloji sektörünü hedef alan yeni yaptırımlar uyguladı. ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus teknoloji şirketlerine ve ülkenin mevcut yaptırımlardan kaçınmak için kullandığı yasa dışı ağlarına yaptırımlar getirildiğini belirtilerek, bu doğrultuda 21 kuruluş ve 13 kişiye yaptırım uyguladığını aktardı.

Haberin Devamı

19.15: Ukrayna’nın başkenti Kiev bölgesindeki bir kent daha Rus ordusundan temizlendi. Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanlığı Başkan Yardımcısı Oleksandr Gruzevich yaptığı açıklamada, Kiev bölgesinde bulunan Vyshgorod kentindeki Rus ordusunun geri püskürtüldüğünü bildirerek, "Yakın zamanda bizi iyi haberler bekliyor. Birçoğunuz Bucha, Vyshgorod gibi şehirler için endişeleniyorsunuz. Vyshgorod artık bizim kontrolümüzde. Söylediğim gibi yakın zamanda iyi haberlerimiz olacak. Birçok konumda başarılı olduk. Birkaç gün içinde iyi haberler gelecek. Acele etmek istemiyorum çünkü bir yeri alabilmek ve orayı kontrol altında tutabilmek ayrı şeyler. Önümüzü, tabloyu göreceğiz ve başarımızı arttıracağız” dedi.

18.55: Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle artan petrol fiyatları ile mücadele için ABD’nin stratejik rezervlerinden günde 1 milyon varil petrolü serbest bırakılması yönünde karar aldığı duyuruldu.

Haberin Devamı

18:37: Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 20.00'de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşecek.

18.28: Rusya, Avrupa Birliği’nin üst düzey yöneticilerine yaptırım kararı aldıklarını duyurdu.

18.15: Afganistan'a komşu ülkelerin dışişleri bakanları toplantısı için Çin'de bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve NATO hakkında açıklamalarda bulundu. Lavrov, "Daha önce de belirttiğimiz gibi ABD ve NATO’nun askeri altyapılarını veya onlara hizmet eden Afganları komşu ülkelere, özellikle de Orta Asya’ya konuşlandırmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Bu tür planlar bölge ülkelerinin güvenlik çıkarlarına ve Kolektif Güvenlik Örgütü’nün yasal belgelerinden doğan yükümlülüklerine aykırıdır" ifadelerini kullandı.

17.00 : Ukrayna'nın kamu nükleer şirketi Energoatom, Çernobil nükleer santralini işgal eden Rus güçlerin büyük bölümünün ayrıldığını ve Belarus sınırına yöneldiğini söyledi. Açıklamada, "Çernobil nükleer santralini ve diğer tesisleri ele geçiren işgalciler, iki kol halinde Ukrayna sınırına doğru yola çıktılar" denildi.

16.20 : Rusya lideri Putin, gaz ödemelerinin Cuma gününden itibaren rubleyle yapılması gerektiğini söyledi. Putin, bu şartın yerine getirilmemesi halinde sözleşmelerin askıya alınacağını bildirdi. Rusya lideri,, ABD’nin Avrupa’yı pahalı LNG tüketimine geçirmeye çalıştığını belirterek, “Avrupa sanayisi zarar görecek ve milyonlarca kişi işsiz kalacak, hayat standartları düşecek” dedi.

Almanya'dan jet hızında gelen yanıtta 'Putin'in şantajlarına boyun eğmeyecekleri' vurgulandı.

14.42 : İngiltere, Rusya’ya uyguladığı yaptırım listesine yeni isimleri ve kurumları ekledi. Televizyon sunucusu Sergey Brilev ve Kremlin’in fonladığı TV-Novosti medya kurumu yaptırım uygulanan şirketler arasına eklendi.

TV-Novosti, Russia Today medya kurumunun da çatı şirketi.

Gazprom-Media’nın başında bulunan Aleksandr Zharov, RT’nin müdürü Anton Anisimov ve Sputnik’in uluslararası yayıncılık biriminin başında bulunan Anton Anisimov da yaptırım listesine eklendi.

General Mikhail Mizintsev de yaptırım listesine yeni eklenen 14 isim arasında.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya’nın Ukrayna savaşının “yağmur sağanağına” dayandığını belirtti.

