Dünya İspanyollar teşhis, ABD'li doktorlar çare bulamadı! Akılalmaz hastalığa yakalandı, Türk doktorlar ayağa kaldırdı

İspanyollar teşhis, ABD'li doktorlar çare bulamadı! Akılalmaz hastalığa yakalandı, Türk doktorlar ayağa kaldırdı

05.02.2024 - 13:39 | Son Güncellenme:

ABD'li ve İspanyol doktorların çaresini bulamadığı gizemli bir bakteriyel enfeksiyona yakalanan şahıs çözümü Türkiye'de buldu. ABD'li doktorların yürümesinin bile en az iki sene süreceğini düşündükleri hasta üç ayda hastaneden taburcu oldu.

İspanyollar teşhis, ABDli doktorlar çare bulamadı Akılalmaz hastalığa yakalandı, Türk doktorlar ayağa kaldırdı

Patanjali Chary isimli şahıs pişmemiş bir yiyecekten ölümcül bakteri olan Listeria'yı kaptı. Bakteri, kısa sürede Chary'nin vücudunu adeta ele geçirdi ve onu felç bıraktı. Hastalığının son aşamasında artık Chary konuşamaz duruma dahi geldi. ABD'nin önde gelen hastanelerinde tedavi olmaya çalışan Chary'e doktorlardan kötü haber geldi. Yetkililer talihsiz adamın iyileşmesinin en erken üç yıl süreceğini ancak yine de eskisi gibi olma ihtimalinin düşük olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'YE GELDİ

Chary ise aynı fikirde değildi ve soluğu Türkiye'de aldı. Özel bir hastanede üç ay gibi bir sürede eski haline gelen Chary taburcu da oldu. Chary'nin eşi Jasmin hastanede aldıkları hizmetin kalitesini överken eşinin hastalığının 2022 yılında Paris'te yedikleri bir yemekten sonra olduğunu hatırlattı. Soğuk algınlığı belirtileriyle başlayan hastalığın tam bir gün sonra eşini felç bıraktığını aktaran Jasmin, ilk olarak İspanya'da bir hastaneye gittiklerini ancak buradaki doktorların teşhis dahi koyamadığını bildirdi. Günlerce komada kalan Chary, felç kaldığı için yutkunamamaya başladı ve damar yoluyla beslendi.

ARALIKSIZ BAKIM

Mart 2023'de Türkiye'ye gelen ve burada tedavisine başlanan Chary'nin felç nedeniyle vücudunda büyük bir kas kaybı da yaşanmıştı. Türkiye'de 24 saat aralıksız bakılan ve Haziran ayında yürümeyi başaran Chary, iyileşmesinin nedenini tamamen Türk doktorlara bağladı. Hastanede kaldığı süre boyunca personellerin kendisine en iyi şekilde davrandığını belirten talihsiz adam tedavisi için toplamda 200 bin dolarlık bir ödeme yaptığını da belirtti.

Haberin Devamı

İspanyollar teşhis, ABDli doktorlar çare bulamadı Akılalmaz hastalığa yakalandı, Türk doktorlar ayağa kaldırdı

NASIL BULAŞIYOR?

Çok nadir bir hastalık olan Listeria, çiğ yiyeceklerde, toprakta, birçok memelinin, kuşun ve balığın dışkısında bulunabilir. Enfeksiyonun hafif semptomları ishal ve kusma ile kendini gösterir ancak üç gün içinde gerekli ilaçlarla bağışıklık sistemi devreye girerek bakteriyi yok ediyor. Öte yandan ABD'de bu hastalığa yılda bin 600 kişi yakalanıyor ve 260 kişi yaşamını yitiriyor.