Dünya İran ve İsrail ordularını karşılaştırdılar! Dünyanın merak ettiği soruya ABD'li dergi noktayı koydu

İran ve İsrail ordularını karşılaştırdılar! Dünyanın merak ettiği soruya ABD'li dergi noktayı koydu

19.04.2024 - 08:13 | Son Güncellenme:

İran ve İsrail ordularının bütün özelliklerini karşılaştıran ABD merkezli Globalfire'ın analizi, iki ülkenin muhtemel bir savaşa girmesi durumundaki sonucu yansıtıyor.

Orta Doğu hatta dünya 13 Nisan Cumartesi akşamı bir ilke tanıklık etti. İran, 300'den fazla kamikaze silahlı insansız hava aracı ve füzeyi İsrail'e yolladı. Dünyanın soluğunu tutarak izlediği misilleme saldırısında bazı füzeler İsrail'in hava savunma sistemlerini aşıp askeri üsleri vurdu.

Haberin Devamı

ABD, İngiltere, Fransa ve Ürdün'ün yardımıyla çoğu kamikaze drone'u ve füzeyi havada imha eden İsrail'in İran'a nasıl yanıt vereceği merak ediliyordu. İran'ın orta kesimindeki İsfahan şehrinde 19 Nisan gece yarısında duyulan patlamalar, karşı misillemenin gerçekleştiğini gösteriyor.

Orta Doğu'yu alev topuna çeviren ezeli düşmanların misilleme savaşı, İran ve İsrail ordularının gücünü de gündeme getirdi. ABD'li dergi Globalfire, İran ve İsrail ordusu arasındaki güç farkını karşılaştırdı.

İRAN

Yıllardır dünya ülkeleri tarafından ağır ambargo altında olan İran'ın 600 bin aktif askeri personeli bulunuyor. Bir savaş durumunda ülkenin silah altına alacağı erkeklerin sayısı ise yaklaşık 50 milyon. İran'ın toplamda 551 uçak ve helikopteri bulunuyor bunlar çoğunlukla Rus üretimi. Ülkenin ayrıca 2 bine yakın tankı, 19 denizaltısı ve 7 savaş gemisi bulunuyor. Tahran yönetimi 2024 yılı için orduya 9 milyar dolar civarında bir bütçe ayırdı. İran ordusu dünya sıralamasında 14. sırada yer alıyor. İran ayrıca geçtiğimiz Şubat ayında iki yeni yerli hava savunma sistemi olan Arman anti-balistik füze sistemi ve Azarakheş alçak irtifa hava savunma sistemini tanıttı.

Haberin Devamı

Dahası İran'ın bölgede sayıları bir milyona ulaşan çeşitli vekil güçleri bulunuyor. Hizbullah, Husiler ve çeşitli savaşçıların İran tarafından desteklendiği biliniyor. Bu gruplardan en önemlisi ise Yemen'de bulunan Husiler. 100 binden fazla kişilik bir orduya sahip olan Husilerin envanterinde başkent Sana'nın binlerce km uzağındaki İsrail'i vurabilecek balistik füzeler ve silahlı insansız hava araçları hatta savaş uçakları dahi bulunuyor.

İran ve İsrail ordularını karşılaştırdılar Dünyanın merak ettiği soruya ABDli dergi noktayı koydu

İSRAİL

Ekim ayından beri savaşta olan İsrail ise 24 milyar dolarlık bütçesiyle dünya sıralamasında 17. sırada yer alıyor. 526 bin askeri personele sahip olan Tel Aviv; 241 savaş uçağı, 146 helikopter, 12 nakliye uçağı ve 23 adet özel görevler için kullanılan uçaklara sahip. İsrail ordusunda toplamda bin 370 tank, 43 binden fazla zırhlı araç bulunuyor. İsrail donanması ise devriye gemileri ve denizaltılardan oluşuyor.

Haberin Devamı

İsrail'in ise bölgede vekil gücü bulunmuyor ancak Tel Aviv, ABD başta olmak üzere neredeyse bütün batılı ülkelerle müttefik halinde. Bu müttefiklik nedeniyle İsrail ordusu F-35 gibi son model uçaklara ve savunma sistemlerine sahip. Öte yandan İran kanadı yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından da İsrail'in önünde gözüküyor.

İran ve İsrail ordularını karşılaştırdılar Dünyanın merak ettiği soruya ABDli dergi noktayı koydu