14.36 : ABD'den gelen Rusya lideri Vladimir Putin'e danışmanları tarafından doğru bilgi verilmediği yönündeki açıklamalara, Kremlin yanıt verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Kate Bedingfield, Putin'in danışmanlarının korkudan Rus ordusunun Ukrayna'daki zaaflarını Putin'e anlatamadığını söyledi. Bedingfield, ABD'ye gelen bilgiye göre Putin'in Rus ordusu tarafından yanıltıldığını düşündüğünü aktardı.

Bedingfield, "Bu da Putin ile askerler arasında sürekli bir gerginlik yaratıyor. Putin'in savaşı Rusya'yı uzun vadede zayıflatan ve dünya sahnesinde giderek yalnızlaştıran stratejik bir hataydı" dedi.

ABD'ye göre Putin'in danışmanları, korkularından, ona Ukrayna'da savaşın ne kadar kötü gittiğini söyleyemiyor. Ayrıca Putin'e, yaptırımların Rus ekonomisi üzerindeki etkisi de tam olarak aktarılmıyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'a günlük basın toplantısında Washington'da yapılan değerlendirme soruldu.

Ne ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ne de Pentagon'un neler olduğuna dair gerçek bilgiye sahip olmadığını savunan Peskov, "Kremlin'de neler olup bittiğini tamamen anlamıyorlar. Başkan Putin'i anlamıyorlar, kararların nasıl alındığını anlamıyorlar ve ve bizim çalışma yöntemimizi anlamıyorlar" diye konuştu.

SON DAKİKA... Putin tarih verdi Rubleyle ödemeyen doğal gaz alamaz

14.26 : NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'da daha fazla Rus saldırısı beklenebileceğini söyledi. Moskova'dan gelen çekilme açıklamalarına rağmen sahada herhangi bir değişiklik olmadığını kaydeden Stoltenberg, Rus birliklerinin yeniden konumlandığını belirtti.

NATO yöneticisi, Rusya'nın bazı birliklerini Donbas'ta kaydırdığını ve yeni bir saldırıya hazırlandığını aktardı.

Jens Stoltenberg, Ukrayna ve Rusya heyetlerini İstanbul'da buluşturan Türkiye'ye de teşekkür etti.

13.52 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İtalya Başbakanı Mario Draghi telefonda görüştü. Putin, Draghi'ye Ukrayna'da ateşkes için koşulların henüz olgunlaşmadığını söyledi.

Draghi ayrıca Putin'in kendisine mevcut gaz sözleşmelerinin yürürlükte kaldığını ve Avrupalı ​​firmaların euro ve dolar olarak ödemeye devam edeceğini söylediğini söyledi.

Draghi, "Anladığım, ancak yanılıyor olabilirim, ödemenin dönüştürülmesinin Rusya Federasyonu'nun bir iç meselesi olduğudur." dedi.

13.49 : Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Norveç başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Norveç Başbakanı Stoere'nin Perşembe günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna'nın işgalini ele aldığı bir saatlik bir görüşme yaptığı belirtildi. Stoere, "Başkandan acilen Ukrayna'daki savaşı sona erdirmesini, Rus birliklerini çekmesini ve insani yardım erişimini sağlamasını istedim" dedi.

Bir NATO üyesi olan Norveç, Kuzey Kutbu'nda Rusya ile sınır komşusu.

13.25 : Kremlin, Rus ve Alman ekonomik danışmanların ayrı ayrı görüşme yaptığını açıkladı. Kremlin ayrıca Putin'in Almanya Başbakanı Scholz'u ruble ile gaz ödemelerinin nasıl yapılacağına dair ayrıntılı bilgi verdiğini söyledi. Rus gazının alınma şeklinde hiçbir değişiklik olmayacağını söyleyen Kremlin, sözleşmelerde para birimi olarak ruble kullanıldığını ifade etti. 

12.45 : Ukrayna Cumhurbaşkanı Vlodomir Zelenskiy, Hollanda Temsilciler Meclisi’ne hitaben yaptığı konuşmada, "Rusya ile tüm ticareti durdurmaları ve Rus gazını boykot etmeleri” çağrısında bulundu.

Video konferans yoluyla milletvekillerine seslenen Zelenskiy, “Böylece Putin'in yürüttüğü savaşa milyarlarca dolar katkıda bulunmayın” dedi.

Gürcistan: Güney Osetya'da referandum kabul edilemez

SON DAKİKA... Putin tarih verdi Rubleyle ödemeyen doğal gaz alamaz

12.37 : TASS haber ajansının aktardığına göre, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani yaptığı açıklamada Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinde Rusya'ya katılım konusunda referandum yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Güney Osetya'nın ayrılıkçı cumhurbaşkanı dün yaptığı açıklamada, bölgenin yakın gelecekte kendilerini bağımsız olarak tanıyan, mali yardım sağlayan ve halkına Rus pasaportları vererek asker konuşlandıran Rusya'nın bir parçası olmak için adımlar atacağını söylemişti.

12.22 : Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Osama Rabie, Süveyş Kanalı’ndaki nakliye geçiş ücretlerinin Ukrayna’daki savaş yüzünden yükseldiğini aktardı.

Süveyş Kanalı, Avrupa ve Asya arasındaki en hızlı gemi geçiş rotası.

12.15 : Avustralya, Rusya ve Belarus'un En Çok Tercih Edilen Ülke (MFN) listesinden çıkarılacağını ve iki ülkeden yapılacak tüm ithalatlara yüzde 35 ek vergi uygulanacağını açıkladı.

Avustralya'nın aldığı karar, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin bugün ülke parlamentosuna seslenmesinin ardından geldi. Zelenskiy, Rusya'nın durdurulması için daha fazla yaptırıma ihtiyaç duyulduğunu söylemiş, yeni ve güçlü yaptırımların Rus ordusunun Ukrayna işgalini bitirmesi için gerekli olduğunu kaydetmişti.

Moskova'yı hedef alan yaptırımlar uygulayan Avustralya, Ukrayna'ya ise askeri ve insani yardım gönderiyor.

11.41 : Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan BBC Ortadoğu editörü Jeremy Bowen, şehir etrafında halen yoğun şekilde askeri hareketliliğin bulunduğunu bildiriyor.

Ukraynalıların Kiev'in kuzeybatısındaki Irpin'i tamamen Rus işgalcilerden temizlediğini aktaran Bowen, buna karşın Irpin sakinlerinin henüz evlerine dönmesine izin verilmediğini kaydediyor. Çünkü, Irpin halen çok tehlikeli.

Jeremy Bowen, ayrıca Rus birliklerinin Kiev'in hemen yakınındaki Gostemel ve Bucha köylerinde olduğunu ve bir gün önceye kadar çatışma yaşandığını yazdı.

BBC Editörü, Çarşamba'yı Perşembe'ye bağlayan gece fırlatılan roketleri kilometrelerce uzaktan görebildiğini de dile getirdi.

Jeremy Bowen, yazısının başlığında Kiev çevresindeki tepmonun düşmediğini belirtti.

11.37 : 24 Şubat'ta başlayan Rus işgalinden bu yana Ukrayna ordusu Rus donanmasına en büyük deniz saldırısını Azak Denizi kıyısındaki Berdyansk limanında düzenledi.

Berdyansk limanında demirli Rus savaş gemilerindeki devasa patlamalar birçok farklı açıdan kaydedildi ve videolar sosyal medyada paylaşıldı.

SON DAKİKA... Putin tarih verdi Rubleyle ödemeyen doğal gaz alamaz

Ukraynalı yetkililer, 24 Mart Perşembe günü Rusya'nın büyük çıkarma gemisi Orsk'un sulara gömüldüğünü açıkladı. Daha sonra yapılan açıklamada ise batırılan geminin Rusya'nın büyük savaş gemilerinden Saratov olduğu aktarıldı. Orsk patlamalarda ağır hasar alırken, Caesar Kunikov ve Novocherkassk gibi çıkarma gemileri de hasar gördü.

SON DAKİKA... Putin tarih verdi Rubleyle ödemeyen doğal gaz alamaz

Dünya çapında büyük yankı uyandıran liman saldırısı, uydular tarafından da görüntüleniyor. Berdyansk limanındaki Rus savaş gemilerinden gökyüzüne yükselen yoğun dumanın yer aldığı fotoğrafı paylaşan Planet Labs, bugün ise geride kalan gemi kalıntısının fotoğrafını geçti.

SON DAKİKA... Putin tarih verdi Rubleyle ödemeyen doğal gaz alamaz

Donanma saldırısına ilişkin hiçbir açıklama yapmayan Rusya'nın, gemiden geriye kalanları olduğu gibi bıraktığı göze çarpıyor. Birkaç ayrı noktadaki devasa deliklerin dikkat çektiği savaş gemisinin vurulduğu, uydu fotoğrafıyla da kanıtlandı.

Mariupol'ü ele geçirmek için haftalardır yoğun bombardımana girişen Rusya, Berdyansk limanındaki gemilerle zırhlı araç ve diğer lojistik ekipmanları getirmişti. Son fotoğrafta, enkaza dönen geminin dışında limanda başka bir savaş gemisinin bulunmadığı görüldü.

İLK TAHLİYE OTOBÜSLERİ MARİUPOL'DEN AYRILDI

 

10.32 : Rusya'nın Azak Denizi kıyısındaki Mariupol'de ateşkes ilan etmesi üzerine Ukrayna sivillerin tahliyesi için 45 otobüs gönderdi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün kendilerine gönderdiği mesajın ardından otobüslerin hareket ettiğini söyledi. Otobüsler, açılan insani koridordan sivilleri Berdiansk şehrine taşıyacak.

Yoğun Rus bombardımanı altındaki Mariupol'de sıkışıp kalan sivillerin bindiği 17 otobüs ise, bu sabah kentten ayrıldı ve 220 kilometre uzaktaki Zaporizhzhia'ya doğru ilerliyor.

Mariupol'e ulaşmayı hedefleyen 28 otobüs ise, Vasylivka'daki Rus kontrol noktasında bekliyor.

Şubat ayı sonundan bu yana Rus kuşatması altındaki liman kenti Mariupol, Ukrayna işgalinin en ağır sonuçlarını yaşayan şehir oldu. İşgalden önce yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı Mariupol'de neredeyse her bina enkaza dönmüş durumda.

10.25 : Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, Avrupa'nın Ukrayna'yı işgal eden Rusya'dan petrol ve gaz alımını durdurması erektiğini söyledi. Nauseda, söz konusu adımı kapsayan beşinci yaptırım paketinin kabul edilmesi çağrısını yaptı.

Litvanya liderine göre, Vladimir Putin'in Avrupa'ya sattığı petrol ve doğalgazdan gelen parayla Ukrayna şehirlerinin bombardımana tutulmasını finanse ediyor.

10.16 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Gürcistan ve Fas büyükelçilerini Kiev'e geri çağırdı. Zelenskiy, gerekçe olarak temsilcilerin söz konusu ülkeler üstünde Ukrayna'ya yardım ve Rusya'yı cezalandırmak için yeterince baskı uygulamamasını gösterdi.

Ukrayna lideri ayrıca, Latin Amerika, Ortadoğu, Güney Asya ve Afrika'daki büyükelçilerin de yakın zamanda sonuç almasını beklediğini söyledi.

09.24 : İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarına dair son istihbarat bilgilerini paylaştı.

Buna göre Rusya'nın saldırılarını azaltacağını duyurmasına rağmen Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernigiv'deki bombardıman ve füze saldırıları devam ediyor.

Önümüzdeki günlerde Kiev'in batısını ve doğusunu kuşatan Rus askerleri ve Ukrayna arasında şehrin eteklerinde ağır çatışmaların görülmesinin beklendiği duyuruldu.

Ukraynalı güçlerin halen elinde tuttuğu Mariupol şehrinde ise çatışmaların devam ettiği belirtildi.

'Donbas'ta yeni bir Rus saldırısına hazırlanıyoruz'

SON DAKİKA... Putin tarih verdi Rubleyle ödemeyen doğal gaz alamaz

08.33 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, ülkesinin doğuda yeni bir Rus saldırısına hazırlandığını söyledi. Zelenskiy yazılı açıklamasında, "Donbas'ta bir Rus askeri toplanması var ve buna hazırlanıyoruz" dedi.

Ukrayna lideri ayrıca, Rusya'nın müzakereler sırasında söyledi başkent Kiev ve Çernihiv'deki askeri faaliyetlerini azaltma açıklamasına da şüpheyle yaklaştığını bildirdi.

Zelenskiy "Kimseye inanmiyoruz, güzel, sözlü kurgulara inanmıyoruz" dedi.

Rusya'nın bu kentlerin yanında askeri faaliyetleri azaltma duyurusuna inanmak için bir neden olmadığın belirten Ukrayna lideri, Rus güçlerinin açıklamadan bir gün sonra Kiev ve Çernihiv'e saldırdığını ifade etti.

Donbas bölgesinde yoğunlaşan saldırıların yanı sıra, İrpin'de de ölümlere yol açan top ateşi açıldığı belirtiliyor.

Rus ordusu yalnızca beş gün önce artık Donbas'a odaklanacağını açıkladı ve işgalin birinci safhasının tamamlandığını kaydetti.

Fransız Askeri İstihbarat Başkanı kovuluyor

08.17 : Fransız Askeri İstihbaratı'nın Direktörü General Erik Vidoud'un, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali olasılığını önemsememesi nedeniyle görevden alınacağı belirtildi.

L'Opinion'un Silahlı Kuvvetler Bakanlığı'ndaki bir kaynağına dayandırdığı haberine göre, General Vidaud 'yetersiz brifingler' ve 'konulara hakim olamaması' nedeniyle görevden alınacak.

Fransız Genelkurmay Başkanı Thierry Burkhard, Le Monde'a verdiği söyleşide, görevden alınma kararının, Vidaud da dahil Fransız istihbarat servislerinin, Ukrayna'daki Rus tehdidini hatalı bir şekilde analiz ettiğinin anlaşılmasından sonra alındığını kabul etti. 

GÖZLER MARİUPOL'DE

08.11 : Rusya Savunma Bakanlığı, kuşatma altındaki liman kenti Mariupol'de bu sabahtan itibaren geçerli olacak ateşkes ilan etti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "Bu insani operasyonun başarılı olması için, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin doğrudan katılmını öneriyoruz" denildi.

Mariupol'den Rus kontrolündeki liman kasabası Berdiansk üzerinden Zaporijya'ya uzanan insani koridor yerel saatle 10:00'da açılacak.

Ukrayna henüz duyuruyla ilgili bir yorum yapmadı.

Mariupol'de daha önceki ateşkes girişimleri tarafların birbirlerini suçlaması nedeniyle çökmüştü. Rusya ayrıca, binlerce sivili zorla Rusya'ya ya da Rus kontrolündeki bölgelere götürmekle suçlanıyor.

İngiliz istihbaratı: Rus ordusunda kaos var

SON DAKİKA... Putin tarih verdi Rubleyle ödemeyen doğal gaz alamaz

08.06 : Ukrayna'da bir bataklığa saplanan Rus ordusu yanlışlıkla kendi savaş uçaklarını düşürdü. İngiliz istihbaratı, morali bozulan Rus askerlerin ayrıca kendi teçhizatlarını kundakladığını ve zaman zaman emirlere uymayı reddettiğini söylüyor.

İngiltere'nin elektronik istihbarat kuruluşu GCHQ'ya göre, Vladimir Putin'in danışmanları işlerin ne kadar kötü gittiğini söylemeye korkuyor. Jeremy Fleming, buna karşın "Neler olduğu ve yanlış hesabın boyutu rejim tarafından çok net bir şekilde görülmüş olmalı" dedi. Benzer açıklamalar ABD ve Ukraynalı yetkililerden de gelmişti.

Avustralya Ulusal üniversitesi'nde konuşan GCHQ Başkanı Jeremy Fleming, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'daki durumu 'çok yanlış hesapladığının' ve Rus Ordusu'nun kabiliyetlerini 'gözünde büyüttüğünün' net olduğunu söyledi.

Fleming "Silah ve moral sıkıntısı çeken Rus askerlerinin, emirlere uymayı reddettiğini, kendi malzemelerini sabote ettiğini ve hatta kazayla kendi uçaklarını düşürdüklerini gördük" dedi.

Rusya uzmanı Rob Lee, 2008'deki Gürcistan savaşında Rusya'nın kaybettiği altı savaş uçağının yarısının kendi askerleri tarafından düşürüldüğünü hatırlatıyor. Rob Lee'ye göre, kazayla savaş uçağı düşürmek Ukrayna'da sorunlar yaşayan Rusya'nın yüzleştiği bir diğer problem.

ABD: Danışmanları Putin'i yanılttı

SON DAKİKA... Putin tarih verdi Rubleyle ödemeyen doğal gaz alamaz

07.52 : Beyaz Saray, ellerinde Rusya lideri Vladimir Putin'in, askeri danışmanları tarafından yanıltıldığını düşündüğü ve bu durumun Putin ve askeri lider kadrosu arasında gerilim yarattığına dair istihbarat bulunduğunu açıkladı.

Beyaz Saray İletişim Direktörü Kate Bedingfield, gazetecilere yaptığı açıklamada "Putin'in Rus Ordusu'nun ne kadar kötü bir performans gösterdiği ve ambargoların Rus ekonomisine nasıl bir darbe vurduğu konusunda yanlış yönlendirildiğine inanıyoruz, çünkü üst düzey danışmanları doğruyu söyleyemeyecek kadar kendisinden korkuyor" dedi.

Bedingfield, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ülkeyi uzun vadede zayıflatacak bir 'stratejik fiyasko olduğunun giderek daha açık görüldüğünü' savundu.

Beyaz Saray yetkilisi ayrıca, 'Rusya'nın daha önce saldırmayacağını söylediği yerlerde saldırdığını ve ilerlediğini gösteren kanıtlar görmeye devam ettiklerini' vurguladı.

Rusya, Salı günü doğudaki Donbas bölgesine odaklanmak için başkent Kiev ve kuzeydeki Çernigiv kentlerindeki askeri faaliyetlerini azaltacağını söylemişti.

07.41 : ABD Başkanı Joe Biden'in, ülkenin stratejik rezervlerinden günlük bir milyon varil petrolü piyasaya sürmeyi değerlendirdiği belirtildi.

Bloomberg'ün haberine göre, Ukrayna'nın Rusya'yı işgalinden bu yana artan yakıt fiyatlarını düşürmek için birkaç ay boyunca piyasaya petrol sürülecek.

Adının açıklanmasını istemeyen kaynaklar Bloomberg'e yaptıkları açıklamada, piyasaya sürülecek toplam petrol miktarının 180 milyon varili bulabileceğini söyledi.

Bİden'in bugün, yönetimin fiyatları düşürmek için yaptıklarını bir konuşmada anlatması bekleniyor.

Quinnipac Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre ABD'lilerin % 41'i artan yakıt giyatlarından Biden'ı sorumlu tutarken, % 24'ü Rusya'ya yönelik ambargoların fiyatların artmasına yol açtığını söylüyor.

SON DAKİKA... Putin tarih verdi Rubleyle ödemeyen doğal gaz alamaz

07.39 : Rus rublesinin Amerikan doları karşısındaki değeri, küresel yaptırımlardan sonra büyük oranda düşmesinin ardından, işgal öncesindeki seviyelere geri döndü.

Çarşamba günü, 1 ABD Doları, 85 rubleden işlem gördü. Bu da hemen hemen 24 Şubat'ta başlayan işgalden önceki seviyelerine geri dönmesi anlamına geliyor.

Biden yönetiminin Rus petrol ve doğalgazına yönelik yasak duyurusunun ardından, 7 Mart'ta 1 Amerikan doları 150 rubleden işlem görmüştü.

Rusya, rublenin değerini artırmak için, aralarında faiz oranlarını % 20'ye çıkartmak ve ulusal para birimi birikimlerini dolar ve euroya çevirmek isteyenlere sermaye kontrolleri getirmek gibi sıkı mali önlemler almaya zorlanmıştı.

Ancak uzmanlar, Rus Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırarak risk aldığını, bunun Rusları küçük miktarlarda döviz alarak sermaye kontrollerini aşmaya zorlayabileceği uyarısında bulunuyor.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, dün Norveç Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Batı'ya Rusya'ya yönelik yaptırımları sıkılaştırma çağrısı yapmıştı.

07.32 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yapan ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 500 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulundu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Biden Zelenskiy'ye, ülke bütçesine doğrudan gidecek olan 500 milyon dolarlık yardım sözü verdi. Liderler aynı zamanda ABD ve müttefiklerinin Ukrayna ordusuna verdiği desteğin nasıl artırılabileceğini ve bu desteğin sahaya nasıl yansıdığını da görüştü.

Beyaz Saray açıklamasına göre Biden, Rusya'ya yönelik ek yaptırımlar ve Ukrayna'daki insani durumla ilgili gelişmeleri Zelenskiy ile değerlendirirken Zelenskiy de, Rusya'yla yürütülen müzakereler hakkında Biden'a bilgi verdi.

Zelenskiy "Yaptırım paketleri ne kadar güçlü olursa, barışı o kadar çabuk geri getiririz" demişti.